Haberler

Tek Bir Öğrenci Bile Tercih Etmedi

Abone Ol

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Recep Bircan, Su ürünleri Fakültesi'ni 2 yıldan bu yana LYS'ye giren hiçbir öğrencinin bile tercih etmediğini belirtti.

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Recep Bircan, Su ürünleri Fakültesi'ni 2 yıldan bu yana LYS'ye giren hiçbir öğrencinin bile tercih etmediğini belirtti. Prof.Dr. Bircan 4 yıllık fakülteye bu yıl 3 öğrencinin dikey geçişle kayıt yaptırdığını söyledi.

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Recep Bircan, Su Ürünleri Fakültesi'nde bu yıl 10 kişilik öğrenci kontenjanı bulunmasına rağmen Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) giren yaklaşık 2 milyon öğrenciden hiç birinin tercihte bulunmadığını dile getirdi. Fakülteye geçen yıl da öğrenci tercihinin olmadığını belirten Prof.Dr. Bircan, şöyle dedi:

"Su Ürünleri Mühendisi Yetiştiren Fakültemizde 34 öğretim üyemiz bulunuyor. Ancak iki yıldır sınava giren hiçbir öğrencinin tercihte bulunmaması bizleri üzüyor. Bu yıl dikey geçişle 2 yıllık yüksek okul mezunu olan 3 öğrenci Su Ürünleri Fakültemize kayıt yaptırdı."

Türkiye'deki Su Ürünleri Fakültelerinin genel olarak öğrenci sorunu bulunduğunu dile getiren Prof.Dr. Bircan, şöyle devam etti:

"Öğrenciler birkaç yıldır Su Ürünleri Fakültelerini tercih etmiyor. Türkiye genelinde 24 Su Ürünleri Fakültesi bulunmasına rağmen son iki yılda ortalama 140 öğrenci tercihte bulundu. Üniversite sınavına giren yaklaşık 2 milyon öğrencide 140 sayısı oldukça az. Su Ürünleri Mühendisleri balık avlanmasına, kültür balıkçılığına katkısı olan insanlar. Bu gün yurt dışına ihracat yapıyorsak su ürünleri mühendislerinin büyük emeği var. Ülkemizde 1985'li yıllarda 3 bin ton civarında olan kültür balığı üretimi, bu gün 230 bin tonlara çıkmıştır. Dolayısıyla bunda su ürünleri mühendislerinin büyük emeği var."

Öğrencilerin istihdam kaygısı nedeniyle Su Ürünleri Mühendisliğini tercih etmediğini belirten Prof.Dr. Bircan, "Çünkü mezun olduktan sonra öğrenci önünü göremiyor. Öğrencimiz genelde fakülteleri mezun olduktan sonra iş bulma garantisine göre tercih ediyor. İstihdam endişesi mevcut. Su ürünleri mühendislerinin çalışma alanları belirlenmediği, tanımlanmadığı için öğrenciler tercih etmiyorlar. Su ürünleri eğitimi Türkiye'de 1980'li yıllarda başladı bugün mezun sayısı 11'in üzerine çıktı" diye konuştu.

ÖSYM'nin Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi için bu yıl 10 öğrenci kontenjanı ayrıldığını dile getiren Prof.Dr. Bircan, "Öğrencilerin tercihte bulunmamaları öğretim üyelerimizi de üzüyor. Onlarda olumsuz etkileniyor ve gelecek endişesi yaşıyorlar. Bir potansiyel ve kaynak var. Su ürünleri bu ülkenin bir kaynağı. Bu kaynağın değerlendirilmesi konusunda bir endişemiz oluyor. İnşallah önümüzdeki yıl öğrencilerin fakültemizi tercih etmesini bekliyoruz" dedi. Fakültenin birinci öğretimde 42, ikinci öğretimde ise 7 öğrencisi bulunduğu belirtildi. - Sinop

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Bircan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

merve:

Sinop Üniversitesi Su ürünleri Fakültesine açıkta kalmış su ürünleri teknikerleri olarak DGS ile geçiş yapma hakkı 2013 yılında kontenjan verilmeyerek engellenmiştir. 2014 yılında ise okulda bütün öğrenciler mezun edildiğinden ve LYS dende tercih edilmediğinden okulda bu yıl DGS den yerleşen 3 kişi okuyacaktır. Öğrencisi olmayan okula 3 kişilik kontenjan verilmesi şuanki durumun özetidir. Oysaki mağdur olan su ürünleri teknikerlerine öncelik tanınmalı ve DGS kontenjanı fazla sayıda verilmesi gerekirdi. DGS ek kontenjanları verilirken şuanki durumun göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. DGS ile ek kontenjan verilmesi durumunda hem öğretim görevlileri hemde su ürünleri teknikerleri mağdur edilmemiş olacaktır. Adalet ve okuma hakkı istiyoruz. Başta Sinop Üniversitesi olmak üzere diğer üniversitelerede DGS den ek kontenjan verilmesini istiyoruz.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title