Tekirdağ Son Ustalar
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 59 yıldır demircilik yapan Hasan Demirci ile 45 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Osman Demir, mesleklerinin teknolojiye yenildiğini ve çırak da yetişmediği için mesleklerin son temsilcileri olduğunu söyledi.
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 59 yıldır demircilik yapan Hasan Demirci ile 45 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Osman Demir, mesleklerinin teknolojiye yenildiğini ve çırak da yetişmediği için mesleklerin son temsilcileri olduğunu söyledi.
Çorlu'da yıllardır demirci ustalığı yapan Hasan Demirci ile ayakkabı tamirciliği yapan Osman Demir, mesleklerin artık teknolojiye yenik düştüğünü ve son temsilcileri olduğunu söyledi. Dedesinin yanında başladığı demirciliği 50 yılı aşkın sürdüren Hasan Demirci(68), artık çırak yetişmediğini ve mesleklerinin de sonuna gelindiğini söyledi. Demirci, Demir ocağını yakıp demir dövmeye başladığımda çocukluğum ve ilk demir dövmem aklıma geliyor. Ancak artık böyle çekiçle demir dövme eskisi gibi yok. Makineler var ve son zamanlarda makine ile demir dövme daha da yaygınlaştı. İşimizin diğer üzücü bir tarafı ise bu iş için arkadan gelen yetişecek ne çırak var ne de usta var. Dedemden aldığım bu mesleği ömrümün el verdiği sürü içinde yaşatmak istiyorum dedi.
Ayakkabı tamirciliğini 45 yıldır aralıksız sürdüren Osman Demir(67), mesleklerini yapanların sayısının her geçen azaldığını ve gelişen teknoloji ile de bitme noktasına geldiğini söyledi. Yapacak bir işi olmadığı için eli ayağı tutana kadar ayakkabı tamirciliğini sürdüreceğini anlatan Demir, Arkadan yetişen usta yok. Bu sanatı kimse istemiyor. Bu meslekte yetişen usta olmasını istiyorum. Ama yok, kimse çocuğunun ayakkabıcı olmasını istemez. Herkes çocuğunu okutmak istiyor. Bizde çocuklarımızı okuttuk tahsilli yaptık.Bu iş artık eskidi, tarihe karıştı dedi.
Eskiden ailelerinin çocuklarının bir meslek edinmesini istediğini dile getiren Osman Demir, Geçmişte yanımda 3 kişinin çalıştığı zamanlarda oldu. Geçen zaman içerisinde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ayakkabıcılık işi de fabrikasyona geçti. Dolayısıyla kazançlar azaldı ve artık neredeyse bizim meslekte yanında işçi çalıştıran kimse kalmadı. Ama mutlaka mesleğimi bir çırağıma öğretip dükkanımı devretmeyi isterim. Geçmişte yanımda çalışan çıraklarımdan biri bu işi İstanbul'da sürdürüyor. Yeni bir çırak neden olmasın. Seve seve mesleğimin inceliklerini kendisiyle paylaşırım şeklinde konuştu.