Haberler

    Tekmeyi Savunacak Durumda Değilim'

    Abone Ol

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç maden faciasının yaşandığı Soma'da bir protestocuyu tekmeleyen Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'i savunacak durumda olmadığını söyledi.

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç maden faciasının yaşandığı Soma'da bir protestocuyu tekmeleyen Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'i savunacak durumda olmadığını söyledi. "Bu çok feci bir olay" diyen Arınç, protestocunun şikayetçi olması durumunda adli soruşturma yapılabileceğini söyledi. Arınç, Yerkel ile ilgili idari soruşturma açılması durumunda da Başbakanlık'ın gerekeni yapabileceğini söyledi.

    Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Arınç, tekmeleme olayını görüp görmediği yönündeki soruyu yanıtladı. Arınç şunları söyledi:

    "Arkamızdaydı ben onu görmedim, görüntüleri izledim. Yerde birisi var, iki Özel Harekatçı onu yere yatırmış ve bahsettiğiniz kişi onu tekmeliyor. Bu çok feci bir olay. Doğrudur, yerindedir diyecek değilim. Eylem yapmış, polis etkisiz hale getirmiş, niye tekme atılır? Kim olursa olsun atmaması lazım. Pozisyonu itibarıyla da ayrıca düşünmeli... O kişi şikayet ederse adli soruşturma yapılabilir. İdari soruşturmaya da konu olabilir. Onu atayan makam kendisi hakkında işlem yapabilir. Başbakanlık idari soruşturma yaparsa Başbakan gerekeni yapacaktır."

    'Rapor trajikomik'

    Arınç, Yerkel'in olaydan sonra aldığı "işgörmez" raporunu da değerlendirdi.

    "Rapor trajikomik bir olay" diyen Arınç, "Şahsen doktoru suçlayamam belirtilere göre işgörmezlik verir ya da 'iki günde iyileşir' der. Olaydan sonrasına ait rapor verildiği anlaşılıyor. Tekmeyi atmış, ayağında arıza olmuş. Bir çekişme olsa adli bir konu olurdu inceleme gereği hissederdik. Bahsetmemize bile gerek yok." ifadelerini kullandı.

    Erdoğan tokat attı iddiası

    Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Soma'da bir kişiye tokat attığı yönündeki iddialara da yanıt verdi, bulunduğu yerden Başbakan'ın yumruk attığını görmediğini söyledi:

    "Belediye önünde konuşma yaptı. Konuşmaya başlamıştı ki yuh sesleri geldi. Başbakan 'Ben acınızı paylaşmaya geldim siyaset yapmaya gelmedim. Bağırıp çağırıyorsunuz ama ben buradayım, bakanlarım burada' dedi. Biraz kesildi yuhlar. Araçla cadde üzerinde ilerlerken 50-60 kişilik grup vardı, 'Çıkalım bir merhaba diyelim' dedi. Ben 'yürüyelim' dedim. 'Hayır onlar acılıdır onlarla selamlaşayım' dedi. İnsanlar mutlu oldular. O grubun yanında istifa sesleri başladı, araca doğru atılanlar oldu. Hatırladığım şey istifa diyen grubu önüne geldi 'Tamam ben istifamı sunayım ama neden edeceğim söyleyin' dedi oradaki kızlara. Kızlar mahçup oldu, oradan ayrıldı. Yandaki grup 'katil' demeye başladı. Başbakan 'Niye katil diyorsun, kimi öldürdüm ben?' diye sordu.  O sırada yalpalanma oldu, korumalar araya girdi. Orada market varmış. O sırada yedi sekiz kişilik grup markete doğru girdi. Görebildiğim, duyabildiğim kadarıyla Başbakan kimseye yumruk atmadı. Attı diyen de dört kez ifadesini değiştirdi. Ne kadar itibar edilebilir? Bulunduğum yerden Başbakan'ın yumruk attığını görmedim. Bir ülkenin adı verilerek 'Başbakan filanın filanı dedi' dediler yemin ederim böyle bir şey söylemedi. Hangi ülkenin başbakanı yumruk atar, bizimki niye atsın? Oraya acıları paylaşmaya gitti. Hakaret ve yumruk attığının ifade edilmesi, sizi temin ederim ki ben böyle bir şey görmedim."

    Bakanlar istifa edecek mi?

    Başbakan Yardımcısı Arınç'a facia nedeniyle bakanların görevden alınması ya da istifa gibi bir durumun söz konusu olup olmadığı soruldu.

    Arınç, "Gensoru verilmiş. Meclis önünde nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz. Etik açıdan şu an buna gerek var mı derseniz, görevinin başında olduğuna göre soruyu sorulmamış kabul edelim. İleride bir şey olacaksa Başbakan kararını verir." dedi.

    Şehitlik konusunda henüz karar yok

    Arınç Soma'da ölenlerin şehit sayılması ya da şehitlik haklarına sahip olmaları konusunun konuşulduğunu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nın taslak sunduğunu ama henüz bir karar alınmadığını söyledi.

    Ölenlerin bazılarının imam nikahlı olduğu ve bunların aynı haklardan yararlanıp yararlanmayacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan Arınç, "Nikah meselesi bize intikal etmedi. Bildiğim kadarıyla hak sahipliği medeni nikahla bağlı değil. Hak sahipliği kavramına alamıyorsak çözeriz, telafi ederiz" dedi.

    Arınç madenlerin kapatılması fikrinin ise Türkiye için gerçekçi olmadığını savundu, gerekli önlemlerin alınması şartıyla üretimin sürmesi gerektiğini söyledi.

    Bir gazetecinin tutuklananlarla ilgili istenen cezanın az bulunduğu yönündeki hatırlatması üzerine Bülent Arınç şu yanıtı verdi:

    "Adli soruşturma başladı, bu konu yargının işi. Kimse kendini savcı yerine koyup iddianame tanzim etmeye kalkmasın. Savcı yanlış yaptıysa mahkeme düzeltir. Adli yargılamayı etkilemeye kimse teşebbüs etmesin, yargı görüyor"

    Kaynak: Al Jazeera

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Güncel

    Recep Tayyip Erdoğan Bülent Arınç Soma Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title