Teknokent'in Tanıtım ve Stratejik Plan Hazırlık Toplantısı -
Van'da, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde kurulan Teknokent'in Tanıtım ve Stratejik Plan Hazırlık Toplantısı düzenlendi.
Van'da, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde kurulan Teknokent'in Tanıtım ve Stratejik Plan Hazırlık Toplantısı düzenlendi.
Kentteki bir otelde gerçekleşen toplantıda, YYÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB), Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), İş Geliştirme Merkezi, Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Van Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği işbirliğiyle kurulan Teknokent'in tanıtım ve stratejik plan hazırlık aşamaları konuşuldu.
Toplantıya katılan Vali Aydın Nezih Doğan, Van'ın, milli gelir seviyesinin halen orta gelir seviyesine ulaşmadığını, ancak bu yolda ilerlediğini söyledi.
Doğan, şöyle devam etti;
"Bu anlamda üniversitelerle görüşüp, ne tür çalışmalar yapabileceğimizi konuşmamız gerekiyor. Yapısal sorunlarımız var. Bunlardan biri de şehirlerimizin ve mekanizmalarımızın yeterli şekilde hazırlanmamasıdır. Bunu gidermek içinde inşaat sektörüne daha fazla bir yönelme görülmekte. Bu anlamda modern şehirler haline geliyoruz. Ama bunun bir de sıkıntısı var. Reel sektöre gitmekte olan kaynakların absorbe edilmesi. İkinci problem ise üretim kapasitemizin kullandığı teknolojik ürün. Türk sanayisi orta alt gelir dediğimiz teknolojiyi kullanıyor. İlk onda yer alan ülkeler ileri teknoloji kullanıyorlar. Bu anlamda ihtiyaçlarımız var. Bu yüzden hemen devreye teknokentler giriyor. Bu noktada teknokentler önemli anahtarlardır. Dolayısıyla hem ülke hem de Van açısısından teknokenti iyi değerlendirmemiz gerekiyor."
Bu tür stratejik planlamalara yüksek katılımın olması gerektiğini belirten Doğan, bu nedenle gözlerinin ilk olarak belediyeleri aradığını ifade etti.
Doğan, "Bu toplantıda gözüm ilk olarak büyükşehir belediyesi ve diğer belediyeleri aradı. Bu toplantılar ve stratejik çalışmalarda belediyelerin ve diğer kurumların yer alması gerekmekte. Yani tüm paydaşların bu tür çalışmalarda yer alması gerekmekte" dedi.
Teknokent Genel Müdürü Yardımcı Doç. Dr. Necat Görentaş da, Teknokent alanının 218 bin 628 metrekare olduğunu, 2013 yılının kasım ayında ise idare ile merkez binasıyla hizmete başladığını söyledi.
YYÜ Teknokent girişimci ön başvurularının başladığını hatırlatan Görentaş, şu ana kadar 19 ön başvuru yapıldığını kaydetti.
Önümüzdeki günlerde esas başvuruların kabul edileceleceğinin altını çizen Görentaş, "Şu ana kadar medikal, biyomedikal, bilişim teknolojileri, enformasyon yazılım, elektrik-elektronik, kimya, tıp teknolojileri ve ileri malzeme gibi alanlarda ön başvurular oldu. İnşallah bu başvurular farklı alanlara yayılarak devam edecek" diye konuştu.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise bugün Teknokent'in Van, bölge ve ülkeyle buluşmasının ilk adımını attıklarını belirtti.
Yaklaşık 2 ay sonra hizmet binasının da faaliyete geçeceğini kaydeden Battal, şöyle konuştu:
"Bugünden sonra artık müracaatlarımızı almaya başlayacağız. Tanıtım toplantısı ile başlayan çalışmalarımız kapsamında çalıştaylarımızı da yapmanın startını veriyoruz. Henüz Teknokentte ilana çıkmadan resmi olamayan 20 müracaatımız oldu. Üniversitemiz bölge açısında çok önemli bir şans teşkil ediyor. Bu kurumun sadece kampüse hapsolmaması ve sizlerle Van'ımıza, bölgemize ve ülkemize açılmasını istiyoruz. Bu anlamda biz üniversite olarak rahatsız edilmek istiyoruz ve bunu da sürekli dile getiriyoruz. Bundan sonra da bunu kurumsallaşmış bir şekilde söyleyeceğiz. Bu bölge kalkınması için gecemizi gündüzümüze katacağız. Bölgemiz için çalışacağız ve bunu beraber başaracağız. Tabi ki bu süreçte değişik sıkıntılar yaşayacağız. Çünkü büyüyen yapılar sıkıntılar yaşarlar. Küçülen kurumlar sıkıntılar yaşamaz. Bu yüzden bu sorunlara hepimizi hazırlıklı olacağız ve hep birlikte bu zorlukları ve sıkıntılar aşacağız. Bundan sonra da gerekli sektörlerle toplantılar yapacağız."
Ardından programa katılan Erciyes Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Bilgin Yazlık, Fırat Teknokent Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erhan Akın ve Konya Teknokent Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade, çeşitli sunumlarla davetlilere deneyimlerini aktardı.
Projeye destek verenlere plaket sunumuyla sona eren toplantıya, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Gene Sekreteri Yaşar Emin Demirci, OSB Başkanı Necmettin Çok, kurum amirleri katıldı.