Teknolojiye Onlar da Yenik Düştü
Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde onlarca fotoğraf baskı atölyesi, dijital teknoloji sonrası ya kapandı ya da başta telefon aksesuarları üreterek sektör değiştirmek zorunda kaldı.
Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde onlarca fotoğraf baskı atölyesi, dijital teknoloji sonrası ya kapandı ya da başta telefon aksesuarları üreterek sektör değiştirmek zorunda kaldı.
Teknolojinin gelişimiyle birlikte birçok meslek grubu tarih sayfalarına gömülürken, fotoğraf baskı atölyeleri de bu durumdan etkilendi. 15'e yakın büyük, 50 civarında küçük baskı atölyesinin yer aldığı Marmaris'teki işletmecilerin çoğu telefon aksesuarcısı oldu.
YATIRIMLAR DA HEBA OLDU
Yaylalı Foto adlı işletmenin çalışanı 25 yıllık fotoğrafçı Mehmet Güzel, "Dijital fotoğrafçılık yöntemlerinin hızla gelişerek klasik uygulamaların yerini alması, bu sektöre büyük darbe vurdu. Şu anda iki kişinin yan yana sığmadığı ufacık yer yerine eskiden üç dükkan ve üstte de çok geniş bir baskı atölyemiz vardı. Yanımızda 6 elemanla birlikte 10 kişi çalışıyordu. Büyük paralarla aldığımız baskı makinelerimiz artık çöpe gitti. Şimdi üç kişi kaldık. İş kalmadı ki elaman çalışsın. Teknolojiye yenik düştük. Fotoğrafçılık bitince telefon aksesuarları, çakmak, lazerli fener ve gözlük satmaya başladık. Dijital çıkınca film satışı ve kart baskısı durdu. Şimdi sadece vesikalık isteyenlere baskı yapıyoruz. Kişi yeni makinelerle bin kare fotoğraf çekiyorsa ahbap ya da dostuna vermek için bir veya iki tane baskı yaptırırsa mutlu oluyoruz. Onu da yazıcılardan çıkarıyoruz. Günde ortalama en az 100, bayramlar da ise bazen 500 taneye kadar film satışımız olurdu. Şimdi ayda bir film satsak başımızın üstüne koyuyoruz. Ne yapalım kader böyleymiş. Teknoloji para kazandıracak yerde bizleri çok kötü duruma düşürdü" dedi.
"NE ACIDIR Kİ ŞİMDİ TELEFON AKSESUARI SATIYORUZ"
İşletmede 18 yıl boyunca fotoğraf baskısı yapan Mustafa Bayır ise "Teknoloji sağ olsun artık fotoğrafçılık öldü, Allah rahmet eylesin. Tanesine en az 300 bin dolar vererek satın aldığımız banyo, iki tane baskı ve film yıkama makinelerimizle birlikte kart, banyo malzemesi gibi malzemeleri düşünecek olduğumuzda, 1.5- 2 milyon dolarlık yatırımın hepsi çöp oldu. Hurdacı bile almıyor. Günde baskıya en az 150 film gelirdi. Bu da 10 bin 800 kare baskı demekti. Bayramlarda bu 300'ü geçerdi. Şimdi ayda bir tane bile film gelmiyor, çünkü nostalji oldu. Günübirlik teknelerden dönen yerli ve yabancı turistler akşam torbalarla film getiriyorlardı. Şimdi hafıza kartlarına binlerce kare çekip bilgisayarında izliyor. Eskiden saat en geç 08.00'de işe gelip gece biri geçince ancak eve gidebiliyordum. Hatta çok kez nerede kaldım diye merak eden eşim işyerine bile gelmişti. Ne acıdır ki şimdi telefon aksesuarı satıyoruz" diye konuştu. - Muğla