Haberler

Boyayla Kapatılan Tarihi Kitabe, 40 Yıl Sonra Günyüzüne Çıktı

Güncelleme:
Abone Ol

Sultan II. Abdülhamit döneminde yapılan ve yıllarca valilik binası olarak kullanılan Sinop Adalet Sarayının çatısındaki Osmanlıca kitabe, üzerindeki boyanın kaldırılmasıyla gün yüzüne çıktı.

Sultan II. Abdülhamit döneminde yaptırılan tarihi Sinop Adalet Sarayının çatısındaki Osmanlıca kitabe, üzerindeki boyanın kaldırılmasıyla 40 yıl sonra yeniden günyüzüne çıkartıldı. Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinop Adalet Sarayının, 1909 yılında Sultan Abdülhamit döneminde yapıldığını ve yıllarca vilayet binası olarak kullanıldığını hatırlattı.Kitabenin bina kadar değerli olduğuna işaret eden Kaya, kitabeyi, adalet sarayının çatısında inceleme yaparken fark ettiğini, çatının ön kısmında alınlık denilen bölümde üstü boyanmış yazı metni olduğunu gördüğünü anlattı.

Konuyu araştırdığını, burada Osmanlıca yazılmış bir kitabenin olduğunu, zaman zaman binada yapılan tadilat nedeniyle kitabenin üzerinin boyayla kapatıldığını gördüğünü ifade eden Kaya, "Binanın internette fotoğraflarına baktığımda orada da kitabeyi göremedim. Araştırma sonucu yaklaşık 40 yıldır Adalet Sarayında kitabe görülmemiş ve farkedilmemiş" dedi.Kaya, konuyu Samsun Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna aktardığını ve kitabeyi incelemek üzere bir uzman geldiğini kaydederek, "Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde 3 günlük çalışma sonucu kitabeyi metin haline getirip fotoğrafladık ve Türkçe çözümünü yaptırdık. Yedi satırdan oluşan kitabenin yazı kabartmaları yaldızlı yeşil renge boyanarak okunur bir görünüme kavuştu" diye konuştu.

"Kültür varlığı olarak tescilli"

Kaya, böyle bir değerin korunmamış olmasını yadırgadığını dile getirerek, "1909'da Abdülhamit Han tarafından yaptırılan bina, o tarihte Adalet Bakanı Adliye Nazırı Mustafa Nazım Paşa'ya tahsis ediliyor. Ardından Sinop Valisi Bekir Paşa bu çalışmayı devam ettiriyor ve binanın daha sonra Sinop Valiliğine tahsisi yapılıyor. 20 yıl öncesine kadar Sinop Valiliği tarafından kullanılan binanın 1982 yılında kültür varlığı olarak tescil edildiğini görüyoruz" dedi.Sinoplu tarih öğretmeni İsmail Ulus tarafından okunan Osmanlıca kitabede, şu ifadeler yer alıyor: "Abdülhamit Han Hazretleri, adaletinin gücüyle cihanı aydınlatmıştır. Allah, kendisini hükümdarlıkta daim eylesin. Özellikle herkesin sığındığı (güven duyduğu) bir makamın (adliye nezaretinin) güçlü (adil) yöneticisi Mustafa Nazım Paşa'nın süratle tamamlanması için çok gayret sarf ettiği bu ulu bina, az zamanda inşa edildi. Mutasarrıf (Sinop Valisi) Bekir Paşa'nın da gözle görülür gayret ve çabasını da takdir etmek yerinde olur. Bu makam yüce adaletin tecelli ettiği, herkese açık bir kapıdır. (İçeriye) Edebinle gir, derdini arz et, derhal (her meselen) layık olduğu (neticesini) bulacaktır.(1909)"

Kaynak: AA / Güncel

Ozan Kaya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title