Haberler

Güdeç Köyü Yol Ayrımına "Xeceriye" Tabelası Koydular

Güncelleme:
Abone Ol

Tunceli merkeze bağlı Güdeç Köyü'nün sakinleri, köylerinin eski ismi olduğunu belirttikleri "Xeceriye" yazılı tabelayı yol ayrımına koydu.

Güdeç Köyü'nün sakinleri, köylerinin eski ismi "Xeceriye" yazılı tabelayı, köy yol ayrımına koydu.

1960'TA DEĞİŞMİŞTİ

Köy sakinlerinden Haydar Çetinkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1960'tan sonra köyleri Xeceriye'nin isminin Güdeç olarak değiştirildiğini söyledi.

"DERSİM'İN ADI DA İADE EDİLSİN"

Köylülerin, tüm bölgede olduğu gibi, yerleşim yerlerinin adının iadesi konusunda mücadele yürüttüğünü dile getiren Çetinkaya, şöyle konuştu"Köyümüzün adı 11 Nisan 2013 tarihinde yaptığımız başvuru üzerine resmi olarak değiştirildi. Bundan sonra çıkarılacak tüm kimliklerde köyümüzün eski orijinal adı olan Xeceriye (Haceri) ismi yazılmaktadır. Tabi sevindirici bir durum bizim açımızdan. Dileriz bu değişiklik Demokratikleşme Paketiyle köy adlarının dönüştürülmesinin yanı sıra Dersim adının da iade edilmesine bir öncülük sağlayacaktır."

"ESKİ DEVLET ALDI YENİ DEVLET VERDİ"

Hayri Aktaş da köyün eski adına kavuşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Köyümüzün adını eskiden devlet aldı bizden ve yeni bir isim verdi. Biz o ismi beğenmedik. Şimdi ise köyümüz eski ismine kavuştuğu için hepimiz çok memnunuz. Diğer köylerin isimlerinin de değişmesini arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Köylüler, daha sonra köyün yönünü gösteren "Xeceriye" yazılı tabelayı yol ayrımına koydu.

BAKANLIK ONAYLAMADI

İçişleri Bakanlığı, Tunceli İli Merkez İlçeye bağlı Güdeç Köyü'nün isminin bakanlık onayıyla "Xeceriye" olarak değiştirilmesinin Bakanlık onayı ile yapılmadığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Tunceli İli Merkez İlçeye bağlı Güdeç Köyü'nün isminin bakanlık onayı ile "Xeceriye" olarak değiştirildiğine dair bazı basın-yayın organlarında yer alan haberler olduğu anımsatıldı. Açıklamada, Güdeç Köyü sakinleri tarafından köylerinin adının değiştirilmesi konusunda Valiliğe yapılan müracaat üzerine yasal sürecin tamamlandığı ve 11 Mart 2013 tarihli 1263 sayılı Bakanlık onayı ile adı geçen köyün adının "Haceri" olarak değiştirildiği vurgulandı. Açıklamada, "Basın-yayın organlarında yer aldığı şekliyle alfabemizde bulunmayan "X' harfinin kullanılmasının Bakanlığımız tarafından onaylandığının ifade edilmesi gerçekleri yansıtmamaktadır" denildi.

Kaynak: AA / Güncel

İçişleri Bakanlığı Haydar Çetinkaya Tunceli Dersim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title