Haberler

Tekstilin Yol Haritası Belirleniyor

Güncelleme:
Abone Ol

Şanlıurfa, üretim, markalaşma, kümelenme ve pazarlama zinciri gibi önemli halkaları olan tekstilde da artık söz sahibi olacak.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) koordinatörlüğünde ve Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan Şanlıurfa Tekstil ve Hazır Giyim Kümelenme Projesi'nde yol haritası belirlenerek tekstil sanayicileri ve işveren ve temsilcilerine aktarıldı.

ŞUTSO, Uluslararası Rekabeti Geliştirme (URGE) Destekleri Projesinin detayları, yol haritası ve gerçekleştirilmesi planlanan adımlarla ilgili KOSGEB Toplantı Salonu'nda bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Gerçekleşen toplantıya ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı E. Sabri Ertekin, Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Kılıçoğlu, Meclis Üyeleri Abdurrahman Acı, Ahmet Oruç, Cuma Korak, M. Fatih Us, Mikail Zahit, Genel Sekreter Faruk Yaşar, Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Yunus Çolak, OSB Bölge Müdürü Oktay Yaşar, Müdür Yardımcısı İrfan Al, Danışman İlhami Birkan ile sanayiciler, tekstil işveren ve temsilcileri katıldı. Gerçekleştirilen toplantıda markalaşmanın önemi, dünya markalarından örnekler verilerek belirtildi. Ayrıca tekstilcilerle yapılan birebir ziyaretler ve toplantılar neticesinde oluşturulan analiz raporu üzerinde duruldu.

Toplantıda ŞUTSO Başkanı E. Sabri Ertekin tekstil değer zinciri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Başkan Ertekin yaptığı sunumda şunları kaydetti: "Şanlıurfa'nın yaklaşık 12 milyon dönüm tarım yapılabilecek arazisi var. 12 milyon dönüm arazinin şuan itibariyle yaklaşık 4.5 milyon dönümü sulanabiliyor, inşallah yakın zamanda bu rakam 7.5 milyon dönüme çıkarılacak. 12 milyon tarım arazisinin 4'te biri yani 3 milyon dönüm arazide pamuk üretimi yapıldığını varsayarak bir değer araştırması yaptık. Buna göre bu yılki fiyatlar üzerinden peşin almak kaydıyla 3 milyon dönüm arazide pamuk üretimi yapılırsa 1 milyar 425 milyon TL kar ediliyor, bu üretilen pamuğu çırçırlama yaptığımız zaman artı 90 milyon TL daha kar, openend iplik haline getirirsek 306 milyon TL daha kar, ring türü ipliğe çevirirsek 459 milyon TL daha kar, örme yapabilirsek 50 milyon daha kar, tamamını boyalı kumaşa çevirebilirsek 480 milyon TL gibi bir gelir daha elde edebiliriz hatta kaliteli bir çalışmayla bu rakam 500 milyon TL'yi buluyor."

20 MİLYAR TL KAR

Ertekin sözlerini söyle tamamladı: "Bunların yerine fason üretim yaparak konfeksiyon işine çevirirsek 1 milyar 900 milyon gibi bir gelir elde etmek mümkün. Ayrıca 19 TL ürün maliyeti olan markalaşmış bir ürün üretilirse toptan 36 TL ye satılırsa 20 milyar TL, perakende zinciri oluşturarak 60 TL'ye perakende olarak satılırsa 14 milyar TL gibi bir gelir daha elde ederiz. Biz Urfalılar olarak işin zor ve kar marjı az kısmıyla uğraşıyoruz, onun yerine kar marjı ve katma değeri yüksek kısımlarıyla uğraşmalıyız. Evet, kar marjı ve katma değeri yüksek ürünler üretme kısmı, kolay değil ama imkansız da değil, devletin imkanlarını ve kendi imkanlarımızı kullanarak daha rahat yapabiliriz bu projemizin amaçlarından bir tanesi de budur. Amacımız ilimizi tekstilde iyi yerlere taşımak. Bu çerçevede oluşturulan URGE Destek Projesi ile ilgili firmalarımız isterse beraber, isterse tek başlarına hatta isterlerse birkaçı bir araya gelerek bu çalışmada yer alsın. Bu URGE Proje desteğini başarmak için uğraşalım. Hatta bu işi daha da ileriye taşıyarak bir çatı marka oluşturalım ve bu marka adı altında üretim yapılsın. Bir marka yönetimi oluşturularak o markayı dünyaya duyuralım. Biz bu işin yapılabileceğine inanıyoruz. Uzun lafın kısası çok para harcayarak az kar ile yetinmek durumunda kalıyoruz. Gayretli olursak daha fazla kar marjını elde edebiliriz, bu işi başarabileceğimizi düşünüyorum" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Sabri Ertekin Oktay Yaşar Şanlıurfa Ekonomi Yerel Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title