TEOG Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
Adayların sabırsızlıkla beklediği Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı yerleştirme sonuçları açıklandı.
Liseye yerleştirme sınav sonuçları bugün açıklandı. Adaylar yerleştirme işlemi sonucunda öğrenim görmeye hak kazandıkları okulları görecek.
Sonuçlara http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinden ulaşabilirsiniz. Öğrenciler T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecek. Öğrencilere ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.
KAYIT OTOMATİK
Sonuç bilgilerinde, kaydının yapıldığı okul bilgileri bulunacak. Ayrıca, SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığı ile yerleştirme sonuçları bildirilecek. Yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra resmî ve özel okulların açık kalan kontenjanlarına ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda, yerleştirmeye yönelik nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.
KESİN KAYITLI SAYILACAK
Tercih başvuruları alındıktan sonra ortaöğretime yerleştirme işlemi, puan üstünlüğü esasına göre öğrencilerin YEP’ine ve tercih başvurularına göre Bakanlıkça belirlenmiş kontenjanlara yaptı. Tercih başvurularından sonra ortaöğretime yerleştirme işlemi, öğrencilerin okul tercih kodlarına göre oluşturdukları A grubu tercihleri öncelikli olmak üzere ve okul türlerini içeren B grubu tercihleri dikkate alındı.
OKUL BEĞENMEYENLERE NAKİL KOLAYLIĞI
Bu yıl ilk kez hazırlık sınıfına veya 9’uncu sınıfa kesin kaydı yapılmış olan öğrencilerin, açık kontenjan bulunan başka bir okula yerleştirmeye yönelik nakil talebinde bulunmaları hâlinde yerleştirme sonrası okullarda oluşan taban puana bakılmaksızın, başvuranlar arasında puan üstünlüğü esas alınarak sistem üzerinden otomatik olarak yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecek. Yerleştirmeye yönelik nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak. 25-28 Ağustos’ta(saat 17:00’ye kadar) nakil başvuruları alınacak. 29 Ağustos saat 19:00’da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak. Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde Eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecek.
NAKİL BAŞVURUSU AYRI AYRI YAPILACAK
Yerleştirmeye yönelik nakil başvuruları haftalık olup, her bir periyot için nakil başvurusu ayrı ayrı yapılacak. Eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla gerçekleştirilecek olan yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak. Nakil yerleştirme döneminde, başka bir resmî/özel okula nakil talebinde bulunan öğrencilerden boşalacak kontenjanlar bir sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacak. İşlemler sonucu nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sistemi üzerinden ilan edilecek. Ekim ayı itibariyle yapılacak nakillerde Eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacak.
"ÖĞRENCİ TERCİH YAPMAMIŞ OLSA DA BİZ ONU YERLEŞTİRİYORUZ"
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Muharrem Kurt, TEOG yerleştirmelerinin açıklamasından bir gün önce yaptığı açıklamada önemli bilgileri paylaşmıştı. Kurt, "Özel okula ön kayıt yaptırmış olan öğrenciler devlet okullarına kayıt olma hakkını kaybedecekler mi?" şeklindeki bir soru üzerine, "Özel okula kaydını yapmış bir öğrenci eğer tercih yapmışsa zaten biz onu yerleştiriyoruz. Biz o öğrenciyi tercih yapmamış olsa da yerleştiriyoruz. Tercih yapmışsa A ve B grubu olarak yerleştiriyoruz. Tercih yapmamışsa B grubu okul türlerine göre yerleştiriyoruz. Devlet okuluna yerleşen öğrenciler daha sonra özel okula gitmek istediklerinde ilgili özel okula kayıt yaptırarak e-okul sisteminden nakil isteyecekler. Dolayısıyla özel okula yerleşmede hiçbir sorun yok" diye konuştu.
"50 BİN CİVARINDA BİR KONTENJAN BOŞLUĞU OLABİLİR"
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bazı kontenjanların boş kalması gibi bir durumun söz konusu olup olamayacağına ilişkin bir soru üzerine de Kurt, "5 hafta boyunca biz bunu yerleştirme nakilleriyle en aza indireceğiz. Çok az da olsa evet bu olabilir. Ama biz zaten A ve B grubu yerleştirmelerimizde hiç kontenjan boşluğu bırakmayacağız. Bu kontenjan boşluğu sadece özel okula giden öğrencilerden oluşacak. Bizim tahminimiz 50 bin civarında bir kontenjan boşluğunun olması yönünde" yanıtını verdi.
"ZORAKİ İMAM HATİBE GİDECEK DİYE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL"
Hiç tercih yapmayan öğrencilere ilişkin de Kurt, şunları kaydetti: "Bu öğrencilerimiz tercih yapmadıkları için biz onları B grubu dediğimiz okul türüne göre yerleştiriyoruz. Bu öğrencilerimiz tercih yapmadıkları için önceliklik olarak nasıl bir okul türü istediklerini bilmiyoruz. Dolayısıyla boş kalan kontenjanlarına göre adreslerine bakarak en yakın okullardaki boş kontenjanlara yerleştireceğiz. İşte imam hatip liselerine yerleştirilmeleri burada söz konusu olabilir. Yani öğrencimizin ikamet adresine en yakın okul imam hatip okuludur, orada bir kontenjan vardır, kendisi de tercih etmemiştir zaten. Ama isterse öğrencimiz başka bir okula da nakil yapabilir. Zoraki imam hatibe gidecek diye bir şey söz konusu değil."