Termik Karşıtlarının Direniş Kulübesi Müze Oldu
– SİNOP'un Gerze İlçesi Yaykıl Köyü sakinlerinin, termik santral yapılmaması için nöbet tutukları kulübe müzeye dönüştürüldü.
– SİNOP'un Gerze İlçesi Yaykıl Köyü sakinlerinin, termik santral yapılmaması için nöbet tutukları kulübe müzeye dönüştürüldü. Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP) Dönem Sözcüsü Şengül Şahin, Termik santrale karşı bildiri, dergi, kitap, resim, afiş ve dövizlerin bulunduğu kulübenin bundan sonra 'direniş evi' adıyla müze olarak hizmet vereceği belirtti.
Sinop'un Gerze İlçesi Yaykıl Köyü'ne, 2008 yılında bir firma tarafından yapılmak istenen Termik Santrale tepki gösteren vatandaşlar köyde önce bir çadır kurdu, ardından bunu tahta bir kulübeye çevirerek nöbet tutmaya başladı. İş makinelerinin köye girmesine engel olan çevrecilerin yaptıkları tüm çalışmalar bu kulübede gerçekleştirildi. Çevreciler, firmanın termik santral yapılması için EPDK'dan aldığı lisansın iptali için Kasım 2008'de yargı yoluna gitti. Danıştay 13'ncü Daire Başkanlığı'na yapılan itirazlar sonucunda Temmuz 2009'da yürütmeyi durdurma kararı alındı. Ayrıca firma ÇED raporu sürecini de tamamlayamadı. Son olarak geçen yıl Ağustos ayında Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan firmaya bir yazı gönderilerek, termik santral kurulması istenen alanın orman alanı olduğu ve bu bölgeye santral kurulamayacağını bildirildi. Bunun üzerine firma yetkilileri Sinop'ta termik santral yapımı için açtıkları büroyu kapatarak kenti terk etti.
'DİRENİŞ EVİ' MÜZESİ
Santral karşıtı çevreciler de kulübede sürdürdükleri direniş nöbetine son verdi. Termik Santral mücadelesinin simgesi haline gelen direniş kulübesini YEGEP üyeleri bir müze haline dönüştürmeye karar verdi. Termik santrale karşı bildiri, dergi, kitap, resim, afiş ve dövizlerin bulunduğu kulübenin bundan sonra 'direniş evi' ismiyle müze olarak hizmet vereceği belirten YEGEP Dönem Sözcüsü Şengül Şahin şunları söyledi:
"Hukuki süreç zaten devam ediyor. Firma termik santral için ÇED raporu sürecini de tamamlayamadı. Firma görevlileri de kentimizi terk etti. Şimdi biz de direnişimizin adeta bir sembolü olan bu kulübemizi müze haline dönüştürdük. Yaşanan süreci anlatan belge ve dokümanların yer aldığı bir hale getirdik. Direnişimiz devam edecek. Çünkü her şeyin bitmediğini biliyoruz. Dolayısıyla biz direnişimize ve mücadelemize ilçe merkezinde devam ediyoruz. Herhangi bir şekilde yine başka türlü bir dönüş olursa bu kulübeyi köye taşıyacağız."
Şengül Şahin, çevrecilerin müzeye ilgi göstermesini beklediklerini de kaydederek, "Bütün bu süreçte neler yaşadığımızı bu müzede insanlara anlatıyoruz. Gelecek nesiller içinde çok önemli bir yer oldu. Bu müzeyi görüp yeşile, doğaya, toprağımıza, kentimize nasıl sahip çıktığımızı görecekler" diye konuştu. - Sinop