Haberler

Termik Santral İstemiyoruz' Demek İçin Topladılar

Abone Ol

İzmir'in, Bergama, Dikili, Aliağa ilçelerinin ortasında kurulmak istenen termik santrale karşı çevre hareketi başladı.

İzmir'in, Bergama, Dikili, Aliağa ilçelerinin ortasında kurulmak istenen termik santrale karşı çevre hareketi başladı. Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç ile Bergama Çevre Platformu'nun ilçede iki gün önce yaptığı basın toplantısının ardından bu defa Dikili İlçesi Çandarlı Mahallesi'nde, Bergama'nın Zeytindağ Mahallesi'nde Ege Yıldızı Doğal Gaz ve Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan termik santral için panel düzenlendi. Çandarlı Düğün Salonu'ndaki panele Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül, Dr. İnci Köseoğlu ve Kimya Mühendisi Sema Ay konuşmacı olarak katıldı.

Panelde termik santrallerin doğaya ve insan sağlığına olumsuz etkileri konuşuldu. Slayt gösterimi eşliğinde yapılması planlanan termik santral ile ilgili bilgi veren CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Santralin yaşam alanlarına çok yakın mesafede yer alması çok ciddi sorunlar doğuracaktır. 1 milyon 600 bin ton ithal kömür kullanılacak. 280 bin ton cüruf çıkacak bu santralden. Atıklar Bergama'da Kestel Barajı'nın 750 metre yakınında depolanacak. Bu işlem yapılırsa tüm yöre zarar görecek. Tarım alanlarının ve doğanın dengesini altüst edecek. İnsanlar zehirlenecek. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bergama Belediyesi olarak yürümek gerekirse yürürüz, gerekirse kepçelerin önüne yatarız. O termik santrali yaptırmayız" dedi. Santral atıklarının depolanması için planlanan yerin, Pergamon Uygarlığı'ndan kalan tarihi Akropol'e çok yakın olduğunu belirten Gönenç, santralin, UNESCO'nun dünya mirası listesinde aldığı Bergama için sıkıntılar yaratabileceğini söyledi.

'ÇED'İN HİÇBİR ANLAMI YOKTUR'

Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül, enerjinin ihtiyaç olduğunu ama insan ve doğanın daha önemli olduğunu dile getirdi. Küçükgül, "Bu bir uyduruk ÇED raporudur. Türkiye'de yüzde 99.95 oranında ÇED raporları kabul ediliyor. ÇED'in hiçbir anlamı yoktur burada. Belediye başkanının bile haberi olmuyorsa onun kara bir mizaha konu olması gerek" diye konuştu. Dr. İnci Köseoğlu ise "Çevremiz tamamen kuşatılmış durumda. Yapılacak bir termik santral, sağlık sorunlarını arttıracaktır. Herkesin kansere yakalanma olasılığı daha da artacaktır" dedi.

'İZMİR SAHİPSİZ DEĞİL'

Panele izleyici olarak katılan Foça Çevre Kültür Platformu Sözcüsü Bahadır Doğutürk, " İzmir'in kuzey aksında kirli bir oyun oynanıyor. Avrupa'nın çöplüğü Türkiye'ye, Türkiye'nin çöpleri de Aliağa'ya geliyor. İzmir'in sahipsiz olmadığını göstermemiz gerek" diye konuştu.

İzleyiciler arasındaki Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) Üyesi Avukat Berrin Esin Kaya, konuşmasında, "İzmir'in termik santralleri yeni değil, 1989'dan bu yana başlıyor. Daha önce yaptırmadık. Şimdi de karşı bir duruşla bu termik santrali yaptırmayacağız. ÇED yönetmelikleri halk ve hukuk yararına değil, sermayenin yararına yapılıyor. Çevre, halk, doğa yararına olana dek mücadeleme etmeliyiz. Örgütlü halkı kimse yenemez" dedi.

YÜZBİNLERCE KİŞİYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Etrafı verimli tarım alanları ve zeytin ağaçları ile çevrili bir noktada kurulmak istenen termik santralin, İzmir'in Bergama, Dikili ve Aliağa ilçelerinin ortasında yer alması planlanıyor. Bergama'nın Zeytindağ Mahallesi sınırları içinde kalan termik santral faaliyete geçerse yerleşim birimlerine yakınlığı ile yüzbinlerce insanı etkisi altına alacağı belirtiliyor. Termik santral yapılmak istenen alan Kestel Barajı'na 750 metre, Çandarlı Tatil Köyü'nde 1000 metre mesafede. Şirket, düzenli kül depolama alanı ve derin deniz deşarjı için çalışmalara başladığını duyurdu. Depolama alanına küller kamyonlarla taşınacak. Toplam 23 hektarlık alanda yapılması planlanan termik santralde yılda 1 milyon 583 bin 250 ton kömür, yardımcı yakıt olarak ise doğalgaz ya da fuel-oil kullanılacak. Kömürlerin, çok yakın mesafedeki Soma yerine, Rusya, Güney Amerika, Endonezya ve Güney Afrika ülkelerinden temin edileceği öğrenildi

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bergama Dikili Aliağa İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title