Termik Santrale Karşı Terme'ye 'Greenpeace' Çıkartması
Samsun'un Terme İlçesi'nde kurulmak istenen termik santrale karşı başlatılan mücadeleye çevre örgütü Greenpeace'in üyeleri de destek verdi.
Samsun'un Terme İlçesi'nde kurulmak istenen termik santrale karşı başlatılan mücadeleye çevre örgütü Greenpeace'in üyeleri de destek verdi. Greenpeace ve Terme Çevre Platformu tarafından ilçede halk bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Terme İlçesi Kozluk mevkisinde özel bir firma tarafından ithal kömürle çalışacak 680 megavatlık termik santral kurulması için geçen yıl yasal girişimler başlatıldı. 73 bin nüfuslu ilçede yapılması planlanan santralin kömürünün Kolombiya, Rusya, Güney Afrika'dan getirileceği; saatte 225 ton, yılda 1 milyon 620 bin ton kömür ve saatte 100 bin metreküp su kullanılacağı belirtildi. İlçede termik santralin kurulmaması için başlatılan mücadaleye çevre örgütü Greenpeace da destek verdi. Greenpeace ve Terme Çevre Platformu işbirliğinde ilçede halk bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 'Terme'de Termik Santrallere Hayır' konulu toplantı Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Programa Greenpeace örgütünün üyeleri Buket Atlı, Deniz Bayram, İbrahim Çiftci ve Reşit Elçin katıldı. Programda santrallerin zararları konusunda hazırlanan video ve slayt gösterileri yapıldı.
Toplantıda konuşan Greenpeace araştırmacısı Buket Atlı, kömürlü termik santralin sağlığa, havaya, suya ve toprağa olumsuz etkilerinin olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Termik santralin bacasından çıkan zehirli partiküller hem toprağa ektiğiniz ürünlere, hem içtiğiniz suya hem de soluduğunuz havaya etki ediyor. Sessiz katil dediğimiz kömürlü termik santralin sağlık açısından zararları bilimsel olarak kanıtlanmış. Neden sessiz katil çünkü yapılan araştırmalara göre trafik kazalarından iki katı fazla can aldı. Kömür yandığı zaman saç telinden bile küçük zehirli partiküller havaya karışıp hava kirliliğine neden oluyor. Bu partiküller binlerce kilometre yol kat edebiliyorlar. ve biz bunu soluyoruz. Sessiz bir katil gibi sizin bütün hayatınızı ve sağlığınızı tehdit ediyor. Akciğer kanseri, astım, Kalp krizi gibi birçok hastalıklara sebep oluyor. Burada yapılan santral hepimizi etkileyecek, başka yerde yapılan santral ise sizleri etkileyecek. Bu yüzden kömür bizi hasta etme, temiz hava hepimizin hakkı diyoruz."
Terme Çevre Platformu Dönem Sözcüsü avukat Hasan Demir, kömürlü termik santralin kurulması halinde ilçenin yaşanmaz bir hale geleceğini belirterek "İlçemizde santral karşı duruşu milli mücadele ruhuna benzetiyorum. Kendi sağlığımız için, çocuklarımızın sağılığı için cennet Termemizin cehennem Terme olmaması için, Terme'de santrale hayır" diye konuştu.
Greenpeace'nin Terme'ye verdiği desetğin çok önemli olduğunu söyleyen Terme Belediye Başkanı Ak Partili Şenol Kul, "Bu mücadele uzun soluklu mücadele. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz. Ben Greenpeace ile 80'li yıllarda tanıştım ve çevreci oldum. Bugün Greenpeace'le Terme'de buluşuyoruz. Greenpeace bütün dünyada çevreciliğin bilincini oluşturmak için çok büyük bir çaba harcıyor. Çevre siyasetin üstünde çünkü kirlilik ne siyaset tanıyor ne ticaret tanıyor ne de cinsiyet tanıyor o nedenle biz Terme'de Termeli olarak Terme kimliği içerisinde bu santrali burada istemiyoruz" dedi.
Toplantı sonunda Greenpeace üyelerine katılımlarından dolayı çiçek verildi.
Öte yandan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, termik santralle ilgili yeni bir gelişme hakkında açıklamada bulundu. Kul, firma tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yapılan Termik Santral için Çevresel Etki Değerlendirme Raporu sürecinin bakanlık tarafından reddedildiğini söyledi. Başkan Kul, ÇED sürecinde ilgili kamu kurumlarından gelen olumsuz görüş doğrultusunda Bakanlığın, süreci sonlandırdığını dile getirerek "Tabii bu çok güzel bir gelişme. ÇED süreci şuan için reddedilmiş durumda. Süreci hassasiyetle takip ediyoruz. Termik santralin kurulmaması için mücadelemiz durmaksızın devam edecek" dedi.
Başkan Kul, firmanın yeniden ÇED sürecini başlatmak için girişimde bulunduğu şeklinde duyumlar aldıklarını da sözlerine ekledi. - Samsun