Haberler

Termik Santralinin Korkusuz Kadın İtfaiye Erleri

Güncelleme:
Abone Ol

Zonguldak'ta ÇATES'te görev yapan 3 kadın itfaiyeci, kentteki olası yangınlarda aktif olarak söndürme faaliyetlerine katılıyor.

- Zonguldak'ta ÇATES'te görev yapan 3 kadın itfaiyeci, santralin yanı sıra kentteki olası yangınlarda aktif olarak söndürme faaliyetlerine katılıyor

İtfaiye aracındaki 24 metre yüksekliğe ulaşan merdivene korkusuzca çıkan kadınlar, yangınlara müdahale ediyorlar

Kadın itfaiye eri Özveren:

"Belediyede görevli kadın itfaiyeciler genellikle bürolarda görev yaparken biz sahada olmaktan mutluyuz"

Çatalağzı beldesinde  2x150 megavatlık kurulu güce sahip ÇATES'in itfaiye müdürlüğünde göreve atanan 3 kadın, erkek meslektaşlarıyla birlikte görev yapıyor.

Normal çalışma koşullarında yakıt olarak yılda 1 milyon 600 bin ton civarında kömür, 7 bin 200 ton fuel-oil ve 480 ton motorin kullanılan santralde, olası yangınlara müdahale için her an hazır bekleyen kadınlar, ihbar almaları durumunda itfaiye aracıyla olay yerine gidiyorlar. Araçtaki 24 metre yüksekliğe ulaşan merdivene korkusuzca çıkan kadınlar, yangınlara müdahale ediyorlar.

Farklı mesailerde görev yapan kadınlardan 1 çocuk annesi 32 yaşındaki Çilem Özveren, Kocaeli Üniversitesi  İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Programı'ndan 2003'de mezun olmasının ardından 11 ay önce atandığı ÇATES'te, mesai arkadaşlarıyla her türlü yangın alarmına karşın hazır bekliyor.

Mesleği uğruna memleketi Mersin'de makine teknikeri olarak görev yapan eşinden 3 yaşındaki kızıyla 11 aydır uzak kalan Özveren, ÇATES'in yanı sıra kentteki yangınlarda takviye olarak çağırılmaları durumunda alevlere müdahale ediyor.

Büroda değil alandalar

Çilem Özveren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir öğretmeninin tavsiyesiyle itfaiyecilik bölümünü tercih ettiğini, severek de eğitimini sürdürdüğünü söyledi.

İtfaiye eri kadınların sayısının çok az olduğunu anlatan Özveren, "Okulumuzda da erkek çoğunluktaydı. Yaklaşık 50 kişilik sınıfın 40'ı erkekti. 2003'te mezun oldum. 2012 yılının ağustosunda atamam yapıldı. Mesleğime başlamam yaklaşık 9 yıl sürdü" dedi.

Özveren, kentte çok fazla yangın olmamasının sevindirici olduğunu ancak her türlü ihtimale karşı hazırlıklı olduklarını vurgulayarak,  tatbikatlara katılarak da tecrübelerini arttırdıklarını dile getirdi.

Santralın dışında da takviyeye ihtiyaç duyulan yangınlara müdahalede görev aldıklarını ifade eden Özveren, "Belediyede görevli kadın itfaiyeciler genellikle bürolarda görev yaparken biz sahada olmaktan mutluyuz. Biz erkek meslektaşlarımız ne iş yapıyorsa aynısını yerine getiriyoruz. Santralde 10 erkek ve 3 kadın itfaiye eri olarak görev yapıyoruz. Bu mesleği tercih etmekten dolayı hiç pişman olmadım" diye konuştu.

Özveren, yangın anında öncelikle erkek personelin müdahelede bulunduğunu, kendilerini de onlara yardım ettiğini işaret ederek, yeri geldiği zaman aktif şekilde de görev üstlendiklerini kaydetti.

Erkek personelin güveni tam

Yaklaşık 7 yıldır itfaiye de görev yapan Naci Aydın (51), kadınların itfaiye eri olarak görev yapmasına pek alışık olmadıklarını belirtti.

Kadınların bu meslekte başarasız olacağını hiç düşünmediklerini vurgulayan Aydın, "Tecrübelerimizi ve bilgilerimizi onlarla paylaştık. Güç isteyen konuları biz üstümüze alıyoruz. Pratik eğitimler de verdiğimiz kadınlar, erkek itfaiye erlerinin yapabileceği her şeyi yerine getirebiliyorlar. Sadece güce dayanan bazı konularda zorlanıyorlar. Bazen hortumdaki basınç çok yükseldiğinde erkekler bile tutmakta zorlanıyor" dedi.

Emin Sarı da kadın meslektaşların çok çalışkan olduğunu, "kadınların bu mesleği yapamayacağını" düşünenleri mahcup ettiklerini belirterek, yangına müdahale ederken kadın personellerle yardımlaşma içinde çalıştıklarını kaydetti. - Zonguldak

Kaynak: AA / Güncel

Naci Aydın Çatalağzı Zonguldak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title