Terörsüz Şehirlerde Değişim - Ağrı Belediyesinin Öz Geliri Halka Hizmete Dönüştü (2)
İçişleri Bakanlığınca, kanun hükmünde kararname (KHK) ile görevlendirme yapılan Ağrı Belediyesi, bir yandan belediyenin geçmişteki borçlarını ödüyor, diğer yandan da yaşam standardını yükseltecek projeleri hayata geçirerek kentin çehresini değiştiriyor.
ORHAN GÜNGÖR - İçişleri Bakanlığınca, kanun hükmünde kararname (KHK) ile görevlendirme yapılan Ağrı Belediyesi, bir yandan belediyenin geçmişteki borçlarını ödüyor, diğer yandan da yaşam standardını yükseltecek projeleri hayata geçirerek kentin çehresini değiştiriyor.
Ağrılılar, DBP'li Belediye Başkanı Sırrı Sakık döneminde alamadığı temel hizmetleri, İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılmasının ardından almaya başladı.
Görevlendirmenin ardından alt ve üstyapı, temizlik, sosyal ve kültürel alanlar gibi birçok projeyi hayata geçiren yeni belediye yönetimi, kısa sürede halkın takdirini kazandı.
Projeler kapsamında, kadınlara yönelik kültür gezileri düzenleyen belediyenin "etkili ebeveynlik, sağlıklı kadın, sağlıklı çocuk" eğitiminin yanı sıra "Hoş Geldin Bebek Projesi"yle yeni doğum yapan anneler, görevlilerce ziyaret edilerek hediye paketi veriliyor.
Kültürel ve sosyal belediyecilik anlamında önemli projelere de imza atan belediye, düzenli olarak halk ve esnaf toplantıları yapıyor, sporculara malzeme ve dar gelirli ailelere gıda yardımında bulunuyor.
Kentin en büyük problemi olan toz ve çamur sıkıntısını 24 kilometre asfalt ve 13 kilometre kilitli parke taşı çalışmasıyla çözen belediye, vatandaşlara rahat bir nefes aldırdı.
Ağrı Valisi ve Belediye Başkan Vekili Süleyman Elban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve başladıkları günden itibaren hizmet kalitesini artırma adına çalıştıklarını söyledi.
Kısa sürede hizmetlere yoğunlaştıklarını belirten Elban, "Göreve başladığımızda yaz dönemiydi ve belediyecilik hizmetleri anlamında en yoğun dönem. Öncelikle kenar mahallelerde ve ara sokaklarımızda başlamak üzere 24 kilometre asfalt yaptık. Aynı şekilde 13 kilometre parke yol yaptık. 52 bin metrekare kilitli parke taşı onarımı gerçekleştirdik. Birçok mahallemizde yeni stabilize yol çalışması başlattık ve 16 kilometre kaldırım yaptık." diye konuştu.
Şehir ilk kez doğalgaz ile buluştu
Doğalgaz çalışmasıyla bozulan yolları da kısa sürede onardıklarını anlatan Elban, şöyle konuştu:
"Bu yıl ilimize ilk defa doğalgaz geldi. Şehrin yüzde 30'una doğalgaz verildi. Doğalgaz verilen her cadde ve sokağa çok hızlı şekilde asfaltsa asfalt, kilitli parke ise kilitli parke döşemesiyle hemen onarımını yaptık. Vatandaşımızı toz ve çamurdan kurtardık. Bu da ciddi anlamda iş yoğunluğuydu. Bazı mahallelerde 7 park yaptık. Şehrin meydanındaki Abide Meydanı'nı yeniden yapıp çağdaş görünümüyle faaliyete soktuk. 6 bin metrekarelik kapalı pazar yeri yapımına başladık. Burayı esnafımızın daha iyi yerde ticaretini yapması için süratle yapmayı planlıyoruz."
İçme suyu sıkıntısına da değinen Elban, "Göreve geldiğimizde ilginçtir 3 mahallede içme suyu yoktu, hiç olmamış. Süratle bu sorunu giderdik. Değişik yerlerde yaklaşık 6 kilometre içme suyu şebekesini yeniledik. Yine 3 kilometrelik kanalizasyon şebekesini yeniledik." dedi.
Elban, belediyenin araç filosunu güçlendirdiklerini kaydederek, "Belediyeye şu an itibarıyla birer greyder, kurtarıcı, itfaiye aracı ve 6 yeni otobüs aldık. Hizmetlerimizi tamamıyla belediyemizin öz gelirleri ile yapıyoruz, bunu her belediyede olduğu gibi biz de İller Bankasından gelen düzenli paylarla yapıyoruz. Bunun dışında ilave ciddi kaynak temini yok." ifadelerini kullandı.
Tasarruflar hizmete dönüyor
Elban, bu kadar çok hizmet üretmelerinin en önemli nedenlerinin başında tasarruf yapmanın geldiğini söyledi.
"Birçok hizmeti belediyenin kendi aracı ve personeliyle yapmaya çalışıyoruz." diyen Elban, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yine belediye gayrimenkullerinin büyük bir çoğunluğu kirada değildi, bunların tamamında gerekli olanların tahliyesini yaptık, gerekli olmayanlarla ilgili de yeniden ihale sözleşmesi ile kira anlaşması yaptık. Dolayısıyla belediye gayrimenkullerimizin tamamında yeniden kiralama yoluna gittik. Diğer belediye gelirleri ile ilgili çalışmalara süratle devam ediyoruz.
Dolayısıyla hem öz gelir arttırıcı hem de kaynakların verimli kullanılması ve kaynak israfı konusunda ciddi çalışmalar yürütüyoruz."
"Belediye olarak hiçbir şahsa, esnafa ve iş adamına bir lira borcumuz yok"
Belediyenin borçlarını da ödediklerini dile getiren Elban, belediyeden yaklaşık 5 milyon lira tutarında hacizli alacak bulunduğu bilgisini verdi.
Elban, şunları kaydetti:
"Aynı zamanda 6 milyon liraya yakın da hacizli olmayan vatandaş, esnaf ve emekli olmuş işçilerimizin alacakları vardı. Dolayısıyla 11 milyon lira civarındaki tüm hacizli alacaklarla diğer esnaf ve emekli olan personel alacağının tamamını ödedik. Belediye olarak hiçbir şahsa, esnafa ve iş adamına bir lira borcumuz yok ama kamu kurum ve kuruluşlarına yapılandırılmış borçlarımız var. Onları ödüyoruz. Bir de yapılandırılmamış borçlar var. Uzun dönemli yapılmış, birikmiş kamu borçlarımız çok fazla. Bütçemizin neredeyse 2 katı civarında kamu borcu var."
Elban, göreve başladıkları günden itibaren hem aksayan hizmetleri yoluna koyma hem de yeni hizmetler üretmek için projeler hazırladıklarını söyledi.
Belediye, büyük projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor
Birçok projeyi de hayata geçireceklerini anlatan Elban, şöyle devam etti:
"Büyük projeleri, ihale yapma ya da işe başlama konusundaki kış engelinden dolayı mecburen nisan-mayıs dönemine bıraktık, çok ciddi hazırlıklarımız var. İlimizde 50 dönümün biraz üzerinde şehir mezarlığımız var. Tamamı dolmuş durumda ve artık defin yapılamıyor. Yaklaşık 400 dönümlük bir yer tahsisini yaptık. Oraya büyük bir şehir mezarlığı yapıyoruz. İçinde camisi, şadırvanı, tuvaletleri, gasilhanesi olan büyük bir mezarlığa başlıyoruz. Ocak ayında ihalesini yapacağız. Önümüzdeki dönem belediyenin bulunduğu alan ile karşı tarafındaki alan dahil olmak üzere 110 dönümlük alana içine Taşlıçay Deresi'ni de alacak şekilde büyük bir park ve rekreasyon alanı yapıyoruz, içinde dinlenme alanı olacak, birkaç kafeterya bulunacak.
Daha çok yeşil alan, göletin olduğu ve insanların nefes alabileceği bir alan yapıyoruz. Mevcut belediye hizmet binasını da yıkıp bu alanı da parka dahil ettik."
Elban, kentte yeni belediye hizmet binası yapılacağını dile getirerek, "Orduevinin yanında TOKİ'ye ait 8 bin metrekarelik alanın devrini alıyoruz, anlaştık ve protokoller bu hafta içinde imzalanacak. İnşallah oraya 12 bin metrekarelik kapalı otopark, üzerine de güzel bir belediye hizmet binası ve yaklaşık 7 bin metrekarelik çok güzel bir meydan düzenlemesi yaparak Ağrı halkına kazandıracağız." şeklinde konuştu.
Yol yapım çalışmaları hızlanacak
Yol çalışmalarını hızlandıracaklarını vurgulayan Elban, şu bilgileri paylaştı:
"Bu sene yaptığımız asfalt çalışmasının en az birkaç katını daha yürütmeyi planlıyoruz. Erzurum Bulvarı'na paralel olarak yeni bulvar çalışmamız var. Şehrin trafiğini rahatlatacak yaklaşık 9 kilometrelik bulvar çalışması başlatıyoruz, inşallah bahara kadar işlemler sonuçlanır. Kamulaştırma, yıkım işlemleri ve yol açma çalışmalarına başlayacağız.
Aynı şekilde Fatih Mahallesi'nin bir başka yolla, 2 ayrı bulvarla şehir merkezine bağlanması konusunda çalışmamız olacak."
Ağrı'nın yemeklerinin tanıtılacağı "Ağrı Evi Projesi"ni de hayata geçireceklerini ifade eden Elban, "Güzel bir park düzenlemesi yapmayı düşünüyoruz ve o parkın içinde Ağrı'ya özgün bir mimari ile Ağrı evi yapacağız. Ağrılı hemşehrilerimiz ve şehir dışından gelen misafirlerimiz bu yemekleri tadarlar diye düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Elban, belediyenin araç garajı ve teknik birimlerin hizmet vereceği kapalı mekanlar için de tahsisler yaptıklarını anlatarak, yeni itfaiye binası, parklar, kaldırım çalışmaları yapacaklarını dile getirdi.
Kentin temel problemi olan galericilerin şehir dışına taşınması için de çalışma yürüttüklerini belirten Elban, "Temizliğe büyük önem veriyoruz. Belediye olarak 500 çöp konteyneri alıp çöpün ıslahını yaptık. Çöpün başka yere taşınarak düzenli depolamasının yapılabileceği uygun alan bulduk. Onla ilgili de çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.