Haberler

Terörsüz Şehirlerde Değişim - "Bitlis'te Kaynaklar 'Dağ'a Değil, Halka Hizmet Olarak Döndü"

Abone Ol

İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlendirme yapılan Bitlis Belediyesi, geçen yıldan bu yana alt ve üstyapı çalışmalarının yanı sıra sosyal belediyecilik alanında da birçok projeyi hayata geçirdi.

ŞENER TOKTAŞ - İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlendirme yapılan Bitlis Belediyesi, geçen yıldan bu yana alt ve üstyapı çalışmalarının yanı sıra sosyal belediyecilik alanında da birçok projeyi hayata geçirdi.

Geçmişte farklı amaçlar için kullanılan devletin kaynakları, görevlendirme yapılmasının ardından en verimli şekilde kullanılarak Bitlis halkı için hizmete dönüştürüldü. Görevlendirme sonrasında, yıllardır belediye hizmetlerinin ihmal edildiği Bitlis'in en ücra köşesindeki vatandaşlara hizmet ulaştırıldı.

"Kadim kent tarihi kimliğine kavuşuyor"

Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendinden önceki valinin, belediyecilik anlamında çok güzel işlere imza attığını söyledi.

Çalışmalar arasında "Sokak Sağlıklaştırma Projesi"nin büyük önem taşıdığını anlatan Ustaoğlu, "Burası, 7 bin yıllık tarihi olan önemli kadim bir şehir. Böyle bir şehrin kimliğine kavuşması açısından sokak sağlıklaştırma çalışmaları büyük önem taşıyor. Bitlis Kalesi tüm ihtişam ve heybetiyle ayakta duran bir eser. Kalealtı mevkisindeki çalışmaların büyük bölümü tamamlandı. Kadim kent, tarihi kimliğine kavuşuyor. Bu kapsamda 126 dükkanın dış cephesine vitrin giydiriyoruz. Sokaktaki dükkan ve ofislere eski Bitlis evlerinin pencerelerinin görüntüsü verildi. Hem dükkanlar hem de evler böyle bir çalışmayla gerçek kimliğine kavuşacak." diye konuştu.

Ustaoğlu, kentte 5 yıl önce temeli atılan ancak yıllardır bitirilemeyen hal binasını tamamladıklarını belirterek, kura çekiminin ardından iş yerlerinin taşınma işleminin gerçekleştirileceğini ifade etti.

Özellikle bu yaz, tüm mahallelerinin en ücra köşesine devletin şefkatini ulaştırma adına park çalışmaları yürüttüklerini dile getiren Ustaoğlu, bu kapsamda 16 çocuk oyun grubunu yenilediklerini aktardı.

"Çamurdan geçerek evlerine gidiyorlardı"

Ustaoğlu, kentteki mahalle yollarında 13 bin metrekare asfalt çalışması yürütüldüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımız mahalle yollarındaki çamurun içerisinden geçerek evlerine gidebiliyordu. Yaptığımız çalışmayla yaklaşık 5 mahallenin yolunu bitirdik. Yine geleneğimiz ve kültürümüzde bizim için değerli olan taziye evlerine yönelik yaptığımız çalışmalar vardı. Bir taziye evini tamamladık, 13'ünü de bir yılda belli standarda uygun olarak tamamlayacağız. Buradan, hem cenaze sahipleri hem de gelecek vatandaşların iyi şekilde istifade etmelerini sağlayacağız. Bu yıl asfalt çalışmasının yanında parke çalışması da yaptık. Şimdiye kadar 21 bin metrekare parke çalışmamız oldu."

Bu yıl kentin girişindeki Rahva mevkisinden başlayarak refüjlerde 5 kilometre peyzaj ve çiçeklendirme çalışması yaptıklarını belirten Ustaoğlu, Bitlis'i ilk defa bir peyzaj çalışmasıyla buluşturduklarını, kente yeni çehre kazandıracak iki park projelerinin de bulunduğunu kaydetti.

"İçme suyu sıkıntısı giderildi"

TOKİ bölgesinde yaşanan içme suyu sıkıntısını, açtıkları 3 sondaj kuyusuyla giderdiklerini anlatan Ustaoğlu, "Su konusu çok önemliydi. Sayın Cumhurbaşkanımızın deyimiyle 'su, yol medeniyettir' sloganıyla hareket ederek, TOKİ'de yaptığımız 3 sondaj çalışmasıyla o bölgemizin içme suyu sıkıntısını giderdik. Şu an ne içme suyunda kesinti oluyor ne de herhangi bir sıkıntı çekiyoruz. İçme suyu konusunda da belli bir mesafe kaydettik." dedi.

"Esnaftan bir kuruş almadık"

Ustaoğlu, İLBANK (İller Bankası) tarafından yapılacak ihaleyle kentteki tüm mahallelerin içme suyu ve kanalizasyon hatlarını yenileyeceklerini, ihalelerin iki hafta sonra başlayacağını söyledi.

İçme suyu ve kanalizasyon çalışmalarından dolayı parke çalışmalarına 2018 yılında başlayacaklarını anlatan Ustaoğlu, "İçme suyu ve kanalizasyon hatları yenileneceği için bu yıl istenilen oranda bunu gerçekleştiremedik ancak önümüzdeki yıl yoğun şekilde mahallelerde çalışma yürütülecek. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Allah'a şükürler olsun devletimizin imkanları artık millete hizmet olarak dönüyor. Bir dönem imkanlar millete hizmet olarak değil, başka yerlere, 'dağ'lara ve belli yerlere gidiyordu. Şu an biz devletin tüm imkanlarını bu millete seferber ediyoruz. Bu sokak sağlıklaştırma çalışmalarında 526 iş yeri dahil tüm binaların dış giydirme, sıva, altyapısı, parke ve ışıklandırmasını yapıyoruz. En önemlisi de burada esnaftan bir kuruş almadık. Bütün vitrinlerini, boyalarını ve mekanlarını yeniliyoruz ama para almıyoruz. Devletimizin tüm imkanlarını burada seferber ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Bitlis Belediyesi ile kardeş belediye olan Samsun Büyükşehir Belediyesince ihalesi yapılan iş kapsamında, bir sokakta çalışma yürütüleceğini belirten Ustaoğlu, gelecek haftalarda buna yoğunlaşacaklarını ve 800 yıllık tüm ihtişamıyla ayakta duran Ulu Cami'nin sokak sağlıklaştırmasıyla gerçek kimliğe kavuşacağını kaydetti.

"Vatandaşımızın evini temizliyoruz"

Ustaoğlu, bu çalışmalarla her şeyin en güzeline layık olan millete hizmet etme noktasında ellerinden gelen gayreti gece gündüz demeden yapmaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Tüm ekip ve çalışanlarımızla hafta sonu demeden sürekli işleri takip ediyoruz ayrıca temizlik ekiplerimizle şu an kimsesiz, biçare vatandaşlarımızın evinde temizlik yapıyoruz. Vatandaşımızın evini temizliyoruz. Bir sese ihtiyacı olan, yani bazen insan konuşacak birini arıyor. İşte çalışanlarımız hep bu vatandaşlarımızın evine giderek onlarla oturup sohbet ediyor, dertlerini dinliyor. Bakıma ihtiyacı varsa bakımlarını yaptırıyoruz. Tespit ettiğimiz, gıda versek dahi evinde yemek yapamayacak vatandaşımız var. Onlara günlük yemek götürüyoruz. Bu hizmeti de başlattık. Yine her mahalle ve sokakta camilerimiz var. Bu camilerin her hafta rutin temizliğini yapıyoruz. Gül suyu sıkarak camilerde güzel bir havanın oluşmasına gayret ediyoruz."

"Bu çalışmaların yanı sıra kış boyunca yapacağımız yeni projelerle en ücra köşedeki vatandaşımız Bitlis Belediyesinin hizmetini görecektir." diyen Ustaoğlu, çok güzel projelerle güzel hizmetlere imza atacaklarını kaydetti.

"Kaynaklar 'dağ'a değil, halka hizmet olarak döndü"

Vali Ustaoğlu, eski Bitlis Valisi Ahmet Çınar'ın belediyeyi ciddi bir borçla devraldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Maalesef belediyenin ciddi bir borç yükü vardı. Şimdi bile o borçları ödemeye çalışıyoruz. Biz sadece yerel kaynakları harekete geçirdik. Belediye çalışanlarını motive ederek sürekli toplantı yaptık. Bitlis'i geçirdiği yol kazasından kurtarmak da 'bizim görevimiz' dedik. Kaynakları yerinde iyi değerlendirdik. Esnaftan alınan bir sürü borç vardı. Esnafla birebir görüşerek borçları yapılandırdık. Göreve başladığımdan bu yana 3,5 milyon liranın üzerinde borç ödedik. Bir taraftan hizmet yapmaya çalışırken diğer taraftan belediyenin borçlarını ödemeye çalışıyoruz. Bitlis Belediyesi olarak 12 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Bu kaynaklar 'dağ'a değil, halka hizmet olarak döndü."

Her okulun bahçesine bir basketbol sahası yapacaklarını, örnek bir saha yaptıklarını, 10 okulun daha bahçesine basketbol sahası inşa edeceklerini bildiren Ustoğlu, çocukların boş vakitlerinde stres atacağı ve vakit geçirebileceği ortamlar oluşturduklarını anlattı.

Ustaoğlu, "Bunun yanında tabii ki her mahalle ve her boşluğa çocuk oyun grubu, kadınların oturacağı kameriye, piknik alanı ve yeşil alanların yapılması için çalışmalar başlattık. Önümüzdeki yıl sayı ve yer olarak çok yoğun şekilde hizmet vereceğiz." dedi.

Bitlis Deresi Islah Projesi kapsamında dere kenarında bulunan 700 civarındaki iş yerinin Hüsrevpaşa Mahallesi'nde inşa edilen ticaret merkezine taşınacağını aktaran Ustaoğlu, kışın ticaret merkezini aktif hale getirerek 2018 yılında bu iş yerlerini merkeze taşımayı hedeflediklerini kaydetti.

Vali Ustaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Esnafımız ve halkımız rahat olsun. Kadim geleneğin ve tarihin derinliklerinde izler bırakan Bitlis, gerçek kimliğine kavuşacaktır. Bitlis'in en ücra köşesinde yaşayan vatandaşın gören gözü ve duyan kulağı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Kapımız her zaman sonuna kadar vatandaşlarımıza açık. Artık her mahallemizde halk toplantıları yapıyoruz. Devletimiz vatandaşımızla iç içe. İlimizin huzur, güven ve emniyet şehri olması adına ve en önemlisi de gerçek kimliğine ulaşması adına elimizden gelen gayreti yapacağız."

Kaynak: AA / Güncel

Kalealtı Bitlis Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title