Terörsüz Şehirlerde Değişim - Doğubayazıt 20 Yıldır Alamadığı Hizmetleri Almaya Başladı (2)
İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Ağrı'nın Doğubayazıt Belediyesi, ilçe halkının yıllardır mahrum kaldığı belediyecilik hizmetlerinin vatandaşla buluşması için hummalı çalışmalar yürütüyor.
ORHAN GÜNGÖR - İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Ağrı'nın Doğubayazıt Belediyesi, ilçe halkının yıllardır mahrum kaldığı belediyecilik hizmetlerinin vatandaşla buluşması için hummalı çalışmalar yürütüyor.
Geçen yıldan bu yana devletin kaynaklarını vatandaşın hizmetine kullanan ve ilçenin çehresini değiştiren belediye, Doğubayazıtlıların takdirini kazandı. Önceki belediye döneminde belediyecilik hizmetlerinden mahrum kalan Doğubayazıt, park, yol, mesire alanı, altyapı ve üstyapı projeleri, metruk binaların yıkılması, yol genişletme çalışmalarının yanı sıra düzenlenen sosyal ve kültürel faaliyetlerle birçok hizmete kavuştu.
Yeni belediye yönetimi, bölgenin önemli turizm destinasyonu Doğubayazıt'ın, çevre düzenlemeleri, peyzaj çalışmaları ve atlı fayton hizmetleri ile kültürel ve turizm değerlerine sahip çıkıp düzenlenen "Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali" gibi çalışmalarla ilçenin tanıtımına katkı sağlıyor.
Doğubayazıt Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Ulaş Akhan, göreve başladıklarında öncelikle belediyenin bütçe durumunu ve ilçenin ihtiyaçlarını tespit ederek çalışmaya giriştiklerini söyledi.
Akhan, DBP'li belediyenin 40 milyon lira borcu olduğunu belirterek, "2016'da belediyenin bütçesi 50 milyon liraydı ve 40 milyon lira borcu bulunmaktaydı. Geldiğimizde belediyenin 50 milyon liralık bütçesinin dağılımına baktığınızda yaklaşık yüzde 80'i personel giderleri ve cari giderlerden oluşmaktaydı. Biz öncelikle bütçe ve iş disiplinini sağlayarak belediye bütçesinden işçi giderlerini yüzde 30'lar seviyesine düşürdük." dedi.
Bütçeyi 50 milyon liradan 65 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Akhan, şöyle konuştu:
"Bütçeyi, 50 milyon liranın üzerine çıkarmayı başardık. İnşallah sene sonuna kadar bütçemizi de 65 milyon liraya çıkartacağız. Bütçe disiplini sağlama noktasında herhangi bir hizmet üretmeyen belediye hastanesi yaklaşık 2,5 milyon lira yıllık zarar etmekteydi. Bu hastanemizi Halk Sağlığı Müdürlüğüne devrettik, 'Sağlıklı Yaşam Merkezi' olarak hizmet veriyor. Belediyemiz sadece bu hastaneden 2,5 milyon lira tasarruf sağladı. Yıllık 500 bin lira civarında zarar eden ulaşım hattında çalışan otobüsleri özelleştirdik. Otobüslerin satışından yaklaşık 600 bin lira, kiralamadan da yıllık 600 bin lira gelir elde ettik."
Akhan, görevlendirme öncesi ilçenin 20 yıldır tüm hizmetlerden yoksun olduğuna işaret ederek, önceki belediyenin, vatandaşa herhangi bir hizmet üretemeyen belediye konumunda olduğunu dile getirdi.
"52 bin metrekare sıcak asfalt çalışması yapmışız"
Akhan, 450 kilometre yol ağına sahip Doğubayazıt'ta geçmişte yalnızca 8 kilometre asfalt yapıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Biz öncelikle Doğubayazıt halkının en büyük arzusu olan yol çalışmalarını başlatmıştık. Öncelikle ilçenin ana girişlerinden olan Erzurum Caddesi'nde yaklaşık 2 kilometrelik asfaltlama yaptık. Büyük Ağrı Caddesi'nde çalışmalarımız devam etti. Mahalle içlerinde servis yollarımızı asfaltlamaya başladık. Asfaltlama çalışmalarını yapmak pek kolay olmuyor, öncelikle altyapının asfalta hazır olması gerekiyor. Belediyenin 50 kilometre içme suyu hattı ve 20 kilometre atık su rehabilitasyon altyapı çalışmalarının ihalesini gerçekleştirdik. Asfalt çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen 12 milyon liralık ihale ile 25 kilometreye yakın sıcak asfalt yapacağız. Bu asfalt çalışmalarının bir kısmını gerçekleştirdik, bir kısmını da altyapı çalışmalarından sonra önümüzdeki bahar ayında gerçekleştireceğiz. Şu ana kadar 52 bin metrekare sıcak asfalt çalışması yapmışız, 100 bin metrekare de kilitli parke taşı çalışması gerçekleştik."
İlçede temizlik çalışmalarına önem verdiklerini söyleyen Akhan, "Temizlik İşleri Müdürlüğümüzde ciddi bir revizyona gittik. Mevcut sözleşmeyi feshettik ve yeni bir firmayla sözleşme imzaladık. Daha önce ilçede merkezindeki vatandaşlara hizmet veremeyen müdürlük köylerde dahi temizlik işlerini yürütür bir hale geldi." dedi.
Akhan, artık belediye olarak ilçe merkezinin yanı sıra 15 köyde genel çevre temizleme çalışmaları ile ilçe merkezi dışındaki kamu kurumlarının düzenli olarak temizliğinin yapıldığını bildirdi.
Köy okullarına bakım onarım
Belediye olarak köy okullarının bakım ve onarımını da gerçekleştirdiklerini anlatan Akhan, şunları kaydetti:
"Yaptığımız sosyal ve kültürel çalışmalarla öğrencilerimizle beraberiz. Öğrencilerimize kültür gezileri düzenledik. Okullarda kütüphanelerin oluşması, öğrencilere kılık kıyafet yardımı yapılması, okullardaki peyzaj düzenlemeleri, çöp kutuları, banklar ve kameriyelerle ilgili çeşitli çalışmalarımız da devam ediyor. Belediyemiz, öncesinde vatandaşın temel ihtiyacını karşılayamazken şu an diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yardımcı oluyor."
Akhan, yeni projelere değinirken "İlçede sıkıntılı yerde hizmet veren yaş meyve sebze hali içinde proje hazırladık. Projeyle 25 bin metrekare alanda modern bir yaş meyve ve sebze halini hizmete sunacağız. Projenin gelecek yıl ihalesini gerçekleştireceğiz." dedi.
Bölgeye hitap edecek modern hayvan barınağı projesi de hazırladıklarını aktaran Akhan, sokak köpekleri için yapılacak barınak ile çevre illere de hizmet vereceklerini dile getirdi.
"250'ye yakın metruk evin yıkımı gerçekleşti"
Akhan, ilçede tehlike oluşturan yaklaşık 250 evi yıktıklarını, çevre ve insan sağlığını tehdit eden bazı tesisleri ilçe dışına çıkardıklarını, 25 sokakta yol genişletme çalışması yaptıklarını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yol genişletilmesi ve kapalı olan sokakların tekrar vatandaşın kullanımına sunulması noktasında ciddi destek alıyoruz. Kaçak yapıların yıkımı ve imara aykırı yapılaşmaların engellenmesiyle alakalı gayretli çalışmalarımız oluyor. Önümüzdeki sene için hazırlanan projelerin devreye girmesiyle, yeni yapılacak çalışmalarla Doğubayazıt 20 yıldır alamadığı hizmetleri almaya başlayacak, yapılan işler daha net ortaya çıkacak. Vatandaşların da destekleriyle bu hizmetleri en güzel şekilde yerine getirmeye devam edeceğiz."
"Vatandaş mutlu oluyor"
Göreve başladıklarında ciddi bir karla mücadele çalışması yürüttüklerini bildiren Akhan, "Vatandaşlar yaptığımız çalışmaları takdir etti ama bizim için çok rutin ve sıradan çalışmaydı. Doğubayazıt'ta 20 yıldır en temel hizmetleri dahi alamayan vatandaş, ufacık bir hizmet gördüğü zaman çok ciddi derecede mutlu oluyor. Bunlar, vatandaşın Doğubayazıt için hayal bile edemediği çalışmalardı. Önümüzdeki yıl çok daha büyük projelerle vatandaşa belediye çalışmalarını göstermeye çalışacağız." dedi.
Akhan, Doğubayazıt'ın sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerle bölgenin turizm başkenti olduğunu, ilçenin turistik değerlerine ziyaretçilerin gelmesi için çalışmalara devam ettiklerini dile getirerek, belediyenin ilçeye kazandırılan atlı faytonla turistlere hizmet vereceğini de kaydetti.
Kültürel ve sosyal projelerle ilçenin tanıtımına da katkı sunduklarını söyleyen Akhan, "Doğubayazıt hak ettiği değere yavaş yavaş kavuşuyor." ifadesini kullandı.
Akhan, terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğünü vurgulayarak, "Vatandaşımızı rahatsız edecek, huzur ve güven ortamını bozacak en ufak hadiseye dahi izin vermemek üzere ciddi kararlılık ortaya koyuyoruz. Doğubayazıt geçmişte çok sıkıntıların yaşandığı bir yerdi ama şu an gerek ilçe merkezinde gerekse kırsalda vatandaşlarımızın da hissettiği güven ve huzur ortamı var. Bundan rahatsız olanlar olacaktır fakat devletimiz ve bizler buna asla müsaade etmeyeceğiz. Doğubayazıt'ı çok daha güzel günler bekliyor." diye konuştu.
Ağrı'da yürütülen terör soruşturması kapsamında DBP'li Doğubayazıt Belediye Başkanı Murat Rohat Özbay'ın gözaltına alınmasının ardından Doğubayazıt Kaymakamı Ulaş Akhan, 24 Ocak 2017'de Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmişti. Özbay ise 5 Şubat 2017'de "terör örgütü propagandası yapmak" ve "terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı.