Terörün Hafızalarda Açtığı Yaralar Sarılmaya Çalışılıyor
PKK'lı teröristlerden temizlenen Şırnak'ta terörün hafızalarda açtığı yara sarılmaya çalışılıyor.
EKREM PAYAN - PKK'lı teröristlerden temizlenen Şırnak'ta terörün hafızalarda açtığı yara sarılmaya çalışılıyor.
Operasyonlarda aralarında terör örgütü elebaşıları ile dağ kadrosundan gelenlerin de bulunduğu 508 teröristin etkisiz hale getirildiği, 50 ton ağırlığındaki bin 845 el yapımı patlayıcının imha edildiği, bombalarla tuzaklanan 240 barikatın kaldırıldığı, 39 çukurun kapatıldığı kentte, 14 Kasım'da sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından terör saldırılarının kente ve vatandaşlara verdiği zararın giderilmesi için başlatılan çalışmalar sürüyor.
Terör saldırılarının neden olduğu tahribatın yol açtığı yaraların devlet eliyle sarılacağı kentte, saldırılardan psikolojik olarak etkilenen vatandaşlar için de manevi destek verilmeye başlandı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yürütülen "Aile Sosyal Destek Projesi (ASDEP)" kapsamında sosyal çalışmacı, sosyolog, çocuk gelişimci ve psikologlardan oluşan 30 kişilik ekip, kentte sahaya inerek hane ziyaretleri gerçekleştirmeye başladı.
Çalışmayla terörün yarattığı olumsuz ruhsal etkilenmelerin en aza indirilmesi amaçlanıyor.
"Şırnak kent merkezinde gitmediğimiz ev kalmayacak"
Aile Sosyal ve Politikalar İl Müdürü Muzaffer Akçam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce terör olaylarının yaşandığı Silopi, Cizre ve İdil ilçelerinde vatandaşlara psikososyal destek uyguladıklarını belirterek, aynı çalışmayı bu kez Şırnak merkezde başlattıklarını söyledi.
Akçam, Vakıfkent Mahallesi'nde başladıkları çalışmada 30 kişilik ekiple sahaya indiklerini dile getirerek, sosyal çalışmacı, sosyolog, çocuk gelişimci ve psikologlardan 4 ekip oluşturduklarını kaydetti.
Üç ilçede gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin Akçam, şu bilgileri paylaştı:
"Silopi'de 4 bin 555 haneyi ziyaret ederek 40 bin aileye ulaştık. Cizre'de 9 bin 700 hanede 76 bin kişiyle görüştük. İdil'de de 2 bin 12 haneye giderek yaklaşık 15 bin 215 kişiye ulaştık. Bu ailelerimizin maddi ihtiyaçlarını da tespit edip, gereken yardımda bulunduk. Sıkıntısı olan aileler için Halk Sağlığı Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü gibi paydaş kurumlarla irtibata geçip, sorunlarına çözüm bulduk. Psiko-sosyal desteğin yanında çocuk gelişimi ve psikiyatri uzmanları ile psikolog desteğiyle onları terörün tahribatından uzaklaştırmaya çalıştık."
"Amacımız sokak sokak, ev ev gezerek terör mağdurlarına psikososyal destek sağlamak. Şırnak kent merkezinde gitmediğimiz ev kalmayacak." diyen Akçam, bu amaç doğrultusunda çalışmaları sürdürdüklerini aktardı.
"Yaşadığımız olaylar bizi ve çocuklarımızı çok etkiledi"
Ekip, Vakıfkent Mahallesi'nde aynı evde bir arada yaşamak zorunda kalan 3 ailenin 17 ferdi ile de görüştü.
6 çocuk babası T.K, görüşmede yaşadığı sıkıntıları ve korku dolu günleri anlattı.
Terör saldırıları nedeniyle 8 ay boyunca birkaç kez ev değiştirdiklerini dile getiren T.K, "Çok zor günler geçirdik. Yaşadığımız olaylar bizi ve çocuklarımızı çok etkiledi. Artık huzurun sağlanmasını ve bir daha böyle olayların yaşanmamasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bir oğlum şehit oldu"
Akçam ve beraberindeki ekip, Şırnak'ta terör örgütü PKK'ya yönelik 14 Mart'ta başlatılan "Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çifci Operasyonu" sürerken, Gazipaşa Mahallesi'nde 31 Mart günü teröristlerce sivillere ateş açılması sonucu hayatını kaybeden 16 yaşındaki Bayram Tatar'ın ailesini de ziyaret etti.
Güvenlik korucusu baba Mehmet Tatar, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yaşadığı acıyı anlattı.
Tatar, "Benim bir oğlum şehit oldu. 7 oğlum daha var ve onları da bu vatana şehit vermeye hazırım. Şehit babası olduğum için gurur duyuyorum." diye konuştu.