Tespih Meraklıları İçin Kilometrelerce Yol Katediyorlar
Türkiye'nin çeşitli illerinden kilometrelerce yol katederek her pazar Adıyaman'a gelen tespihçiler, tarihi Oturakçı Pazarı'nda birbirinden farklı ürünleri satışa sunuyor.
KEMAL KARAGÖZ - Türkiye'nin çeşitli illerinden kilometrelerce yol katederek her pazar Adıyaman'a gelen tespihçiler, tarihi Oturakçı Pazarı'nda birbirinden farklı ürünleri satışa sunuyor.
Kehribar, kaplan gözü, abanoz, Oltu taşı, yeşim... Farklı malzemeler ve işlemelerle hazırlanan tespihlerin Türkiye genelinde satışını yapanlar, çevre illerin yanı sıra Ankara, Artvin, Mersin gibi kentlerden pazar günleri Adıyaman'a geliyor.
Tarihi Oturakçı Pazarı'nda günün ilk ışıklarıyla tespihleri tezgahlara dizen satıcıların farklı renk ve desenlerdeki ürünleri, 100 ila 10 bin lira arasında alıcı buluyor.
Şanlıurfa'dan Adıyaman'a gelerek satış yapan Mehmet Mustafa, AA muhabirine, 20 yıldır tespih işiyle uğraştığını söyledi.
Vatandaşların tespihlere yoğun ilgi gösterdiğini belirten Mustafa, "Tespih bir sevgidir. Biz de tespih meraklısıyız. Her ile gidiyoruz, pazar günü de Adıyaman'da buluşuyoruz." dedi.
Mustafa, kaplan gözü, sıkma kehribar, ateş kehribar gibi farklı türdeki tespihleri satışa sunduklarını kaydetti.
Malatya'dan gelen Ziya Yılmaz da Şanlıurfa, Mersin, Malatya gibi illerde de satış yaptıklarını dile getirdi.
Tespih işiyle 35 yıldır uğraştığına işaret eden Yılmaz, "Tespih meraklısı arkadaşlarımın teşvikiyle tespih satmaya karar verdim. Tespih alışkanlık yapıyor. Halk ilgi gösteriyor. Osmanlı tespihleri daha fazla rağbet görüyor. 'Damla' adlı tespihler de ilgi görüyor." diye konuştu.
Adıyamanlı Turgut Genç, tespih almak için her pazar Oturakçı Pazarı'na geldiğini belirtti.
Genelde fiyatı daha uygun tespihleri tercih ettiğini anlatan Genç, "Tespih çekmek sinire iyi geldiği için alıyorum. Tespih merakım var. Dışarıdan koleksiyoncular kente geliyor. Ben de her pazar buraya gelip onların tespihlerine bakıyorum. Özellikle kehribar tespihler ilgimi çekiyor. Çünkü gramla satılıyor, kıymetli tespihler. Ayrıca halk arasında sağlığa iyi geldiği de söyleniyor." ifadelerini kullandı.