Tgc 2016 Basın Özgürlüğü Ödülleri Sahiplerini Buldu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu. TGC Başkanı Turgay Olcayto, "15 Temmuz'da basının çeşitliliğinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Çünkü o gün gerçekten gazeteler, gazeteciler bu darbe girişimine karşı tek yürek olarak mücadele ettiler" dedi.
TGC'nin basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana her yıl verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri, törenle sahiplerini buldu. Taksim'deki The Marmara Oteli'nde gerçekleştirilen törene TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC'nin eski Başkanı Orhan Erinç, TGC Başkan Vekili Vahap Munyar, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Yönetim Kurulu Üyesi Celal Toprak, TGC Onur Kurulu'ndan Kamil Masaracı, Ergin Konuksever, Engin Köklüçınar, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Başbakanlık Basın-Yayın Enformasyon İstanbul İl Müdürü Necmettin Altuntaş, TGS Genel Başkanı Uğur Güç, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Başkanı Kadri Gürsel, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, TGC Onursal Üyesi Dr. Mücahit Atmanoğlu, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, gazeteciler Tuğrul Eryılmaz, Cem Erciyes, Zeki Efe, Merdan Yanardağ, Serpil Özçakmak'ın da aralarında bulunduğu 500'e yakın davetli katıldı.
Sunuculuğunu Başak Şengül'ün üstlendiği tören, Cumhuriyet'i kuran Mustafa Kemal Atatürk, silah ve çalışma arkadaşları, haber peşinde koşarken ölen-öldürülen tüm gazetecilerle darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden vatandaşlar ve güvenlik güçleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, "Artık 'zor günler' lafını kullanmamaya karar verdim. Çünkü ne zaman kullansak daha da zoruyla karşılaşıyoruz. Türkiye, 15 Temmuz'da gerçekten kritik bir dönem yaşadı. Ülke, çok insafsız bir askeri darbe girişimine tanık oldu. Bu yüzden 24 Temmuz törenini bugüne ertelemek zorunda kaldık" dedi.
2. Meşrutiyet'in Osmanlı tarihinde önemli yeri olduğunu anlatan Olcayto, "O zamana kadar 4-5 gazete var. Onların birçoğunu da yabancılar çıkarıyor. İlk defa 1908'de parlamentonun açılmasıyla bir basın patlaması yaşanıyor. Dergiler ve gazeteler çok sayıda çıkıyor, sansür memurları o gün yine her zamanki ziyaretlerini yaptıkları sırada gazeteciler sansür memurlarını içeri sokmuyorlar. Onun için ilk kez gazeteciler tarafından engellenmiş bir olay olduğu için çok önemli" ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. Bu yıl Basın Özgürlüğü Ödülü kişi dalında üç isme verildi. IMC TV Kameramanı Refik Tekin, halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkı adına, uğradığı her türlü baskıya, sözlü ve fiziksel saldırıya rağmen görevini yapmaya devam eden basın emekçileri adına ödüle değer görüldü. Tekin, ödülünü TGC Başkanı Turgay Olcayto'nun elinden aldı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü konusunda internet ve sosyal medyadaki hak ihlalleriyle ilgili verdikleri hukuksal mücadele nedeniyle ödüllendirildi. Akdeniz adına ödülü Avukat Altan Akdeniz aldı. Akdeniz'e ve Altıparmak'a ödülünü TGC Başkanı Turgay Olcayto verdi.
2016 Basın Özgürlüğü Ödülü Kurum dalında Uluslararası Basın Özgürlüğü Örgütleri Koalisyonu'nun oldu. Koalisyon, "Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Uluslararası PEN, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Sansür İndeksi (Index of Censorship), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Etik Gazetecilik Ağı, Article 19 ve Gazete Sahipleri Birliği'nden (WAN-IFRA) oluşuyor. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) adına ödülü TGS Başkanı Uğur Güç, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve Etik Gazetecilk Ağı (EJN) adına ödülü Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü İstanbul Temsilcisi Erol Önderoğlu, Uluslararası PEN adına ödülü PEN Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Oral, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) adına IPI Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gürsel, TGC Başkan Vekili Vahap Munyar'ın elinden aldı. - İSTANBUL