Tgc Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri Sahiplerini Buldu
70 yaşından gün alan ve meslekte 50 yılını tamamlayan gazeteciler, Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına konulan 'Basın Hizmet Ödülleri'ni düzenlenen törenle aldı.
70 yaşından gün alan ve meslekte 50 yılını tamamlayan gazeteciler, Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına konulan 'Basın Hizmet Ödülleri'ni düzenlenen törenle aldı. Ödüle bu yıl; Ali Sirmen, Fatma Karaali İlem, Halit Deringör, Kenan Akın, Mehmet Türker, Nezih Danyal, Niyazi Dalyancı, Okşan Atasoy, Şevket Uygun ve Yalçın Bayer değer görüldüler.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına konulan 'Basın Hizmet Ödülleri?, düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto'nun başkan, Atilla Güner'in yazman olduğu; TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, TGC Denetim Kurulu Üyesi Engin Başçı, TGC Onur Kurulu Üyesi Şükran Soner, TGC önceki Başkanı Nail Güreli, Esat Yılmaer ve Rahmi Turan'dan oluşan seçici kurul tarafından belirlendi. Nail Güreli ve Şükran Soner oylarını yazılı olarak gönderdi. Niyazi Dalyancı oylamanın kendisiyle ilgili bölümüne katılmadı.
BABIALİ'NİN USTALARI TGC'DE BULUŞTU
TGC Burhan Felek Konferans Salonu'nda düzenlenen törene; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcıları Ahmet Özdemir ve Niyazi Dalyancı, Yönetim Kurulu Üyeleri Göksel Göksu, İhsan Yılmaz, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Onur Kurulu Sekreteri Mustafa Dolu, TGC Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Balotaj Kurulu Üyeleri Atilla Güner ve Şevket Uygun, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, Vakıf Genel Sekreteri Engin Köklüçınar, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Genel Sekreteri Ümit Gürtüna, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, gazeteciler Altan Öymen, Rahmi Turan, Oktay Ekşi, İzzet Sedes, Orhan Karaveli ve Halit Kıvanç'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
BAŞKAN OLCAYTO: BURHAN FELEK CEMİYETİ AYAKTA TUTTU
Tören, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları, basın emekçileri ve basın şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Törenin sunuculuğunu üstlenen TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, şöyle konuştu:
'Şeyhül Muharririn Burhan Felek'in anısına konulan ödüller 1983 yılında oluşturuldu. Burhan Felek basın hizmet ödülleri için 70 yaşından gün alan, 50 yıla basına hizmet vermiş ve bu hizmetleri sürdürüyor olma şartı aranıyor.'
BAŞKAN OLCAYTO: GAZETECİLER İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA
Törenin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, şunları söyledi:
'Öncelikle Burhan Hoca'ya kısa bir rapor vermek istiyorum. Bab-ı Ali senin bıraktığın Bab-ı Ali değil artık. Bugün gazeteciler ikiye bölünmüş durumda. İşsiz gazeteci sayımız çok fazla. En son Bugün Gazetesi'nden kayyum aracılığıyla 71 meslektaşımız işsiz kaldı. Bu demektir ki; evlerine ekmek götürmekte, kiralarını ödemekte zorlanacaklar. Bunun dışında daha önce işsiz bırakılan arkadaşlarımız var.
MESLEKTAŞLARIMIZIN HAKLARI İÇİN UĞRAŞIYORUZ
Düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller kalkmış değil. 1 Kasım seçimlerinden sonra yeni hükümet oluşacak. Biz yeni hükümete de raporlarımızı götüreceğiz. Medyanın çektiği sıkıntıları anlatmaya çalışacağız. Ayakta kalmaya çalışan 3-5 televizyonun ve haber portallarının durumunu anlatmaya çalışacağız. Çünkü bu günlerde iktidar, gazetelerin yüzde 80'ine dolaylı bir şekilde de olsa sahibi durumda. Kontrolü altında. Ama bu bizi yıldırmıyor.Gazeteci arkadaşlarımızın hakları için uğraş vereceğiz. Bu raporu Burhan hocaya anlatmak istedim. Biz her 4 Kasım'larda Burhan Felek'in mezarı başına gittiğimizde iyi şeyler söylemek istiyoruz. Ama bir türlü bize nasip olmuyor. Gazetecilerin içinde bulunduğu zor dönemeç bir türlü iyiye doğru eğrilmiyor.
YAZI TEKNİĞİ AÇISINDAN BÜYÜK BİR USTAMIZ
Burhan Hoca, 26 yıl süreyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ni yönetmiş, Cemiyet'e damgasını vurmuş büyüğümüz. Yazı tekniği açısından büyük bir ustamız. Sözcük seçiminde bilgi ustamız. Halkın diliyle yazdığı için çok sevildi. Köşe yazıları bir deneme gibi kabul edilebilir. Çok rahatlıkla, severek okuduğumuz yazılardı. Sporla da yakından ilgilendi. Olimpiyat Komitesi'nde başkanlık yaptı. Burhan Felek'i ölümünün 33. yılında bir kez daha saygı ve özlemle anıyoruz.?
ALİ SİRMEN: ESKİDEN BÖYLE TÖRENLERİ İZLERKEN KÜRSÜDEKİLERİ KISKANIRDIM
Açılış konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. İlk ödülü Ali Sirmen aldı. Sirmen'e ödülünü TGC Başkanı Turgay Olcayto takdim etti.Sirmen, ödül töreninde duygularını şöyle dile getirdi:
'Çok heyecanlandım. Çok duygulandım. Eskiden böyle törenleri izlerdim ve bu törenleri izlerken hep kürsüdekileri kıskanırdım. Ne güzel anıları var, yaşanmışları var derdim. Fakat unuturdum ki benim de gençliğim vardı. Şimdi anılar kaldı. Sağolun.'
FATMA KARAALİ: BURHAN FELEK ÖDÜLÜNÜ ALMAK BAMBAŞKA BİR ONUR
Fatma Karaali, ödülünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Göksu'nun elinden aldı. Karaali, ödülü alırken şunları söyledi:
'Burhan Hoca benim üniversitede de hocamdı. Cumhuriyet Gazetesi'nde de birlikte çalıştık. Şimdi ödülünü almak benim için bambaşka bir onur.'
HALİT DERİNGÖR: YAŞAMAK BANA GÖRE CİDDİ BİR İŞTİR
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Önceki Yönetim Kurulu Üyelerinden Halit Kıvanç, Halit Deringör'e ödülünü verdi. Deringör, şöyle dedi:
'Sanmayın, topallıyorum, yaşlandım. Çünkü bir trafik kazası geçirdim. Bu ödülü almak için bu vaziyette buraya geldim. Ben Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin sanıyorum en yaşlı üyelerinden bir tanesiyim. Ama hala görevimize devam ediyoruz. Bana göre yaş o kadar önemli değil. Bu yaşam süreci içinde yaşamak bana göre; oksijen alıp vermek değildir. Yaşamak bana göre çok ciddi bir iştir. Bunu yerine getirebiliyor musunuz' Bu süreci insanca yaşayabiliyor muyuz? Ben, insancıl olmaya da devam etmek istiyorum.?
MEHMET TÜRKER: MESLEĞİMİZE VURULAN ZİNCİRLERİN KIRILMASINI DİLİYORUM
Mehmet Türker'e ödülünü Balotaj Kurulu Üyesi Atilla Güner takdim etti.
Mehmet Türker, şöyle konuştu:
'Uzun yıllar geçmiş, hiç farkında olmadık. Benim meslekte 54. yılım. Dün gibi' Mustafa Yücel'in rozetimi taktığı günü dün gibi hatırlıyorum. Aldığım bu ödülü basın şehitlerine, işsiz genç arkadaşlarıma, gazeteciliğin temel direği olan muhabir kardeşlerime adıyorum. Mesleğimize vurulan zincirlerin kırılması diliyorum. Turgay Olcayto başkanlığındaki yönetim kuruluna çok teşekkür ediyorum.?
NİYAZİ DALYANCI: TGC'NİN ROZETİ DE BURHAN FELEK YAKAMA TAKTI
TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yılmaz'ın elinden aldı. Dalyancı, şunları söyledi:
'Benim bu meslekte kalmama neden olan Burhan Hocaydı. Bu binada başladım. O zaman İstanbul Üniversitesi'nde öğrenciydim. Yarım gün çalışacaktım. Yarım gün çalış sana yarım gün maaş vereyim demişti. Fakat ne mümkün yarım gün çalışmak. Bizden önceki kuşak yukarı geliyor ve anılarını anlatıyor. Gidemiyorum ki. TGC'nin rozetini de Burhan Felek yakama taktı. Onun için bu ödül çok onurlandırdı beni.'
OKŞAN ATASOY: DUYGU YÜKLÜ BİR ÖDÜL
Okşan Atasoy'a ödülünü TGC Genel Sekreter Yardımcısı Gülseren Ergezer Güver takdim etti. Atasoy, şöyle konuştu:
'Bu ödül benim için çok duygu yüklü. Ödül olarak bakamayacağım benim için çok özel. Ben gazetecilik mesleğinin içinde doğdum. Gazetecilerin arasında büyüdüm. Bütün hayatım gazeteciler arasında geçti. Gazetecilik mesleği benim için çok özel bir meslek haline geldi. Üniversitede hocam Burhan Felek idi. Hayat hocam da Burhan Felek idi. Milliyet Gazetesi'nde Abdi İpekçi okuluna girdim. Abdi İpekçi bize doğru dürüst gazetecilik yapmayı öğretti. Gazeteciliğin böyle devam edeceğini sanarak bizi yola çıkardı. Meslek hayatımda ödüller, büyük sorumluluk getiriyor. Bu sorumluluğun arkasında ufuklar açıyor. Benim gazeteci olmamı Burhan Felek istemedi. Gazeteci olmamam için nasihatler yaptı. 'Bu meslek senin hayatının önüne geçecek ve sen 24 saatini gazeteci olarak yaşadığın zaman, hayatını yaşamayacaksın' dedi. Bunu bilerek girdim. Burhan Felek mesleğine aşıktı, benim önümde bir rol modeliydi. Böyle olmasa 93 yaşında her gün fıkra yazarlığı gerçekleşemezdi. Gazetecilik onun anladığı kadarıyla bir hayat iksiriydi. Bütün ödül alan meslektaşlarımıza hayat enerjisini diliyorum. Çok güzel çalışmalarına bu ödülü de ekleyerek güzellikler yaşamalarını diliyorum. Bir dileğim daha var. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'nün Türkiye'de hepimizin çok ama çok arzuladığı basın ve ifade özgürlüğüne vesile olmasını diliyorum.?
YALÇIN BAYER: MESLEKTE 52 YIL.
Yalçın Bayer'e ödülünü Rahmi Turan takdim etti. Bayer, ödülü alırken 'Meslekte 52 yılım geçmiş. Fırtına gibi geçti. Meslek daha bitmeyecekmiş gibi görünüyor ama bu yaşlara geldik" diye konuştu. Kenan Akın'a ödülünü Oktay Ekşi takdim etti. TGC Balotaj Kurulu Üyesi Şevket Uygun'a ödülünü TGC Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan verdi. Törene katılamayan Nezih Danyal adına ödülü TGC Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir'in elinden aldı. Olcayto, 'Nezih Danyal, uluslararası karikatüristlerimizden biri. Çok önemli ödüllere sahip oldu. Geçirdiği bir ameliyat dolayısıyla burada değil. Benim almamı istediler. Umarım bundan sonra da çalışmalarına devam eder.'
Burhan Felek kimdir?
Burhan Felek, 1889 yılında İstanbul'da doğdu ve Hukuk Mektebi'ni bitirdi. Mesleğe Ahmet Rasim'in Donanma Dergisi'nde başladı. Tasvir-i Efkar Gazetesinde spor ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vatan, Millet, Yeni Ses, Tan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yazarlık yaptı. 1925 yılından başlayarak son günlerine kadar köşe yazılarını sürdürmesi nedeniyle Şeyhül Muharririn unvanı ile ödüllendirildi. İÜ Gazetecilik Gazetecilik Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yaptı. İtalyan mizahçısı Giovanni Guareschi'nin "Don Camillo" dizisini Türkçe'ye çevirdi, İstanbul Üniversitesi'nin Onursal Hukuk Doktorluğunu alan ilk gazeteci oldu. TGC başkanlığını 1949-52 ve 1959-82 yılları arasında 2 kez üstlendi.
(Tür: İstanbul)