Haberler

Tgdp: Yargıtay'ın Kararı Basın Özgürlüğüne Vurulmuş Ağır Bir Darbedir

Abone Ol

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu, (TGDP) Yargıtay 9...

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu, (TGDP) Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, Atılım Gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü Hatice Duman'a verilen müebbet hapis cezasını onamasını, TGDP Sözcüsü Necati Abay'a verilen 15 yıl cezayı, bozmasını "Yargıtay'ın kararı basın özgürlüğüne vurulmuş ağır bir darbedir" ifadeleriyle değerlendirdi.

TGDP yazılı bir açıklama ile Atılım Gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü Hatice Duman ve Platformun Sözcüsü Necati Abay hakkındaki Yargıtay kararını değerlendirdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, kararıyla İstanbul Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesince 9 yıldır tutuklu yargılanan Atılım Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hatice Duman'a verdiği müebbet hapis cezasını onadığı belirtilen açıklamada, kararın henüz imzadan çıkmadığı anımsatıldı. Kararla, Yargıtay'ın ilk kez bir gazeteciye verilen müebbet hapis cezasını onadığının kaydedildiği açıklamada, "Gazeteci Hatice Duman hakkında verilen bu karar, basın özgürlüğüne, düşünce ve ifade özgürlüğüne vurulmuş ağır bir darbedir. Polis komplosunun hukukileştirilmesidir. 9 yıldır tutuksuz yargılanan TGDP Sözcüsü Necati Abay hakkında ise İstanbul Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesince "kanıt yok ama kanaatten' örgüt yönetici olduğu gerekçesiyle verilen 18 yıl 9 aylık hapis cezasını bozdu. Ancak bozma gerekçesi esasen Abay'ın lehine değildir" denildi. Yargıtay'ın, Necati Abay'ın "örgüt yöneticiliğinden' değil, "örgüt üyeliğinden' cezalandırılması gerektiğine karar verdiğinin ifade edildiği açıklamada, Abay'a 2003 yılında Atılım Gazetesinde editör olarak çalışırken uygulanan polis komplosunun, Yargıtay kararıyla bir biçimde tescillenmiş olduğu iddia edildi.

-KARAR HUKUKİ DEĞİL SİYASİDİR-

Açıklamada, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılığına ve Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğüne atanan Sedat Selim Ay'ı işkence davasında ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde işkence davasındaki eksik soruşturma nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti devletini mahküm ettirenlerden birisinin de Necati Abay olduğu anımsatıldı. Açıklamada, "Dolayısıyla işkenceciler terfi ettirilirken, işkencecileri mahküm ettirenler cezalandırılıyor. Adaletsizliğin dip noktasıdır bu. Bu kararla devlet aynı zamanda Necati Abay'ı ya F Tipi Cezaevinin ya da sürgünün yolunu gösteriyor ve her iki durumda da susturulmak isteniyor. TGDP olarak Yargıtay'ın iki gazeteciyle ilgili verdiği kararın hukuki değil, siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz ve protesto ediyoruz. Başta basın meslek kuruluşları, insan hakları savunucuları olmak üzere basın özgürlüğünü savunan tüm kişi ve kurumları bu adaletsiz karara karşı duyarlılık göstermeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Hatice Duman İstanbul Yargıtay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title