Tijen Karaş: "Artık Darbe Gecesini Anlatmak İstemiyorum"
15 Temmuz gecesi zorla sözde darbe bildirisi okutulan TRT haber spikeri Tijen Karaş, artık darbe gecesini anlatmak istemediğini, medya ve gazetecilik üzerine konuşmayı tercih ettiğini belirtti.
15 Temmuz gecesi zorla sözde darbe bildirisi okutulan TRT haber spikeri Tijen Karaş, artık darbe gecesini anlatmak istemediğini, medya ve gazetecilik üzerine konuşmayı tercih ettiğini belirtti.
Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu'nun davetlisi olarak Bursa'ya gelen TRT haber'>Haber spikeri Tijen Karaş, Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde büyük ilgiyle karşılandı. Darbe girişiminin yapıldığı gece yaşadıklarını ve sonrasında bundan nasıl etkilendiğini anlatan Karaş, o gece meslek hayatının en kötü gecesini yaşadığını söyledi.
Başından geçenleri anlatırken zaman zaman duygulandığı gözlenen Karaş, artık darbe gecesini anlatmak istemediğini, medya ve gazetecilik üzerine konuşmayı tercih ettiğini belirtti. Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Karaş, kariyerini anlatırken küçük bir sırrını da öğrencilerle paylaştı. Orta okuldayken kekeme olduğunu itiraf eden Karaş, "Bu meslek sayesinde kendimi geliştirerek yavaş ve hızlı konuşmayı öğrendim. Ortaokul sırasında, TRT Arı Stüdyolarında Müge Oruçkaptan'ı izledikten sonra hep onun gibi olmayı istedim. 15-16 yaşlarında kısa bir süre modellik yaptım. Sosyoloji eğitiminden sonra da sunuculuğa başladım. TRT'de müzik eğlence programlarında çalıştım. Ama haberlere geçmeyi hep çok istedim. Sonra ne gerekiyorsa yaptım. Oturarak başarıya ulaşan tek canlı tavuktur" dedi.
"F tipi okumalarla yetinen bir nesil yetişiyor"
Meslek hayatlarında öğrencilere çok okuyup kendilerini yetiştirmelerini ve cesur olmalarını tavsiye eden Karaş, "Çalışmak zorundasınız başka yolu yok. Hiç kimseye hiçbir şey tepeden gelmiyor. Kendinizi donatın, okuyun, yabancı dili en iyi şekilde öğrenin. Türkçeyi çok iyi bilin. Beden dilini öğrenin. Kendi sesinizi kaydedin ve dinleyin, tonlamalara, vurgulara dikkat edin. Cesur olun ama cahil cesaretini kastetmiyorum. Kendinizi bilgi ve donanım olarak hazır hissetmediğiniz halde bazı noktalara gelirseniz, günün birinde patlama riskiniz vardır. Cahil cesareti ile hareket ederseniz kaş yapayım derken göz çıkartırsınız. Kendinizi yeterli hissetmediğiniz zamanlarda yapılan teklifleri kabul etmeyin" diye konuştu.
Yeni neslin sosyal medyada çok fazla zaman harcadığına ve okumaktan uzaklaştığına dikkat çeken Karaş şöyle devam etti:
"Yeni medya çağında gençlerin beyinleri değişmiş durumda. Gittikçe cahilleşiyoruz ve gittikçe 'F' tipi okumalarla yetinen bir nesil yetişiyor. Sınırlı karakterle birçok haber var. 'F' harfi biçiminde, iki satır okuyoruz, sonra aşağı doğru sadece ara başlıklarına bakıyoruz. Alt metinleri okumuyoruz. Buna 'F' tipi okuma deniyor. Eski gazete okuma alışkanlığının yaşaması mümkün değil bu ortamda. ABD Başkanı Barack Obama, bunu fark ederek, akıllı beyinlerin yeni medyada uyum sağlayıp geliştirilebilir fikirler üretmesinin önünü açan bir proje hazırlamış. Türkiye'de biz hala geriden seyrediyoruz. Ne yazık ki sosyal medyadaki cehaletin artmasına rağmen bizim bunu önleyebilecek bir projemiz yok." - BURSA