Haberler

Tika'dan Ahıska Türklerinin Vatan Ziyaretine Destek

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : -Uğurlama programı -TİKA Bişkek Program Koordinatörü Evren'in konuşması -Heyetten detay -Dua edilmesi -Toplu fotoğraf çektirilmesi TİKA'dan Ahıska Türklerinin vatan ziyaretine destek TİKA Bişkek Program Koordinatörü Rutbil: "Bu gezi yıllardır vatanını göremeyen dedelerimize bir hediyedir" Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gürcistan'ın Ahıska bölgesinde dünyaya gelen ve 14 Kasım 1944 yılındaki sürgünden sonra bu toprakları bir daha göremeyen heyete ata topraklarını ziyaret desteğinde bulundu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

-Uğurlama programı

-TİKA Bişkek Program Koordinatörü Evren'in konuşması

-Heyetten detay

-Dua edilmesi

-Toplu fotoğraf çektirilmesi TİKA'dan Ahıska Türklerinin vatan ziyaretine destek

TİKA Bişkek Program Koordinatörü Rutbil:

"Bu gezi yıllardır vatanını göremeyen dedelerimize bir hediyedir"

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gürcistan'ın Ahıska bölgesinde dünyaya gelen ve 14 Kasım 1944 yılındaki sürgünden sonra bu toprakları bir daha göremeyen heyete ata topraklarını ziyaret desteğinde bulundu.

TİKA Bişkek Program Koordinatörü Evren Rutbil, Gürcistan'ın Ahıska bölgesini 3-9 Mayıs tarihleri arasında ziyaret edecek heyetle ile bir araya geldi. Rutbil, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği tarafından organize edilen uğurlama programında yaptığı konuşmada, TİKA olarak bu tür programlara destek verdiklerini belirtti.

"Bu gezi yıllardır vatanını göremeyen dedelerimize bir hediyedir" diyen Rutbil, Ahıska'yı ziyaret edecek heyete iyi yolculuklar temennisinde bulundu.

Rutbil heyete, "Türkleri ve Türkiye'yi iyi bir şekilde temsil etmenizi istiyoruz. Yolunuz açık olsun" dedi.

TİKA Bişkek Program Koordinatörlüğü, Türkiye'nin Bişkek ve Tiflis Büyükelçiliklerinin katkılarıyla Aralık 2013 ve Eylül 2015'te Gürcistan'ın Ahıska Bölgesine iki gezi düzenlemişti.

Ahıskalı Türkler

Sovyet Birliği lideri Stalin, 14 Kasım 1944'te ani bir operasyonla 100 bine yakın Ahıska Türkünü, ana vatanları olan Gürcistan'ın Ahıska bölgesindeki evlerinden zorla çıkartarak trenlerle Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a sürmüştü.

Orta Asya'ya yerleştirilen "Osmanlı Türkleri" olarak da bilinen Ahıskalı Türklerin, bulundukları yerden ayrılmalarına ve yakınlarını ziyaret etmelerine 1956'ya kadar izin verilmedi. Stalin'in ölümünden sonra Türklerin, Ahıska'ya dönmek için yaptığı girişimler sonuç vermedi. Sovyetler Birliği döneminde Kafkaslar'dan Orta Asya'ya sürülen Çeçenler, İnguşlar, Dağıstanlılar, Kırım Tatarları, Azeriler vatanlarına dönme imkanına kavuşurken, Ahıska kökenli Türklere dönüş izni verilmedi.

Türkiye'nin son yıllarda yürüttüğü çalışmalar sonucunda Gürcistan hükümeti, Ahıskalı Türklerin geri dönmelerine izin vermeye başladı.

Günümüzde 500 bine yakın Ahıska kökenli Türk'ün Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, ABD ve Ukrayna'da yaşadığı tahmin ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Evren Rutbil Kırgızistan Gürcistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title