Tika'dan Moğolistan'da Mahkumlara Yönelik Meslek Edindirme Projesi
Moğolistan’da çok sayıda projeyi hayata geçiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), mahkumlara yönelik meslek edindirme projesi gerçekleştirdi.
Moğolistan'da çok sayıda projeyi hayata geçiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), mahkumlara yönelik meslek edindirme projesi gerçekleştirdi.
Moğolistan genelinde eğitimden sağlığa, turizmden tarıma yüzlerce projeyi hayata geçiren TİKA, Moğolistan İcra Muhakeme Kurumu iş birliğinde 18 Temmuz-30 Ağustos tarihleri arasında mahkumlara yönelik "Kaynakçılık ve Temel İmalat" eğitim projesini tamamlayarak katılımcılara törenle sertifikalarını takdim etti. TİKA Eğitim Projeleri Koordinatörlüğü koordinesinde gerçekleştirilen proje ile cezaevlerinde bulunan mahkumlara beceri ve meslek edindirilmesi, mahkumların topluma kazandırılması, cezaevlerinde ihtiyaç duyulan malzemelerin (çit, ranza, tel örgü, kapı ve demir parmaklık vs.) üretiminin yapılması hedeflendi. Böylece cezaevlerinin demir döküm ihtiyaçlarının karşılanması ve güvenlik standartlarının oluşturulmasına katkıda bulunulmasının yanı sıra yaklaşık 100-150 mahkum için iş imkanı sağlanmış olacak.
Sertifika dağıtım töreninin açılış konuşmasını yapan Moğolistan İcra Muhakeme Kurumu Başkanı Tuğgenerel Ts. Amgalanbayar, TİKA iş birliğinde yürütülen eğitim projesine hem mahkumların hem de kurum çalışanlarının katılmasının teknik personelden olan eğiticilerin eğitilmesi açısından çok önem arz ettiğini ifade etti. Mahkumların serbest bırakıldığında meslek sahibi olarak hayatlarına devam edebilecek olmalarının önemini vurgulayan Amgalanbayar, TİKA'ya ve Türk Büyükelçiliği'ne tüm mahkumlar ve çalışanlar adına teşekkürlerini iletti.
Ulanbator Büyükelçisi Ahmet Yazal ise, Moğolistan İcra Muhakeme Kurumunun 441 numaralı cezaevi bünyesinde demir-doğrama atölyesi kurulması ve bu kapsamda mahkumlara meslek edindirme eğitimlerinin gerçekleştirilmesinin topluma olan katkısından bahsederek, söz konusu projenin gerçekleştirilmesi için başta TİKA olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.
TİKA Ulanbator Program Koordinatörü Veysel Çiftci, proje ile cezaevlerinde bulunan mahkumlara beceri ve meslek edindirildiğini, ayrıca cezaevlerinde ihtiyaç duyulan malzemelerin üretiminin yapılmasının sağlandığını, mahkumlara hayatlarının devamında Moğolistan'da en fazla ihtiyaç duyulan sektörlerin başında gelen kaynakçılık ve imalat alanında kolaylıkla iş bulma imkanının sağlandığını belirtti.
Tören, Türkiye' den gelen uzmanların gözetimi altında mahkumlar ile cezaevindeki mesleki eğiticiler tarafından yapılan kartal heykelinin açılışı ve mahkumlar tarafından yapılan çok sayıda ürünün sergisi ile devam etti. - ANKARA