Tipide Kapanan Yollara Kar Siperi
Karayollarında her yıl milyonlarca lirayı yutan karla mücadele için 'kar siperi' uygulaması başlatıldı.
Karayollarında her yıl milyonlarca lirayı yutan karla mücadele için 'kar siperi' uygulaması başlatıldı. Karayolları Bölge Müdürü Şenol Altıok, metresi 150 liraya mal olan çelik tel üzerine PVC ile oluşturulan kar siperi yılda 20 milyon lira harcanan kar mücadelesinin faturasını 4'te 1'e düşürmeyi hedeflediklerini belirtti.
Kış mevsiminin oldukça sert ve uzun geçtiği Erzurum'da Karayolları Bölge Müdürlüğü maliyeti düşürmek ve yolların ulaşıma kapanmasını önlemek için 'kar siperi' uygulaması başlattı. Özellikle dağ yamaçlarında tipi etkisinde bulunan yaklaşık 4 kilometrelik yola 'kar siperi' yerleştiren Karayolları Bölge Müdürlüğü, verim alınca Erzurum-Horasan, Köprüköy-Hınıs ve Erzurum-Tortum karayollarında riskli yerlere 10 kilometrelik alanda daha benzer uygulamaya geçti. Karayollarındaki 'kar siperi' uzunluğunun 14 kilometreye ulaştığını belirten Karayolları 12'inci Bölge Müdürü Şenol Altıok, şöyle dedi:
"Kar yağışı sırasında veya daha sonra görülen tipi ve rüzgarın taşıdığı karlar yol üzerine birikerek ulaşıma kapanmasını önlüyor. Bölgemizde kar yağmadığı zamanlarda bile tipi nedeniyle trafikte aksama görülüyordu. Yolların riskli bölgelerine lokal olarak koyduğumuz siperler karın birikmesini önlüyor. PVC'yle yapılan siperler maliyet olarak ciddi fayda sağlıyor, hem de trafiğin aksamasını önlüyor."
Metresi yaklaşık 150 TL'ye mal olan kar siperiyle maliyetleri düşürmeyi hedeflediklerini vurgulayan Şenol Altıok, "Bölgemizde yılda yaklaşık 20 milyon liray karla mücadeleye para harcıyoruz. Yollarda uyguladığımız kar siperiyle bu miktarı 4'te 1'e düşürme hedefimiz var" dedi. - Erzurum