Haberler

Tkdk'dan Çiftçiye Tarım Teknolojisi Desteği

Abone Ol

Çankırılı genç çiftçi Ramazan Aydın, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklerinden faydalanarak aldığı anıza direkt ekim makinesi ile maliyetlerini 4 kat düşürdü, aynı zamanda muhtarı olduğu Karamustafa köyündeki çiftçilere örnek oldu.

Çankırılı genç çiftçi Ramazan Aydın, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklerinden faydalanarak aldığı anıza direkt ekim makinesi ile maliyetlerini 4 kat düşürdü, aynı zamanda muhtarı olduğu Karamustafa köyündeki çiftçilere örnek oldu.

Yaklaşık 15 yıldır Çerkeş ilçesinde tarımsal faaliyetleri ile geçimini sağlayan Ramazan Aydın, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün düzenlediği bir etkinlikte anıza direkt ekim makinesi ile tanıştı. İl Müdürlüğünden bir haftalığına ödünç aldığı makineyi arazisinde kullanan Aydın, TKDK'ya proje hazırlama fikrinin oluşmasında söz konusu makinenin fiyatının yüksek olmasının etkili olduğunun söyledi.

Aydın, anıza direkt ekim makinesinin yapmakta olduğu tarımsal faaliyetlerine katkısını şu şekilde ifade etti: "Anıza direkt ekim makinesi maliyetlerimizi 4 kat azaltan bir teknoloji. Geleneksel tarım yöntemleri ile rotowatör, kazayağı, mibzer ve çapa makinesi ile yapmanız gereken işi anıza ekim makinesi ile bir defada yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla dört makine için kullanacağınız mazot ve zamanın yanı sıra işçilik masraflarını da azaltmış oluyorsunuz. Bu bakış açısı ile hazırladığımız projemiz TKDK tarafından onaylandı ve toplam maliyeti 68 bin lira olan projemizin yüzde 65'i yaklaşık 45 bin liralık kısmı yaklaşık 40 gün sonra TKDK tarafından ödendi."

Aynı zamanda Çerkeş ilçesi Ziraat Odası Başkan yardımcılığı görevini yürüten Ramazan Aydın, projesi kapsamında ilk yıl için çörekotu, sonraki yıllarda ise kimyon, karabuğday, aspir ve hardal gibi çeşitli tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapmayı hedeflediğini aktardı.

Gelecek yıllara ilişkin planlarına da değinen Aydın, "Sürdürülebilir tarım için modern makine ekipmanlarının zorunlu olduğunu düşünüyorum. Ancak bu makinelerin alınması herkes için mümkün olmayabilir. Bu nedenle bölgemizde çiftçilerimiz tarafından sıkça ihtiyaç duyulan makineleri satın alarak, bir yandan maddi gücü olmayan çiftçilerimize bu makineleri uygun fiyatlara kiralamayı, diğer yandan yeni istihdam oluşturmayı amaçlıyordum. Bu konuyu TKDK ile görüştüğümde bu hedeflerime yönelik olarak makine parklarının kurulması sektörünün uygun olduğunu ve bu konuda da yüzde 65 hibe desteği almamın mümkün olduğunu söylediler. Kısmet olursa yeni çağrı döneminde çiftçilerle birlikte makine parkları sektöründe proje başvurusu yapmayı planlıyoruz" dedi.

Ramazan Aydın projesi ile ilgili konuşan TKDK Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık'ın kurumun Çankırı tarımın modernizasyonunda önemli rol üstlendiğini belirterek, "TKDK olarak ilimizde faaliyetlerimize başladığımız 2012 yılından bu yana yaklaşık 38 bin makine ekipman için çiftçilerimize hibe sağladık. Ramazan beyin proje kapsamında almış olduğu anıza direkt ekim makinesi daha önce talep edilmemişti. Bu anlamda Çankırı tarımının yeni teknolojiler ile tanıştırılmasına öncelik etmekten son derece mutluyuz" şeklinde konuştu. - ÇANKIRI

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ramazan Aydın Çankırı Çerkeş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title