Haberler

TMSF, Kirpi İçin İsrailli Firma İle Masaya Oturacak

Güncelleme:
Abone Ol

TMSF, üretimi duran Kirpi için önümüzdeki günlerde Çukurova Holding'e alacak davası açan İsrailli Hatehof firması ile masaya oturacak.

TMSF, BMC'nin 680 milyon dolarlık borcu nedeniyle üretimi duran Kirpi'de üretim için atağa geçti. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, önümüzdeki günlerde Çukurova Holding'e alacak davası açan İsrailli Hatehof firması ile masaya oturacak.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) TMSF ülke güvenliği açısından büyük önem taşıyan BMC fabrikasını ayağa kaldırmaya hazırlanıyor. Yeni Şafak'ın haberine göre, BMC'nin Çukurova Holding döneminden kalan 680 milyon liralık borcunu yeniden yapılandırmak için pazarlıklara başlayan Fon yönetimi bu kapsamda Kirpi'nin zırh mühendisliğini ve malzemesini sağlayan İsrailli firmayla masaya oturmaya hazırlanıyor. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül ve ekibinin, nisan ayında BMC'ye alacak davası açan İsrailli firmaya vereceği mesajın, 'Borçlarınız ödenecek. Banttaki Kirpi'ler için de toplu para ödeyelim, lisans haklarınızdan vazgeçin. Aksi halde, zırh tedariği için başka bir firma ile yeni lisans anlaşması yaparız' şeklinde olacağı belirtiliyor.

İSRAİLLİ FİRMA ARAÇ BAŞINA YÜZDE 20 İSTİYOR

Edinilen bilgilere göre, İsrailli Hatehof Industries üretilen her Kirpi'den yüzde 20 istiyor. Hatehof'un hiçbir alacağı olmamasına rağmen eski BMC yöneticileriyle yaptğı usulsüz anlaşmaya dayanarak yüzde 20 pay istediği öğrenildi. Ağır zırhlı Kirpi'nin birim maliyetinin 800 bin lirayı buluyor. TMSF yönetimi fabrikanın yeniden üretime başlayabilmesi için maliyetleri de düşürmeye çalışıyor. Bu kapsamda İsrail firmasına 'geçmişten gelen alacaklarınız artı bir miktar para verelim. Siz de üretim haklarınızı devredin' önerisi getirilecek. Eğer İsrail tarafı bunu kabul etmezse Güney Koreli bir firmayla yeni bir lisans anlaşması imzalanacak.

ÜRETİM BANDINDA 100'E YAKIN KİRPİ BEKLİYOR

Fon kaynakları, 'Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada Kirpi araçlarının önemli bir pazar payı bulunuyor. Bu nedenle BMC'nin en kısa zamanda TSK'nın verdiği siparişleri tedarik etmesi gerekiyor. Amacımız üretim bandını yeniden harekete geçirerek ordumuzun ihtiyaçlarının en kısa zamanda karşılanması' bilgisini veriyor. BMC yetkililerinden alınan bilgilere göre, şu anda üretim bandında 100'e yakın Kirpi bekliyor. Gerekli personel ve malzemenin sağlanması halinde bu araçların 3 ay içinde TSK'ya teslim edilebileceği belirtiliyor.

190 ARAÇ BİR TÜRLÜ TESLİM EDİLEMEDİ

BMC firmasının 6 yıllık mühendislik ve Ar-ge çalışmalarının ardından 2009 yılında üretmeye başladığı 'Kirpi'lerin en büyük özelliği mayın ve ağır silahlarla gerçekleştirilen saldırılara karşı dayanıklı olması. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok mayınlı saldırıda Mehmetçiklerin hayatını kurtaran Kirpiler, güvenlik uzmanlarından tam not almış durumda. Milli Savunma Bakanlığı ile BMC 2009'da toplam 468 adet araç için anlaştı. BMC bu araçlardan 278 tanesini üreterek TSK'ya teslim etti. Ancak şirketin 2011 yılından itibaren mali darboğaza girmesi yüzünden geriye kalan 190 araç bir türlü teslim edilemedi. Fabrikanın yeniden üretime geçmesi halinde bu araçların 100 tanesinin kısa bir zamanda teslim edilebileceği ifade ediliyor.

MEHMETÇİKLERİN HAYATINI KURTARAN KİRPİ'NİN ÖZELLİKLERİ

- 13 personel taşıyor

- Mayın, balistik patlayıcı ve ağır saldırı silahlarından etkilenmiyor

- Saatte 105 km hıza ulaşabiliyor,

- 120 cm derinlikteki sudan geçebiliyor.

- 3 metre yüksekliğinde, 16 ton ağırlığında.

- Lastikler patlasa bile hareket kabiliyetini yitirmiyor.

- Özel alaşımlı 2 zırh kaplaması bulunuyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Çukurova Holding Yeni Şafak İsrail Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title