Haberler

Tofaş'tan 2013-2015 Arasında Yeni Projeler

Abone Ol

Tofaş Üst Yöneticisi Kamil Başaran, binek otomobilde de Tofaş'ın gerek iç gerek dış pazarlarda etkin bir oyuncu olarak yoluna devam etmesini hedeflediklerini belirterek, "Bu hedef doğrultusunda da bir kaç binek araç kategorisinde tasarım ve"...

Tofaş Üst Yöneticisi Kamil Başaran, binek otomobilde de Tofaş'ın gerek iç gerek dış pazarlarda etkin bir oyuncu olarak yoluna devam etmesini hedeflediklerini belirterek, "Bu hedef doğrultusunda da bir kaç binek araç kategorisinde tasarım ve modelleme çalışmalarımızı başlattık. Projelerimizin nihai onay süreçlerinin yakında tamamlanmasını bekliyoruz. Bu konuda ümit ediyoruz ki Temmuz ayında size nihai açıklığı getirelim" dedi.

Başaran, düzenlediği yıllık değerlendirme toplantısında, Tofaş olarak gelecekteki 2013-2015 yılları arasında yeni projeler hayata getirmek için her zamankinden daha fazla çalışacakları bir döneme girildiğini kaydetti.

Gelecek projelerden birisinin de fikri ve sınai mülkiyet hakları Tofaş'a ait olan ve başarısını uluslararası pazarlarda kanıtlamış Doblo ve Minicargo projelerinin güncellenmesi olduğunu dile getiren Başaran, her iki projenin de pazardaki müşterilerin talepleri doğrultusunda şekillendiğini anlattı.

Başaran, 2015 yılında AB regülasyonları kapsamında Euro 6 uygulamasına geçileceğinden ve pazardaki rekabet avantajlarını da sürdürmek amacıyla bu iki modellerini güncelleyeceklerini belirterek, şunları söyledi:

"Binek otomobilde de Tofaş'ın gerek iç gerek dış pazarlarda etkin bir oyuncu olarak yoluna devam etmesini hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda da bir kaç binek araç kategorisinde tasarım ve modelleme çalışmalarımızı başlattık. Ümit ediyorum ki hem ekonomik hem de ticari fizibilite çalışmalarımız da pozitif çıkar. Biz de son durumun ne hale geldiğini, hacim bazında büyüklüklerini, pazardaki konumlamasını paylaşırız. Projelerimizin nihai onay süreçlerinin yakında tamamlanmasını bekliyoruz. Onay verilebilmesi için de tüm teknik ve ticari fizibilite çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. O netlik safhasına geldiğimizde sizlerle tüm detayları paylaşacağız. Bu konuda ümit ediyoruz ki Temmuz ayında size nihai açıklığı getirelim.

B sedan kapsamında bir model üzerinde çalışmaları sürdürüyoruz. Aynı zamanda pazarın büyüklüğü ve gelişmesi ile beraber başka bir binek araç kapsamında da teknik çalışmalar devam ediyor. Ümit ediyorum ki hem ekonomik hem de ticari fizibilite çalışmalarımızda pozitif çıkar. Bu her iki aracında B ile C segmenti arasında bir konumlaması var."

-"2014 yılı sonunda Doblo'yu Kuzey Amerika pazarına sunmayı planlamaktayız"-

Türkiye'deki segment volümlerinin tek başına rekabetçi, çağdaş, teknolojik bir araç üretmesine imkan vermediğine işaret eden Başaran, dolayısıyla oluşturulacak herhangi bir modelin mutlaka bazında ihracatın olması gerektiğini vurguladı.

Başaran, Avrupa'nın kan kaybettiği bir ortam içinde Avrupa'ya ihraç için hem rekabetçi olunması hem de AB'nin talep ettiği regülasyonlar ile beraber güncel teknolojik bir aracın verilebilmesi gerektiğini dile getirerek, "Bununla da yetinmemek lazım. Türkiye'nin çevresindeki pazarlar var. Bunlara baktığımızda oluşturmaya çalıştığımız model sadece iç pazara dönük değil, dış pazarlara da dönük vaziyette. İhracatı da ön plana alarak çalıştığımız modeller..." dedi.

2013-2015 yılları arasında yeni projeler hayata getirmek için her zamankinden daha fazla çalışacaklarını belirten Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2015 yılından sonra da bu ürünlerimizi pazara sunmayı istiyoruz. Bu arada Doblo Amerika projesinde de teknik süreci tamamladık. Kuzey Amerika'da araçlar için uygulanan standartlar Avrupa'ya göre farklılık gösterdiği için Doblo'yu bu standartlara uygun hale getirmek üzere çalışıyorduk. Bunun için de gerek fabrikada gerek Ar-Ge merkezimizde gerçekleştirmekte olduğumuz yeni yatırımlar ve iyileştirmelerle bu süreci tamamlamayı hedefliyoruz.

Halen aracın ticarileşmesi için fizibilite çalışmaları devam etmektedir. Proje sürecinin yakında finalize olmasını bekliyoruz. Daha önce de açıklandığı gibi Doblo'nun Kuzey Amerika pazarına ihracatı için toplamda 160 milyon dolar tutarında bir yatırım yapılması söz konusu. Bu geliştirme çalışmaları paralelinde 2014 yılı sonunda Doblo'yu Kuzey Amerika pazarına sunmayı planlamaktayız."

-"Ar-Ge çalışanımızı 500 kişiye çıkaracağız"-

Başaran, Tofaş'ın Ar-Ge vizyonu hakkında da bilgiler vererek, 2010 yılı Ar-Ge vizyonlarının "Yeni bir ürün geliştirme projesini yönetebilmek ve gerçekleştirebilmek" olduğunu, bu vizyonu gerçekleştirdiklerini, MCV ve Doblo ürün geliştirme sorumluluğunu alarak bu modellerin fikri ve sinai mülkiyet haklarına sahip olduklarını kaydetti.

Şimdi ise, Tofaş'ın 2023 Ar-Ge vizyonunun "Dünyanın her bölgesine müşteri memnuniyetini tam anlamıyla karşılayan araç ve teknolojiler geliştirmek" olduğunu dile getiren Başaran, şunları söyledi:

" Türkiye'nin bir üretim merkezi olarak konumlandırılabilmesi için gerekli olan tedarik zinciri oluşmuştur. Buna benzer şekilde Türkiye'nin bir Ar-Ge merkezi olması için bir tasarım zincirinin de oluşması gerekir. Bu nedenle kendi yetkinliklerimizi geliştirmenin yanı sıra tasarım zincirinin en önemli unsurları olan ortak tasarımcılar ve mühendislik şirketlerinin gelişmesi amacıyla çalışmaktayız. Ar-Ge ve yan sanayi firmaları ile birlikte çalışacağımız bir tasarım zinciri oluşumunu hayata geçiriyoruz. Fiat'ın EMEA bölgesinde geliştireceği yeni projelerinde rol almak için çalışmalarımıza başladık. Halihazırda tasarımcı ve üretim teknolojisi uzmanlarımız bu projelerde sorumluluk almaktadırlar.

Ar-Ge çalışanımızı 500 kişiye çıkaracağız. Yalnız bununla da sınırlı kalmayacağız. Mühendislik şirketleriyle birlikte projeler üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca iş ortağımız olan yan sanayi firmalarımızın Ar-Ge merkezleriyle birlikte çalışıyoruz. Buraları da Tofaş'ın Ar-Ge merkezi olarak görüyoruz."

-"CNG'li araçlar Türkiye için bir fırsat..."-

Teşviklerin hem Tofaş'a hem tüm sektöre itici güç olacağına işaret eden Başaran, otomotiv sektörünün teşvik kapsamının gözden geçirilerek yeni düzenlemeler getirilmesi sektörün geleceği açısından son derece önemli olduğunu, hükümetin sektör gelişimine ve ihtiyaçlarına olan duyarlılığının net bir göstergesi olduğunu belirtti.

Başaran, teşviklerdeki yeni düzenlemelerin, Tofaş olarak üzerinde çalışmakta oldukları yeni projelerin de hayata geçişini destekleyeceğini ve çalışmalara hız vereceğini anlattı.

Hükümetin üzerinde çalışmakta olduğu bir diğer konunun da alternatif yakıt teknolojilerine ilişkin yatırımlar olduğuna işaret eden Başaran, şunları kaydetti:

"Tofaş olarak elektrikli araçlara ilişkin çalışmalara katkıda bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Elektrikli aracı Doblo modelimiz üzerinde geliştiriyoruz. Tofaş, elektrikli araç geliştirme çalışmalarının dışında CNG'li araç üretimi de gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda CNG'li araçların Türkiye için bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Tofaş da CNG'li araçlar konusunda her türlü yeteneğe sahiptir. Altyapı ve vergilendirme alanlarında yapılacak iyileştirmeler ile CNG'li araçların perakende kullanımının artacağına inanıyoruz.

Türkiye için çevreci ürün teknolojileri ve çevreci vergilendirme sistemlerinin yanı sıra araç parkının yenilenmesi de gelecek açısından önemli bir adım olacaktır. Bugün Türkiye'de toplam binek otomobil ve ticari araçtan oluşan parkın 12 milyonu buluyor ve bu araçların yarısı ise 12 ve üzeri yaştaki araçlardan oluşuyor. Hükümetimizin de bu konuda ülkemizin kazanım elde etmesi amacıyla bazı çalışmaları olduğunu biliyoruz ve destekliyoruz."

(Sürecek)

Muhabir: Hasan Arslan

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Kamil Başaran Türkiye Tofaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title