Tokat ile Sivas Arasında Kebap Ateşi Alevleniyor
Tokat kebabının Sivas kebabı olarak tanıtıldığı iddiası üzerine iki il arasında yaşanan "kebap" tartışması devam ediyor.
Tokat kebabının Sivas kebabı olarak tanıtıldığı iddiası üzerine iki il arasında yaşanan "kebap" tartışması devam ediyor.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Arat'ın, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün bir etkinle Tokat kebabını 'Sivas kebabı' olarak tanıttığını açıklaması üzerine yaşanan "kebap" tanışmasına Tokat Esnaf Odaları Birlik Başkanı (TESOB) Başkanı Mehmet Bekçi, nokta koydu. Başkan Bekçi, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde Tokat'ın bağ ve bahçelerinin yanı sıra "Tokat kebabından" bahsettiğini belirterek, kebabın Tokat'a ait olduğunu söyledi. Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün açıklamalarını talihsiz açıklama olarak değerlendiren Başkan Bekçi, "Türkiye'nin değişik yerlerinde Tokat kebabı olarak kebap yapan lokantalar var. Sayın Belediye Başkanı Tokat'ın kültürü ile uğraşmayı bir kenara baksın. Tokat Kültürüne yapılan bu tacizdir. Sivas - Tokat Kebabı olarak ayrı ayrı değerlendirilmesi mümkün değil. Bu bir kültürdür. Kebabın yapılış şekli vardır, kebap ocağından malzemesine kadar ayrı bir maharet gerektirir. Bizler Sivas köftesini Tokat köftesi olarak sahipleniyor muyuz? Tokat'ta Sivas köftesi, Sivas köftesi olarak satılıyor. Biz bunu Tokat köftesi olarak sahiplensek şık bir davranış mı? Her yörenin kendine has kültürü vardır. Bu kültürden Tokat Kebabı ilimizden çıkmıştır. Yüzyıllar öncesinde yapılan tarihi konaklarımızda bulunan kebap ocaklarından bunu görmek mümkün. Evliya Çelebi Tokat Kültürünü dile getirirken 'Tokat Kebabından' bahsetmiştir. Buna benzer birçok emare var. İnternete girip bakabilirler" dedi.
Tokat'ta dede mesleği 3. kuşak olarak kebapçılığı devam ettiren Mehmet Mollaoğlu ise yaşananlara anlam vermekte zorlandıklarını söyledi. Tokat Kebabının Sivas Kebabı olarak lanse edilmesinden rahatsızlık duyduklarını ifade eden Mollaoğlu, "Bu olaylar son birkaç yıldır sürekli gündemde. Sivas'ta kebabı yapacak sebze bile yetişmiyor. Sivas'tan Tokat'a kebap yemeye gelenler var. Şahsi görüşüm Sivaslılar biz mert delikanlı böyle şeylere tenezzül etmeyen kişilere olarak biliyoruz. Ama yapılanları yakıştıramadık. Yapılan açıklamaları talihsizlik olarak değerlendiriyoruz. Bu Tokat'ın kültürel mirasıdır" diye konuştu.
Mollaoğlu, Tokat kebabının özelliğinin fırında şişlere takılarak Tokat'ta yetişen sebze ve kuzu etinden yapılması olduğunu söyledi. - TOKAT