Haberler

Tokat Kebabının Hangi Yöreye Ait Olduğu Tartışmaları

Abone Ol

Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, Tokat kebabının hangi yöreye ait olduğu tartışmalarına ilişkin, "Yöresel yemeklerin isimlerini halk koyar."

Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, Tokat kebabının hangi yöreye ait olduğu tartışmalarına ilişkin, "Yöresel yemeklerin isimlerini halk koyar. Bunun ismi aleni ve açık olarak Tokat kebabıdır" dedi.

Çiçek, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nda (OKA) basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Tokat kebabı ile ilgili tartışmaların ulusal basında yer almasını talihsizlik olarak gördüğünü söyledi. Yöresel yemeklerin isminin halk tarafından koyulduğunu belirten Çiçek, "Yerel yöneticiler ya da mülki amirler isim koysa bile, halkın kabul etmediği hiçbir ismi, onlara kabul ettiremezsiniz. Bunun ismi aleni ve açık olarak Tokat kebabıdır" diye konuştu.

Tokat kebabı konusundaki tartışmalar ile ilgili Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile görüştüğünü belirten Çiçek, şunları kaydetti:

"Ben aynı şeyi ona da söyledim. Bizlerin bu tür polemiklerin içinde olmasına gerek yok. Yemek isimlerini veya başka isimleri yöneticilerin zorlaması çok doğru değildir. Bunun ismini halk koymalıdır. Bunun ismi Tokat kebabıdır. Biliyorsunuz bazı yörelere mal olmuş yemek isimleri var. Adana, Urfa kebabı gibi, ya da Akçaabat, İnegöl, Sivas köftesi gibi. Bunu ne kadar değiştirmeye kalksanız da değiştiremezsiniz. Bunlar marka olmuştur. Tokat kebabı her ocakta, her ortamda, her mutfakta yapılacak bir kebap türü değil. Ayrı Tokat kebap ocağının olması gerekir. Yüzyıllardır bu kebap bu bölgeye mahsustur ama zaman içerisinde tadının özelliğinden dolayı, lezzetinden dolayı Tokat'ın dışına da taşmıştır, Sivas'a, Antalya'ya, İstanbul'a taşmıştır."

Adnan Çiçek, Tokat kebabının isminin değişmeyeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Ne kadar zorlarsanız zorlayın Tokat kebabının ismi değişmez. Çünkü Tokat domatesini, biberini, patatesini, sarımsağını, lavaşını, Karayaka kuzusunu bir araya getirirseniz Tokat kebabı olur. Tokat kebabının ismini başka ilin ismi olarak zorlamak abesle iştigal olur. Mesela Amasya elmasının en çok yetiştiği yer Tokat'tır. Ama Amasya elması diyoruz. Biz bununla gurur duyarız. Bu budur. Buna Tokat elması diye zorlamanın anlamsızlığı ile diğerini zorlamanın anlamsızlığı birbirinin aynısıdır."

Muhabir: Zehra Aydın

Yayıncı: Cemal Coşkun - TOKAT

Kaynak: AA / Güncel

Adnan Çiçek Karadeniz Tokat Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title