Haberler

"TOKİ Konutları, Dere Yatağında Değil"

Güncelleme:
Abone Ol

Veysel Eroğlu, 12 kişinin öldüğü Samsun'daki sel felaketinde odak nokta olan TOKİ konutlarıyla ilgili konuştu.

-orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu, 12 kişinin yaşamını yitirdiği Samsun'daki sel felaketinde odak nokta olan TOKİ konutlarıyla ilgili, "TOKİ'nin dere yatağında olduğu iddia ediliyor. Dere yatağında değil, imarlı saha. Dereyle alakası yok. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Kuvvetli yağış sebep olmuştur" dedi.

Karaman'da İbrala Barajı Sulama Şantiyesi'nde 6 tesisin toplu temel atma törenine katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, gazetecilerin sorusu üzerine Samsun'daki sel felaketini değerlendirdi. Eroğlu, bölgede incelemede bulunduğunu ve hayatını kaybedenlerin ailelerini ziyaret ettiğini hatırlattı. Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yağışlarla ilgili halk ve kurumların uyarıldığını belirterek şunları söyledi:

"Hatta saat 01.00'e kadar polis araçlarından anonslar yapıldı; 'Vatandaşlar bodrum katlarda bulunmasınlar, dere kenarında olanlara büyük bir yağış bekliyoruz, bunlar ayrılsın' diye. Bunun faydası oldu. Ama maalesef TOKİ evlerindeki bodrumda kalan 2 kapıcı dairesinde böyle bir hadise yaşandı. Ayrıca yolda yamaçta hiç olacak şey değil, yamaçtan akan bir takım sular nedeniyle yoldan geçen araçlar denize kadar gitti. Orada hayatını kaybedenler var."

"TOKİ EVLERİ İMARLI SAHADA"

TOKİ konutlarının imarlı sahada olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, "TOKİ'nin dere yatağında olduğu iddia ediliyor. Dere yatağında değil. İmarlı saha. Dereyle alakası yok. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Kuvvetli yağış sebep olmuştur" dedi.

SEL KAPANI

Sel kapanı hakkında da açıklama yapan Eroğlu, şunları söyledi:

"Bir de konuya vakıf olmayan bazı kişiler, DSİ tarafından yapılmış olan sel kapanının üst kısmındaki yıkılma sebebiyle olduğunu iddia ediyorlar. Bu bir sel kapanıdır, baraj gibi bir görevi yoktur. Sadece yılanlı vadisinde belki 1970 yılından beri, 2000 yılına kadar atılmış olan vahşi çöp alanında, sel baskını neticesinde çöplerin çamurla, suyla büyük bir felakete vesile olmaması için oradaki basıncı alması bakımından böyle bir sel kapanı yapılmıştır, vazifesi budur."

"DERİVASYON TÜNELLERİ BİLE TAŞIYAMADI"

Sel kapanının altında derivasyon tüneli olduğunu belirten Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sel kapanının altında derivasyon tüneli var. Büyükşehir Belediyesi'nde bir tehlike olmaması için bu vahşi çöp dağlarıyla ilgili ona da 10,5 metre derivasyon tüneli de hemen bu çöp dağının yanındaki alana yaptık. Sular oradan iki tünelden akıyordu, biri sel kapanının altındaki derivasyon tüneli, bir de çöp dağının altındaki derivasyon tüneli. Böylece çöp dağının herhangi bir şekilde dağılması önlenmiştir. Hatta o kadar yağış gelmiştir ki, sel kapanının üzerinden taşmıştır ve sel kapanıyla çöp depo alanı da suyla dolmuştur. 10,5 metre kare olan derivasyon tünelleri bile taşıyamamıştır. Bir miktar üzerinden akmıştır, hatta son olarak şunu söyleyeyim, bu çok kuvvetli bir yağış, bir afet. Bunun göstergesi de şu, bizim yaptığımız hesaplara göre azami feyezan debi dediğimiz sel debisi, 299 metreküp saniye olarak alınmış, hesap edilmiş, ama orada bunun 2,5 katı 710 metreküp saniye gibi bir debi geldi. Bu bir felaket."

"1000'DEN FAZLA BİNA HASAR GÖRDÜ"

Yılanlı Deresi'nde kaçak yapılar bulunduğu anlatan Bakan Eroğlu, bu derenin yanında kaçak yapılar bulunduğunu, orara oturanların tahliye edildiği için ölüm olmadığını kaydederek, "Ama yıkılmalar var. 1000'den fazla bina, işyeri hasar gördü. Ama oralarda can kaybı olmadı. Ancak Yılanlı Deresi ile Samsun'un içerisinden geçen Merih Deresi'nin birleştiği yerde bir köprü yıkıldı. Yıkılınca tabi sular geriye doğru kabardı. Neticede TOKİ'nin konutlarındaki bodrum katlarını su bastı. Maalesef orada ikazları duymamış veya kaçacak fırsat bulamamış kişiler 2 tane kapıcı dairesinde hayatlarını kaybetti. Allah'tan rahmet diliyoruz, meselenin özü budur" diye konuştu.

"ALINACAK DERSLER VARSA, ALIRIZ"

Bu olaylardan varsa alınacak dersleri almaya çalıştıklarını kaydeden Eroğlu, "Afet sonrası yapılacak, oradaki kentsel dönüşüm, dere yatağının ıslahı ve vahşi çöp deposunun daha büyük bir tehlikeye yol açmaması için oradaki tahkimatı, yeni yukarıya sel kapanları yapılması gibi bir takım kararlar aldık" dedi. 6 tesisin toplu temel atma töreninde de konuşma yapan Eroğlu, Karaman'a 170 milyonluk dev yatırımla geldiklerini, 2045-2050 yılına kadar tüm Karamanlılar'a su verecek tesisler yapacaklarını söyledi.

Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından İbrala Barajı Sulaması, Karaman İçme Suyu İshale Hattı, Sarıveliler Göleti Sulaması, Ermenek Barajı Kazancı-Ardıçkaya-Yeşilköy Bağlantı Yolu, Burhan Göleti ve Sulaması, Bucakkışla Regülatörü ve HES projesinin temelini attı. - Karaman

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Veysel Eroğlu Karaman Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title