Haberler

Topbaş'ın "Görevi Kötüye Kullanma" Davası

Abone Ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da arasında bulunduğu 20 kişinin ''İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün metrobüs projesi ile ilgili yaptığı alımlarda belediyeyi zarara uğratarak görevi kötüye kullandığı'' iddiasıyla yargılanmasına devam edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 19 kişinin "İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün metrobüs projesi ile ilgili yaptığı alımlarda belediyeyi zarara uğratarak görevi kötüye kullandığı" iddiasıyla yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 19 kişi ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın aynı suçtan yargılandığı İstanbul 31. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyalarının birleştirilmesinin ardından İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, müşteki Hakkı Sağlam katıldı.

Duruşmada, Topbaş'ın avukatı Fahri Biçer, müvekkilinin mazeret dilekçesini mahkemeye sundu.

Biçer, "Müvekkilim belediye başkanı olması sebebiyle yoğun bir insan. Çok yoğun bir gündem içerisindedir. Takdir edilecek bir ara günde dinlenilmesini talep ediyoruz" dedi.

Hakim, avukat Biçer'e, "Müvekkiliniz neden duruşmalara gelmiyor? Biz kötü insanlar mıyız? Mahkeme kötü bir yer mi? Kılık kıyafetimiz de yerinde. Niye gelmiyor ki mahkemeye?" diye sordu. Avukat Biçer ise müvekkilinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunu, mahkeme tarafından verilecek ara bir tarihte müvekkilini getirip dinletebileceğini söyledi. Biçer'in sözleri üzerine, hakim "İnsanlar arasında ayrım yapmıyoruz" dedi. Tekrar söz alan avukat Biçer de "Müvekkilim hakkında açılan onlarca dava var. Bütün duruşmalara katılıyor" diye konuştu. Hakim de durumu anladığını fakat Kadir Topbaş'a geçen oturumda duruşma gününü bildiren davetiye çıkarıldığını, ancak hazır olmadığını ifade etti.

Duruşmada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, geçen oturumları izleyici sıfatıyla takip ettiğini belirterek, davaya katılma talebinde bulundu. Müştekinin talebininin reddedilmesini isteyen Topbaş'ın avukatı Fahri Biçer, "Daha önce katılma istemleri reddoldu. Suçtan zarar görme durumları yoktur" dedi.

Diğer sanık avukatları da suçtan doğrudan zarar görme olmadığı gerekçesiyle talebin reddini istedi.

Topbaş'ın mazeretini kabul eden mahkeme, Hakkı Sağlam'ın davaya katılma talebine gelecek oturumda karar verilmesine hükmetti. Mahkeme, Topbaş'a bir sonraki duruşma için davetiye çıkarılmasına, davetiye tebliğine rağmen gelmediği takdirde zorla getirileceği hususunun davetiyeye yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Basın açıklaması

Duruşmanın ardından davayı izleyen bir grup CHP'li adına açıklama yapan Hakkı Sağlam, CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri olarak Kadir Topbaş'ı yargı karşısına çıkardıklarını söyledi.

Sağlam, satın alınan 50 otobüsün garajlarda atıl bir şekilde bekletildiğini savunarak, 55 gün sonra sandığa gidecek İstanbul halkının yanlışları da kentin sorunlarının nasıl çözüldüğünü de hep birlikte göreceklerini ifade etti.

İddianameden

Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, metrobüs alımıyla ilgili ihalede belediyenin zarara uğratıldığı, aralarında İETT görevlilerinin de bulunduğu 19 sanık hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan diğer davanın iddianamesinde ise "İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün metrobüs projesi ile ilgili yaptığı alımda, belediyenin zarara uğratıldığı, bundan da Topbaş'ın sorumlu olduğu" iddia edilmişti. İddianamede, Kadir Topbaş'ın "görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Asliye Ceza Mahkemesi Hakkı Sağlam Kadir Topbaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title