Haberler

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi" Toplantısı

Abone Ol

Kocaeli Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, Türkiye'de 2002'de yüzde 4,6 olan kadınların siyasetteki temsil oranının bugün yüzde 14,7'ye ulaştığını belirterek, "Elbette bu yeterli değil.

Kocaeli Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, Türkiye'de 2002'de yüzde 4,6 olan kadınların siyasetteki temsil oranının bugün yüzde 14,7'ye ulaştığını belirterek, "Elbette bu yeterli değil. Önümüzdeki seçimler için beraber çalıştığımız zaman Avrupa ortalamasını yakalayacağız." dedi.

Katırcıoğlu, Gaziantep'te bir otelde, KEFEK ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimince yürütülen "Türkiye'de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi" kapsamında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, tarihten bu yana itilip kakılan, ikinci sınıf insan muamelesi gören kadınların, Türk ve İslam tarihinde farklı bir yeri olduğunu belirtti.

Katırcıoğlu, bu toprakların kadınlarının, her kulvarda örnek alınmaya ve takip edilmeye layık olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kadınlarımız ülkenin kaderini değiştirmekte çok derin bir iradeye sahiptir. Kadınlarımızın ülke kaderinde söz sahibi olmasının en etkin yolu siyaset yapmaktan geçmektedir. Kadınların siyasi katılımı anayasada kabul edilmiş bir haktır. Türkiye'de 2002'de yüzde 4,6 olan temsil oranı, bugün yüzde 14,7'ye çıktı. Elbette bu yeterli değil. Önümüzdeki seçimler için beraber çalıştığımız zaman Avrupa ortalamasını yakalayacağız. Siyasetteki temsili, partiler üstü ele alarak bu başarıyı yakalayacağımıza inanıyorum."

"Kadınları yerel yönetimlerde de görmeye ihtiyacımız var"

BM Kadın Birimi Ülke Program Direktörü Fulya Vekiloğlu, dünya genelindeki siyasi katılım ve liderlik verilerine bakıldığında, 2016 yılı itibariyle kadınların parlamentodaki oranının yüzde 23,3 olduğunu bildirdi.

BM Ekonomik ve Sosyal Konseyinin belirlediği hedefin ise yüzde 30 olduğunu aktaran Vekiloğlu, "Görüyoruz ki hem ülke olarak hem de dünyada kadınların parlamentodaki oranlarını artırmaya ihtiyaç var. Kadınları sadece parlamentoda değil yerel yönetimlerde de görmeye ihtiyacımız var. Muhtarlıklarda, il belediye meclislerinde, belediye başkanlıklarında kadın yöneticilerin ve siyasetçilerin olması, kadınlar adına, kadınlar için karar vermesi demek. Eğitimden kültür ve sanata, toplumsal hayattan sağlığa kadar birçok alanda kadınların eşit hak ve fırsatlardan yararlanmaları için kadınların aktif olarak karar alma mekanizmalarına katılımına, liderliğine, sağduyusuna gereksinimimiz var." ifadesini kullandı.

"Siyasete katılım bir kalkınma ve demokrasi projesidir"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kadınsız, demokrasi ve kalkınma gibi kavramların başarılı olamayacağını vurguladı.

Ülkelerin, toplumların ve şehirlerin rekabet gücünden bahsederken kadınların da önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Şahin, "Siyasete katılım bir kalkınma ve demokrasi projesidir. Kadınları takım çalışmasına dahil ederek 2023 yılına ilerlememiz lazım. Kadını her çalışmaya dahil ettiğimiz zaman, kalkınma modelini güçlendirdiğimiz zaman her hedefe ulaşacağız." dedi.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise kadınların siyasetteki önemine dikkati çekerek, özellikle son 15 yılda kadınların parlamentoda daha fazla yer almaya başladığını bildirdi.

Tüm partilerden kadınlar konusunda daha katılımcı bir görüntü vermesini isteyen Yerlikaya, siyaset yapan kadınların sayısının her geçen gün artması gerektiğini kaydetti.

Toplantıya, milletvekillerinin yanı sıra Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Osmaniye ve Şanlıurfa'dan eski ve mevcut kadın muhtar, il genel meclisi üyesi, belediye başkanları ve milletvekilleri katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Radiye Sezer Katırcıoğlu Birleşmiş Milletler Gaziantep Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title