Haberler

Toplumsal Uyum Projesi"

Abone Ol

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), İŞKUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü arasında Suriyeli sığınmacı kadınlara yönelik "Toplumsal Uyum Projesi" kapsamında düzenlenecek mesleki eğitim kursları için Sakarya'da protokol imzalandı.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), İŞKUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü arasında Suriyeli sığınmacı kadınlara yönelik "Toplumsal Uyum Projesi" kapsamında düzenlenecek mesleki eğitim kursları için Sakarya'da protokol imzalandı.

Karaman Geçici Eğitim Merkezi'nde düzenlenen imza töreninde konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, ülkenin birçok bölgesinde misafir edilen Suriyelilere Sakarya'da da kucak açmanın ve onlara ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

İslam coğrafyasındaki akan kanın bir an evvel durması ve ülkelerini, yerlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kalan insanların eski hayatlarına daha iyi şartlarda kavuşmalarını arzu ettiklerini dile getiren Toçoğlu, "Ama bu gerçekleşene kadar kardeşlerimiz bizim misafirlerimizdir. Onların ve çocuklarının eğitimleri için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Biz de Sakarya olarak ilimizde yaşayan Suriyeli kardeşlerimiz için düzenlemiş olduğumuz bu eğitim müessesinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Buna katkı vermeye bu faaliyetleri sürdürmeye devam edeceğiz. İnşallah bu şehirde yaşadıkları sürece onlarla kardeşane ilişkilerimizi sürdüreceğiz. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz." diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre de böylesine anlamlı bir törene katılmaktan dolayı onur duyduğunu belirterek, "Toplumların temel taşı ailedir. Aileyi güçlendirdiğimizde kadını, kadını güçlendirdiğimizde çocuklarımızı dolayısıyla geleceğimizi de güçlendirmiş oluruz. Büyük ve güçlü Türkiye'yi birikimli ve donanımlı nesiller taşıyacak. Zulme karşı bir ve beraber olmalıyız." dedi.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz ise kadın ve aileye yöneli·k toplumsal uyum merkeziyle somut bir sonucu elde ettiklerini söyledi.

Suriyelilere yönelik yapılan çalışmayı çok kıymetli bulduğunu dile getiren Yılmaz, "Türkiye'nin 2011'den beri 3 milyonu aşkın Suriyeli mülteciye zarar gelmesin diye en önemli tedbirleri aldığı bir dönemde biz toplumun hiçbir kesiminin kabul etmeyeceği hamile bir kadın arkadaşımızın hunharca çocuğuyla bu ilde cinayete maruz kaldığını gördük. Bu nedenle bu merkezin açılıyor olması, Suriyeli mülteci, sığınmacı kardeşlerimize Sakarya'da ev sahipliği yapılıyor olması, onların çocuklarına hayatlarına kendilerine dokunuyor olmamız bu açıdan çok kıymetli, değerli bir çalışma olarak değerlendiriyorum." diye konuştu.

İnsanlık tarihinde göç ve sığınmacı olmanın hiçbir zaman bitmediğini anlatan Yılmaz, göçün en fazla kadınlara etki ettiğini anlattı.

Göçün kadın ve çocukların omuzlarında yük olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Suriye 2011'den itibaren göç veren bir ülke. İçeride bir savaş var ve sürekli o ülkeden kaçarak ülkemize sığınan 3 milyonun üzerinde Suriyeli var. Bizler de Kadın ve Demokrasi Derneği olarak göçün en büyük yükünü taşıyan kadınlara dokunmak istedik. Gerek İstanbul'da gerekse Sakarya'da ve Gaziantep'te bu işin öncülüğünü başlatmaya çalıştık. Bize burada öncülük eden Sakarya oldu. Burada kadınların rehabilitasyonunda, çocukların eğitimlerinde, genç kızların ortaokul ve lise eğitimlerinde, kadınların hayatta kalma mücadelelerinde yalnız olmamaları için onları meslek edindirme kurslarına yönlendirip, proje bittiği zaman İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilmelerini sağlamış olacağız."

KADEM İl Temsilcisi Fatma Zehra Toçoğlu da "Farkında ol destek ol" sloganıyla yola çıktıklarını, sorunları tespit ederek kentteki kurum ve kuruluşlarla bir araya geldiklerini aktardı.

Bu kapsamda çalıştay düzenlediklerini ve sığınmacıların istihdamının önündeki en büyük iki sorunun dil ve istihdam olduğunu gördüklerini dile getiren Toçoğlu, "İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteğiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen merkezimizde Türkçe dil kursları ve uyum seminerleri düzenledik. Projemizin ikinci kısmı olan istihdam sürecinin onaylanmasından dolayı heyecanlıyız. İŞKUR ile yaptığımız değerlendirmede Sakarya'da ihtiyaç alanının büyük olduğu tekstil sektörüne yönelik meslek edindirme kurslarımıza 3 ay süre ile başlayacağız. İlk etapta kurslarımızdan 50 Suriyeli kadın istifade edebilecek. Kursu başarıyla bitiren hanımefendiler İŞKUR aracılığıyla istihdam edilecek. Protokolün hayırlı olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

Törene, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, İHH Sakarya Şube Başkanı Sebahattin Aydın, İŞKUR temsilcileri ve davetliler katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Zeki Toçoğlu Sakarya İŞKUR Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title