Haberler

Torbalı Belediye Başkanı Uygur, Hakim Önünde

Abone Ol

Ramazan İsmail Uygur ile belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu 39 kişinin 'ihaleye fesat karıştırma' suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına başlandı.

İzmir'in Torbalı İlçesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Ramazan İsmail Uygur ile belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu 39 kişinin 'ihaleye fesat karıştırma' suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına başlandı. İzmir 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Uygur ile birlikte tutuksuz yargılanan sanıklarndan 34'ü ve avukatları katıldı.

Torbalı Belediyesi'nde inceleme yapan İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri, 2004- 2007 yılları arasındaki 34 ihalenin, Özbek Turizm Taşımacılık Güvenlik ve Sanayi Şirketi'ne verildiğini saptadı. Müfettişler aynı şirketten ihale yapılmadan doğrudan 11 hizmet alımının daha yapıldığını, bazı ihalelerde, ihale komisyonunun dahi toplanmadan, sadece sözleşmeye imza atılarak ihalenin gerçekleşmiş gibi gösterildiğini ileri sürdü. Ayrıca bazı ihalelerde, hizmetin önceden alınmaya başlandığı, ihalenin ise sonradan yapıldığı kaydedildi. Söz konusu şirketin de ihale şartlarına uyabilmek için çalıştırdığı işçileri başka şirket üzerinde gösterdiği iddiası da raporlarda yer aldı. Özbek Turizm Taşımacılık Güvenlik ve Sanayi Şirketi'ne verilen 34 hizmet alım ihalesiyle ilgili olarak müfettişler, ihalelere fesat karıştırıldığı sonucuna vardı. Bunun üzerine konuyla ilgili savcılık soruşturması başladı.

İfadesine başvurulan şirket sahibi Mehmet Levent Özpek, şirketi 2004'te kurduktan sonra ihalelere girdiğini, ancak bu ihalelerde kendisinden başka kimsenin girmediğini, şirketinin muhasebesini ise akrabasının isteği üzerine Başkan İsmail Uygur'un yaptırdığını öne sürdü. Özpek'e, 2005'te ihalelere başka firmaların da girmeye başlamasının ardından Başkan Uygur'un kendilerine "Yüzde 1 verin ihaleyi alın" dediği iddiasının da sorulduğu belirtildi. Özpek'in, Başkanın bu sözle, en düşük fiyatı verip ihaleyi alabileceklerini kastettiğini söylediği belirtildi. Bu arada şirketin faaliyetine 2007'de son verildiği anlaşıldı.

Soruşturma kapsamında yapılan incelemelerde 2004- 2007 yılları arasındaki 34 hizmet alım ihalesinin aynı şirkete verilmesi, doğrudan alım yapılan 11 hizmetin de yine aynı şirketten sağlanmasının yanı sıra şirketin bünyesinde az sigortalı işçi gösterilerek, şirketin borçsuz gösterilmesinin sağlandığı, diğer işçilerin başka şirket üzerinde olmasına karşın sigorta pirimlerinin yatırılmadığı sonucuna varıldı.

Savcılık, Belediye Başkanı İsmail Uygur, Belediye Başkan Yardımcısı Kazım Celimli, Fen İşleri Müdürü Mücahit Nihat Küpeli, Belediye Başkan vekilleri Halil Gülcü ve Hamit Çömert'in de aralarında bulunduğu 34'ü belediye çalışanı, 39 kişi hakkında ihaleye fesat karıştırdıkları iddiasıyla İzmir 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

Duruşmada kimlik tespitinin ardından söz alan bazı sanıkların avukatı Rıfat Apaydın, sanıkların çoğunluğunun 4483 sayılı yasaya tabi devlet memuru olduğunu, yargılanmalarının izne bağlı bulunduğunu belirtti. Bazı sanıklar için İçişleri Bakanlığı'nın izin vermediğini, izin verilen sanıklar için de Danıştay'a yaptıkları itirazın henüz sonuçlanmadığını kaydetti. Apaydın, "Bu nedenle, mahkemenin durma kararı vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu usule ilişkin bir karara varılmadan, esasa ilişkin yargılama yapılmasını hatalı değerlendiriyoruz" dedi. Mahkeme heyeti, yüklenen suçun görev suçu olmadığı ve 4483 sayılı kanun kapsamına girmediği gerekçesiyle, talebi reddederek, açık yargılamaya devam etti.

Torbalı Belediye Başkanı Ramazan İsmail Uygur, ifadesinde, üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Mülkiye Başmüfetişinin raporlarına göre burada yargılandığına değinen Uygur, şunları söyledi:

"Fesat karıştırdığım iddia edilen ihalelerin toplam 130-140 bin TL'dir. Çıkar sağlamam gibi bir iddia yok. Kamu zararı olmadığı bilirkişi raporundada mevcuttur. 1 Nisan 2004'te belediye başkanı seçildim. 4 Nisan'da belediyeye yağmur gibi hacizler gelmeye başladı. Aylarca belediye çalışanlarına bu yüzden maaş ödemenedi. Belediyeyi düzlüğe çıkartmak için uzun çabalar sarf ettim. Mal alımı ile ilgili ihaleler açtım, belediyenin borcu olduğundan hiçbir firma katılmak istemiyordu. Bir tek Özbek firması cesaret gösterip ihalelere giriyordu. Ben yasalar çerçevesinde ihale yapılacağını önceden gazetelere ilan veriyordum. Müfetiş 45 ihale dosyasını inceledi. Özbek firması ihalelerde 6 değişik firmayla da yarıştı.

Bir tanesinde müfetiş, kazanan şirkete değilde, neden Özbek firmasına ihaleyi vermediğimiz yönünde karşı görüş belirtmiş. Belediyeyi düzlüğe çıkarınca, ihalelere birçok firma girmeye başladı. Daha önce ihalelere tek firmanın germesi bizim tasarufumuzda olan bir şey değildi. İhale komisyonnuda görevli arkadaşlarım tamamen yasaya uygun hareket etmiştir. 2004 yılında yürülüğe giren Kamu İhale Kanunu, aykırılıklar olduğundan birçok kez maddelerinde değişiklik olmuştur. Bu ihaleler Sayıştay denetimindende geçmiştir. Dosyaları inceleyen mülkiye başmüfeşinin tavrını benimsemedim.

İnceleme sırasında bizden herhangi bir belge ve evrak da istememiştir. Rapor hazırlayıp, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştur. Suç duyurusunda bulunduktan sonrada iki ay belediyeye gidip gelmiştir. Savcılıktan ifade için çağırılınca hakkımda dava açıldığını öğrendim. Bilirkişi raporunu da kabul etmiyorum. Bütün evraklar ihale dosyasında mevcuttur. Bunlar incelemeyi yapan müfetişin gözünden kaçmıştır. Hata olabilir, kusur olabilir ve eksiklikte olabilr. Ama benim ve arkadaşlarımını burada suç kastı yoktur. Ben belediye başkanı seçildikten sonra sahibi olduğum muhabese bürüsonu Mustafa Şahinkaya'ya devrettim. Özbek firması benim devrettiğim muhasebe bürosuyla çalışmış. Özbek firmasının sahibini de tanımam. Kişisel olarak bu firmaylada bir yakınlığım yoktur. "

Diğer sanıklar da aynı yönde ifade verip, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme gelmeyen sanıkların ifadelerinin alınması ve eksik evrakların tamamlanması için duruşmayı erteledi.

Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur hakkında daha önce de Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. 2007 yılında sahte evrak düzenlediği iddiasıyla hakim karşısına çıkan Uygur, suçsuz olduğunu söylemiş ve beraat etmişti. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title