Haberler

Torununun Dilinden Kösem Sultan" Konferansı

Abone Ol

Osmanlı Devleti’nin 34’üncü padişahı 2’nci Abdülhamit Han’ın 5’inci kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu, Topkapı Sarayı için hak iddia ettikleri haberlerine ilişkin, “Sarayın bizim olduğu doğru değildir.

Osmanlı Devleti'nin 34'üncü padişahı 2'nci Abdülhamit Han'ın 5'inci kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu, Topkapı Sarayı için hak iddia ettikleri haberlerine ilişkin, "Sarayın bizim olduğu doğru değildir. Aileden böyle bir talep yoktur, bunlar iftiradır. Saraylar kişilerin değil, tüm milletindir" dedi.

Şehitkamil Belediyesi tarafından düzenlenen "Torununun Dilinden Kösem Sultan" konulu konferansa katılan Osmanlı Devletinin 34'üncü padişahı 2'nci Abdülhamit Han'ın 5'inci kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu, Osmanlı hanedanı ile ilgili merak edilen birçok soruya cevap verdi.

"TOPKAPI SARAYI BİZİM DEĞİL MİLLETİNDİR"

Haklarında çıkan Topkapı Sarayı'nda hak iddia etikleri yönündeki söylentilerin doğru olamadığını belirten Osmanoğlu, "Sarayın bizim olduğu doğru değildir. Son zamanlarda sarayı istiyorlar gibi söylemler çok çıkıyor böyle bir şey yoktur. Aileden böyle bir talep yoktur, bunlar iftiradır. Saray bizim malımız değildir. Şuan ki Cumhurbaşkanı sarayı gibi düşünün o gider başkası gelir, yani saraylar milletindir" şeklinde konuştu.

"TOPKAPI SARAYINA TURİSTLERİN GİRMESİ BENİ RAHATSIZ EDİYOR"

Saraya herkes gibi biletle girdiğini kaydeden Osmanoğlu, "Oraya girdiğim zaman gördüğüm, insanların sanki başka bir milletin tarihini geziyormuş gibi geziyor. Sadece rehberin anlattığı ile yetiniyorlar. Aslında bir rehbere ihtiyacı olmaması gerekiyor orayı gezen insanların. Sarayın her karesi bana hüzün veriyor. Ama orayı gezenler o ruhu kaybeden insanları görüyorum. Oraya turistlerin girmesi açıkçası beni çok rahatsız ediyor. Kutsal emanetlere girilirken turistlerin giyinişine dikkat edilmesi lazımdır" ifadelerini kullandı.

"BİZİM KARDEŞ KATLİ DEDİĞİMİZ EVLATLARIN DEVLET İÇİN FEDA EDİLMESİDİR"

Kardeş katlinin birçok sebebi olduğunu vurgulayan Osmanoğlu, "Fatih kanunnamesinde Fatih kardeş katlini uygun görmüştür. Bunun birçok sebebi vardır. Fatihten önce Beyazıt ve Cem Sultan arasında bir fetret dönemi yaşanmıştır. Orada birçok masum insan hayatını kaybetmiştir. Ondan önce taht kavgaları yüzünden devletin çöküşlerine tanıklık ediyoruz. Bundan dolayı aslında kardeş katli kelimesi bana yanlış geliyor. Gelecek için evlatların feda edilmesidir diye görüyorum. Çünkü devletin bekası demek İslam'ın bekasıdır. O yüzden Osmanlı oğullarının yaptığı en büyük fedakarlık kendi canlarından vermektir" ifadelerine yer verdi.

"IV. MURAT KARDEŞİ KASIMI ÖLDÜRMEK ZORUNDA KALDI"

Bağdat seferine çıkan IV. Murat'ın kardeşi Kasım'ı öldürmeye mecbur kaldığını vurgulayan Osmanoğlu, "Kanuni'den sonra sefere ilk çıkan ilk padişah IV. Murat'tı. IV. Murat sefere ordusuyla beraber gidiyor. Yalnız sefere çıkarken kardeşi Kasım'ı öldürmek zorunda kalıyor. Çünkü Kardeşi Kasım'ın öyle bir niyeti olmasa da, şehzadeleri tahta çıkarabilecek bir güç vardı. O yüzden gerisinde böyle kuvvetli bir şehzade bırakamayacağını düşünüyor ve onu öldürmek zorunda kalıyor. Yani Genç Osman'ı kim katlettiyse onlar Kasım'ı da tahta çıkartabilirler diye düşündü. Bağdat seferini zaferiyle dönen IV. Murat, ilk olarak Kasım'ın mezarına gidiyor. IV. Murat'ın çok fazla güldüğü ve ağladığı görülmemiştir sadece Kasım'ın mezarında gözyaşı döküyor. ve sen Bağdat'tın ilk şehidisin diyor kardeşine" dedi.

"ŞİMDİKİ DİZİLER TARİHİMİZİ KÖTÜLEMEK İÇİN BİLİNÇLİ YAPILIYOR"

Dinleyicilerin tarihi anlatan dizilerdeki hikayeleri sorması üzerine Osmanoğlu, "Bu dizilerin tarihi olarak algılanmaması gerekiyor. Tarihi öğrenmek amacıyla bu diziler izlenmemelidir. Aslında bu tarihimizi kötülemek için bilinçli yapılmış prodüksiyonlardır. Bu yüzden bana kalırsa bu dizileri açıp izlemeyin bile" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kösem Sultan Bağdat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title