Trabzon'da İnsan Kaynakları ve İstihdamı Fuarı
Türkiye iş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahim Şenocak, dünyada işsiz sayısının 197 milyona ulaştığını, 2017 yılında bu rakamın 3.5 milyon artarak 200 milyonun üzerine çıkacağını söyledi.
Türkiye iş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahim Şenocak, dünyada işsiz sayısının 197 milyona ulaştığını, 2017 yılında bu rakamın 3.5 milyon artarak 200 milyonun üzerine çıkacağını söyledi.
Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından bu yıl 5.'si düzenlenen "İnsan Kaynaklar ve İstihdamı Fuarı" Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kültür Merkezi'nde açıldı.
Fuarın açılışına Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Çalışma ve İş Kur İl Müdür Adnan Zengin, Türkiye iş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahim Şenocak katılırken, yapılan konuşmalarda istihdamın önemine vurgu yapıldı.
Fuarın açılışında konuşan Trabzon Çalışma ve İş Kur İl Müdürü Adnan Zengin, kurum olarak Trabzon'da bu yılın Ağustos ayı itibariyle 6 bin 706 kişinin işe yerleştirilmesinde rol oynadıklarını söyledi. Zengin "Ülkemizin ve ilimizin ekonomik anlamda en büyük sorunlarından birinin işsizlik ve istihdam olduğu açıktır. Bu bağlamda 75'i özel, toplam 86 katılımcının olduğu 5. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı ile Trabzon ilindeki işverenlere nitelikli iş gücü temin etmek, iş arayanlara ise çalışabilecekleri firmalarla tanıştırmayı hedeflemekteyiz. Trabzon Çalışma ve İş Kurumu olarak Ağustos sonu itibariyle özel sektör işverenlerinden 11 bin 871 açık iş alıp, alınan işlerden 6 bin 706 kişi işe yerleştirme yapılmıştır" dedi.
Dünyadaki işsizlik sorunu
Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahim Şenocak da dünyadaki işsiz sayısının 2017 yılında 200 milyonu aşacağını söyledi. Şenocak "İşsizlik yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyanın en önemli sorunlarından biridir. Küresel ölçekte yaşanan krizlerle birlikte en gelişmiş ülkelerde dahi milyonlarca insan işsiz kalmaktadır. Dünyada bugün 197 milyona ulaşmış olan işsiz sayısının, 2017 yılına kadar 3.5 milyon daha artması beklenmektedir. 2016 TÜİK rakamlarına göre, Türkiye'de işsiz oranı yüzde 10.2 seviyesinde olup bu durum açıkça ülkemizde işsizlik oranının bir çok Avrupa ülkesinden daha düşük seviyede olduğunu göstermektedir. 70 yıldır milletimize hizmet etme yolunda faaliyetlerin sürdüren İŞ-KUR, milyonlarca işsizimizin kendi aşını, ekmeğini kazanmasına vesile olmuştur. Özellikle 2009 yılından sonra gerçekleştirilen reformlar,'her işsizin ve işverenin bir danışmanı olacak' vizyonuyla, 2012 ve 2013 yıllarında atamaları gerçekleşen 4 bin İş ve Meslek Danışmanı ile İŞ-KUR önemli bir ivme kazanmıştır. Kendi işini kurmak isteyen girişimcilik eğitim programları düzenledik ve 166 bin kişiyi faydalandırdık. İşsizliğin sosyal ve ekonomik etkilerin azaltmak için işsizlik ödeneği kapsamında 4.5 milyon işsize ödeme yaptık. İş gücü piyasası analizleri yoluyla piyasanın nabzını tuttuk ve sadece 2015 yılında 103 bin işyerini ziyaret etti. Trabzonumuzdaki faaliyetlerimiz ise 2016 yılında İŞ-KUR olarak 4 bin iş yeri ziyareti yaptık. İş yerlerinin ihtiyaç duyduğu 19 bin iş gücü talebi aldık. İş arayan 40 bin kişiye bireysel danışmanlık hizmeti verdik. 7 bin işsizimizi işe yerleştirdik" diye konuştu.
"Kendimizi geliştirmeliyiz"
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da vatandaşlardan iş beğenmezlik yapmamalarını ve kendilerini geliştirmeleri gerektiğine işaret ederek, "Trabzon'da iş sahipleri tarafından 11 bin talep olduğu halde bunun sadece 6 bini karşılanabiliyor. Bu da neyi gösteriyor. Aranan insan kadar kendimizi yetiştirmiyoruz. Tüm kurum ve kuruluşlarımız hep meslek edindirme kursları açıyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu konuda adeta bir devlet gibi. Orada İSMEK diye bir kurum bunu yapıyor. Trabzon'da da biz TRAMEK'i kurduk. İnsanlarımız hangi alanda kendilerini geliştirebileceklerse o kurslara katılsınlar. Basit bir örnek vermek istiyorum. Arapça ve İngilizce kursları açıyoruz. Bölgemizin geleceği, Körfez turizminin buraya olan ilgisine kalitenin geliştirilmesindedir. Arapça öğrenen her vatandaşımız rahatlıkla turizm sektöründe istihdam edilir. Ama maalesef biz kursu açıyoruz, 50 kişi katılıyorsa 10 gün sonra 10 kişi kalıyor. Onun için vatandaşlarımız lütfen iş beğenmezlik yapmasınlar, kendilerini geliştirsinler" şeklinde konuştu.
"Lay lay lomla vakit geçirmemeliyiz"
Trabzon Valisi Yücel Yavuz da artık lay lay lomla vakit geçirmekle işlerin yürümediğini ifade ederek şunları söyledi:
"İnsan kaynaklarımız kendi sahasında en iyi olmak zorunda. Bir usta en iyisini yapacak. Motor ustası en iyisini yapacak. Ben vali olarak en iyisini yapmak zorundayım. 7-24 yetmiyor, oradan oraya koşuyoruz. Hep iyisi olsun diye. Trabzon'da iş gücü istihdam oranlarına bakıldığında üretime bakıyorsunuz, Türkiye'nin önde gelen illerinden. Gurur duyuyoruz daha iyisi olsun istiyoruz. Öğretim üyesi en iyisini yapacak, vaktini boş geçirmeyecek. Dersinde öğrencisine her şeyi öğretmek için gayret gösterecek. Öğrenciler de boş durmayacak. Onlarda eğer KTÜ öğrencisi ise bunun hakkını verecek. Lay lay lomla boş vakit geçirmekle bu işin olmadığını artık anlamış olmamız gerekiyor."
Konuşmaların ardından aralarında Trabzonspor Kulubü'nün de bulunduğu en çok elaman çalıştıran firmalara ve kurumlara plaketleri protokol üyeleri tarafından verilirken, daha sonra fuarın açılışı yapılarak fuardaki standlar gezildi. Fuarda TS Clup ürünleri tanıtan Trabzonsporlu futbolcular Bero, Uğurcan, Ramil ve Abdulkadir fuara katılanlara imza dağıttı. - TRABZON