Haberler

Trabzon'da Proje Yapmak İsteyen Teknokent'e Gelsin

Güncelleme:
Abone Ol

Trabzon'da kurulan Teknokent'te 6 yıl içinde toplamda 4 milyon 492 bin 458 TL proje hibe desteği verildiği belirtildi.

Trabzon'da üretim sektörlerindeki işbirliği sağlamak amacıyla kurulan Teknokent'te 6 yıl içinde toplamda 4 milyon 492 bin 458 TL proje hibe desteği verildiği belirtildi.

Trabzon'da 2008 yap-işlet devret modeli ile girişimci bir firma tarafından inşa edilen Ar-Ge binasının hizmete girmesiyle Trabzon Teknokent faaliyete başladı. 2010 yılı Mayıs ayı itibarıyla bölgedeki 4 bin m2'lik ana binaya taşınan Teknokent faaliyetlerinde hız kazandı. Üretim sektörlerinin işbirliğini sağlamak, ülke sanayisine uluslararası rekabet edilebilir amacıyla kurulan Teknokent, girişimcilere hibe desteği vermeye devam ediyor. Trabzon Teknokent'te 2013 Mayıs ayı itibariyle aktif olarak faaliyet gösteren 33 firma bulunuyor. Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan 33 firmanın 10'u yazılım ve bilişim, 4'ü elektrik ve elektronik, 4'ü Biyoteknoloji, 2'si Tıp, 6'sı Medikal ve Biyomedikal, 5'i Makine, 1'i Gıda ve 1'i Enerji alanında faaliyet gösteriyor. Bölgede yer alan 34 firmanın 14 tanesi akademisyenler tarafından, 20 tanesinin ise girişimciler tarafından kuruldu.

2013 Mayıs ayı sonu itibariyle bölgede yürütülen projeler ve istihdam bilgilerinde kabulü yapılan toplam firma sayısı 54 iken, faaliyet olan firma sayısının ise 33 olduğu belirtildi.

Başvurusu değerlendirme aşamasında olan girişimcisi firma sayısı 2, faaliyette olan firmalarca yürütülen Ar-Ge projeleri 51, faaliyette olan firmalardaki toplam Ar-Ge personeli 79, faaliyette olan firmalardaki toplam personel 85, yönetici şirkette çalışan personel sayısı 7, ulusal patent başvuru sayısının ise 2 olduğu öğrenildi. Trabzon Teknokent'te yer alan firmalar 2013 Mayıs ayı itibari ile toplamda 4 milyon 492 bin 458 TL hibe desteği verildiği bildirildi.

4 bin 492 bin 458 TL hibe desteğinin 2 bin 305 bin 440 TL'si Tekno Girişimci Destekle Projeleri, 1 milyon 180 bin 828 TL'si, KOSGEB Destekli Projelere, 721 bin 715 TL'si Santez Destekli Projelere, 328 bin 900 TL'sinin ise Diğer desteklere verildiği belirtildi. Teknokent tarafından 6 yıllık süre içinde verilen hibe desteklerinin yıllara göre dağılımında en çok 2011 yılında destek verilirken, en az hibe desteği ise 2009 yılında verildi. Doğu Karadeniz Bölgesin'de Teknokent tarafından 2008 yılında 352 bin TL, 2009 yılında 300 bin TL, 2010 yılında 610 bin 375 TL, 2011 yılında 1 milyon 716 bin TL, 2012 yılında 935 bin 574 TL, 2013 yılının Mayıs ayı itibariyle 578 bin 400 TL hibe desteği verildi.

"TEKNOKENT'TE ÖĞRENCİLERE STAJ YAPMA İMKANI SAĞLANIYOR"

Trabzon Teknokent Genel Müdürü Ömer Kurnaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Destekleri kapsamında desteklenen 24 girişimciden 6 tanesinin projelerini tamamladığını söyledi. Kurnaz, "Bölgede faaliyette olan 34 firmanın 14 tanesi akademisyenler tarafından kurulmuş olup 18 tanesi ise akademisyen ortaklı yapıya sahiptir. Trabzon Teknokentte yer alan firmaların 15 tanesi Ar-Ge personellerinin 28'inin lisansüstü çalışma yapmasına izin veriyor. Toplamda lisansüstü çalışma yapan 28 Ar-Ge personelinin 15'i yüksek lisans, 13'ü ise doktora eğitimine devam ediyor. Bölgede yer alan firmaların 8 tanesi toplamda 9 akademisyenden danışmanlık desteği alıyor. 16'sı Karadeniz Teknik Üniversitesi, 1'i Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, 1' i Gümüşhane Üniversitesi olmak üzere toplam 18 Akademisyen üniversitelerden Kanun kapsamında görevlendirme ile firmalarda çalışıyorlar. Trabzon Teknokent'te yer alan firmalar üniversite öğrencilerine staj imkanı da sağlıyoruz. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Teknogirişim Sermayesi Destekleri Kapsamında desteklenen toplam 24 girişimci Trabzon Teknokentte yer almıştır. Bu girişimcilerden 6 tanesi projelerini tamamlayarak Trabzon Teknokent'ten ayrılmış diğer 18 girişimci faaliyetlerine devam etmektedir" dedi.

Trabzon Teknokent'te 13 projenin tamamlandığı ve 2 proje için patent başvurusunun yapıldığını dile getiren Kurnaz, "Trabzon Teknokent olarak, bölgemizde faaliyet gösteren girişimcilerin ihtiyaçlarına yönelik muhasebe, hukuk, finans, şirketleşme, proje hazırlama eğitimleri, ulusal ve uluslar arası hibe ve fon kaynaklarına yönelik bilgilendirme ve proje hazırlama, fikri ve sınai mülkiyet haklarına yönelik bilgilendirme ve destek gibi birçok önemli konuda hizmetler verilmektedir. Özellikle bu hizmetlerimiz üniversitemizden mezun olma aşamasındaki öğrencilerimiz, yüksek lisans ve doktora programlarında yer alan arkadaşlarımıza Ar-Ge ve girişimcilik ruhu kazandırmak ve yeni teknolojik tabanlı şirketler oluşturmak adına daha da yoğunlaşmaktadır. İlimizde yar alan KOBİ'ler ile yüz yüze görüşmeler yapılarak belirlenen ihtiyaçları doğrultusunda üniversitemizde yer alan ilgili alanlardaki akademisyenlerimizle bir araya getirerek proje ekipleri oluşturulması ve bu sorunlara yönelik Ar-Ge projesi oluşturma çalışmalarımız devam etmektedir. Trabzon Teknokentte 13 projemiz tamamlanmış olup bu projelerden iki tanesi için patent başvurusu yapılmıştır" diye konuştu. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Doğu Karadeniz Ömer Kurnaz Trabzon Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title