Trabzon'da Yıkılan Binanın Altından Tarihi Taş Kemer Köprü Çıktı
Trabzon'un Pazarkapı Mahallesi'nde, kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımı gerçekleştirilen binanın altından tarihi taş kemer görünümlü köprü çıktı, yıkım durduruldu.
Trabzon'un Pazarkapı Mahallesi'nde, kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımı gerçekleştirilen binanın altından tarihi taş kemer görünümlü köprü çıktı, yıkım durduruldu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı uzman ekipler, Osmanlı dönemine ait olduğu sanılan köprüde teknik inceleme başlattı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Ortahisar ilçesi Pazarkapı Mahallesi'nde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkılan binaların altından tarihi taş kemere rastlanıldı. Bunun üzerine yıkım çalışmalarını durduran belediye ekibi yetkili mercilere durumu iletti. Osmanlı döneminden kaldığı tahmin edilen kemer ve çevresi korumaya alındı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Trabzon Müzeler Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Trabzon Belediyesi'nce bölgede inceleme başlatıldı. İncelemenin ardından tarihi kalıntı hakkında açıklama yapılacak.
BÖLGEDE FARKLI YAPILAR DA VAR
Trabzon İl Kültür ve Turizm müdürü Ali Ayvazoğlu bulunan tarihi kemerin mahiyetini öğrenmek için çalışma başlattıklarını söyledi. Ayvazoğlu, Yapılan kentsel dönüşüm esnasında binaların yıkımı sonucunda Tabakhane Deresi üzerinde bir kemer ortaya cıktı. Bulduğumuz kemer Osmanlı döneminde derenin üzerini kapatılmak üzere yapılmış bir kemer olduğunu tespit ettik. Bu kemer, bu derenin kapatılmasında kullanılan bir yapının bir kısmı. O bölgede tam gün yüzüne çıkartılmayan değişik farklı yapılar var. Bu yer, Osmanlı döneminde derenin etrafında esnafların dükkanların bulunduğu bir yerdi. Osmanlı döneminde buranın üstü kapatılarak kullanılmıştır. Bu gün yapılan yıkım sonucunda ortaya çıkan kemer ve çevresi uzmanlarımız tarafından inceleniyor. O bölgede kentsel dönüşüm devam ediyor. Bölgenin incelemesini müzeden arkadaşlarımız ile birlikte yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde burayla ilgili daha ayrıntılı bir çalışmayı kamuoyu ile paylaşacağız dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMLE TARİH ORTAYA ÇIKACAK
Bu arada kentin tarihi 8 direkli hamamdan, Trabzon surlarına kadar olan bölgede 10 dönümlük alanı kapsayan ve Trabzon Büyükşehir Belediye tarafında yürütülen 'Pazarkapı Kentsel Dönüşüm' projesi kapsamında bölgede yıkım çalışmalarına bu yıl başlanmıştı. Yapılan çalışmayla Zağnos Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi'ne eklenmesi planlanan Pazarkapı bölgesinde 41 bina kamulaştırılıp yıkılacak. Kamulaştırma maliyeti 41 milyon lirayı bulması ön görülen projede yapılan çalışmalarla kent tarihinin de ortaya çıkarılması bekleniyor.