Haberler

Trabzon Enstitü Müdürü Dr. Atilla Özdemir'den Ttso'ya Veda Ziyareti

Abone Ol

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü görevinden Ankara'ya tayin olan Dr.

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü görevinden Ankara'ya tayin olan Dr. Atilla Özdemir, TTSO'ya veda ziyaretinde bulundu.

Balıkçılık yetiştiriciliği konusunda yönetim kurulu üyeleri ile değerlendirilmelerde bulunan Özdemir, Mersin ve Kalkan balığının 5-6 yıl sonra Türkiye'de ekonomide iyi bir yer tutacağını söyledi.

Kültür balıkçılığında modernizasyonun balık çeşitliliğini arttıracağını belirten Özdemir, "Özel sektörün yatırımlarının teknolojik üretim modellerini tercih etmesiyle, sektörün gelişiminin daha da artacak. Kültür balıkçılığı teknolojilerinde alınan mesafenin yatırımlara uygulanması ile katlanacak olan balık üreticiliğinin aynı zamanda balık çeşitliliğine de yansıyacak. Mersin balığının neslinin tükenme tehdidi olduğundan sadece ülkemizde değil hemen hemen Karadeniz havzasındaki kıyı ülkelerde avlanması yasak. Balıkçılarımızın ağlarına takıldığında tekrar denize bırakılması gerekiyor. Mersin balığının kültür üretiminde Azerbaycan, İran, Rusya çok ileri düzeyde bulunuyor. Çin'de de gelişme kaydedildi. Türkiye de Mersin balığı üretimi için başlattığı çalışmalarda ciddi mesafeler aldı. Ekonomik değeri yüksek olan Mersin balığının kültür üretiminin 5-6 yıl sonra hız kazanacağını düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'de denizde kafes yerine, karada kapsülde üretim teknolojisinun uygulanması gerektiğini vurgulayan Özdemir, "Kalkan balığını kültüre almak zordu. Ancak Trabzon Su ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde yürütülen çalışma sonucunda yavru kalkan balığı üretiminde iyi bir noktaya gelindi. Henüz sofralık Kalkan balığında istenilen seviyede değiliz. Ama gerek Kalkan, gerekse Mersin balığı 5-6 yıl sonra ülkemizde iyi bir ekonomik yer tutacak. Tam kontrollü karada kapsül çiftlikleri teknolojik olarak devreyle girdi. Bulgaristan ve Romanya AB destekleri ile bu yatırımları gerçekleştirmeye başladı. Bu yöntemde sıcaklık istenilen düzeyde tutulabiliyor. Ortalama istenilen sıcaklık 18 derecedir. Ama maalesef Karadeniz'de yaz mevsiminde sıcaklık 27 dereceyi aşıyor. İşte bu nedenle karada geliştirilen kapsülde su ısısı kontrol ediliyor. Bu teknolojik yatırım için 100 ton yıllık üretim kapasiteli bir yatırım için 5-6 dönüm arazi gerekiyor. Toplam yatırım ise 6-7 milyon dolar. Bizim yaptığımız bu fizibilite raporunda 2,5 yılda da geri dönüşüm sağlanabiliyor" şeklinde konuştu.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ortak yürütülen çalışmalarda balıkçılık sektörünün bölge ve ülke ekonomisine katkısının artırılmaya çalışıldığını söyledi. Kültür balıkçılığı ve balık avcılığı sektöründe Trabzon'un ve Doğu Karadeniz'in ülke genelinde önemli bir yeri bulunduğunu ifade eden Başkan Hacısalihoğlu balıkçılık sektöründe modernizasyona ihtiyaç duyulduğunu, özellikle yetiştiriciliğin ve avlanmanın ardından depolama, işleme, ihracat zincirindeki eksikliklerin giderilmeye çalışıldığını belirtti. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Atilla Özdemir Türkiye Trabzon Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title