Haberler

Trabzon Hurması Yerken Dikkat

Abone Ol

Genel cerrahi uzmanları, halk arasında "Trabzon hurması" olarak bilinen persimmon, portakal ve diğer turunçgiller selülozdan zengin etli, lifli meyve ve sebzelerin mide ve ince bağırsakta kümeleşip sertleşmesinden ötürü sağlık problemlerine yol...

Genel cerrahi uzmanları, halk arasında "Trabzon hurması" olarak bilinen persimmon, portakal ve diğer turunçgiller selülozdan zengin etli, lifli meyve ve sebzelerin mide ve ince bağırsakta kümeleşip sertleşmesinden ötürü sağlık problemlerine yol açtığını söylediler.

HospitalPark Grup Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'ne karın ağrısı, bulantı, kusma şikayetleri ile Genel Cerrahi Uzmanları Opr. Dr. Kerim Güzel ve Opr. Dr. Muzaffer Al'a başvuran 60 yaşındaki Sait Koç isimli hastaya yapılan tetkiklerde ince bağırsağında tıkanıklık tespit edildi. Hasta bu şikayetlerin 1 haftadır sıklaştığını dile getirdi. Hasta acilen ameliyata alındı ve laporoskopik yani kapalı yöntem ile operasyon yapıldı. Hastanın ince bağırsağında bulunan bezoar (bazı madde liflerinin kümeleşip sertleşmesi ile oluşan kitle) çıkarıldı. Hasta çok kısa bir süre içinde günlük hayatına geri döndü.

Bezoarların en sıklıkla gelişmesine yol açan gıdaların halk arasında "Trabzon hurması" olarak bilinen persimmon, portakal ve diğer turunçgiller, selülozdan zengin etli meyveler ve sebzelerin olduğunu dile getiren Genel Cerrahi Uzmanları Opr. Dr. Kerim Güzel ve Opr. Dr. Muzaffer Al, "Bezoarlar, gastrointestinal kanalda birikmiş, sindirilmemiş veya kısmen sindirilmiş gıda artığı veya yabancı materyallerden oluşan kütle oluşturmuş yapılardır. Bezoarlar; bitkisel besinlerin fibrinlerinden oluşan bezoarlar (fitobezoar), saç tırnak gibi sindirime uğramayan maddelerin alımı ile oluşan bezoarlar (trikobezoar), konsantre süt ve süt ürünlerinin oluşturduğu bezoarlar (laktobezoar)olarak gruplandırılır. Klinikte en sık rastlanan formu fitobezoarlardır. Bezoarlar klinikte epigastrik ağrı, hazımsızlık, şişkinlik ve sıklıkla jejunum veya proksimal ileum düzeyinde meydana gelen ince bağırsak tıkanıklığına bağlı klinik bulgular ile kendini gösterebilirler. İnce bağırsak delinmelerine yol açabilirler. En sıklıkla tespit edilen bezoar tipi fitobezoarlardır. Bunların gelişmesine yol açan gıdalar memleketimizde Trabzon hurması olarak bilinen persimmon, portakal ve diğer turunçgiller, selülozdan zengin etli meyveler ve sebzelerdir. Persimmonda shibutal vardır. Shibutal midede asit ile reaksiyon gördüğü zaman erimeyen vizköz bir materyal oluşur. Özellikle geçirilmiş ameliyat sebebiyle asit sekresyonu ve motilitesi azalmış bir midede, bu vizköz materyal, bezoar oluşması için bir nukleus oluşturabilir" diye konuştu.

Genel Cerrahi Uzmanları Opr. Dr. Kerim Güzel ve Opr. Dr. Muzaffer Al şu bilgileri verdi: "Dişsiz veya bozuk diş yapısına bağlı oral hazım ve çiğnemenin yetersiz oluşu, geçirilmiş mide ameliyatı sonucu, mide asiditesinin azalması ve mide boşalmasının yavaşlaması da bir faktördür. Midede bezoar oluşmasına sebep olan diğer bir faktör olarak diabetik nöropatiye bağlı 'gastroparesis diabeticorum' gösterilmiştir. Diabetik nöropatinin, uygulanmış vagotomi ile birlikte mide motilitesini azalttığı, solid gıdalarının mideden boşalmasının geciktiği ileri sürülmüştür. Gastropareziye sebep olan DM gibi ek hastalıkları olan, mide duodenum ameliyatı öyküsü bulunan ve ince bağırsak guları ile başvuran hastalarda ayırıcı tanıda fitobezoarlar da düşünülmelidir. Gastroduodenal cerrahi uygulanan ve fitobezoar gelişme riski olan hastalara hastaneden taburcu olurken çiğneme egzersizleri öğretilmeli, bitkisel liflerden fakir diyet ile birlikte bol sıvı almaları ve gıdaları iyi çiğnemeleri önerilmelidir." - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Muzaffer Al Trabzon Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title