Haberler

Trafikte Aşırı Öz Güven, Tedbiri Elden Bıraktırıyor

Abone Ol

WHO Güvenli Trafik Projesi Koordinatörü Akbulut: "Her saniye koşulları değişen bir yerde aşırı öz güven, aracınıza ve kendinize çok güvenmeniz, kaza yapmanıza neden oluyor" "Öz güven, tedbiri elden bıraktırıyor.

ALİ KEMAL AKAN - Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Güvenli Trafik Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Akbulut, eğitimli insanların trafik kazalarına daha çok karıştığını belirterek, "Ben istediğim zaman hız yapar, istediğim zaman durabilirim" şeklinde bir öz güvenin kazaların meydana gelmesinde önemli rol oynadığını söyledi.

Aynı zamanda Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Akbulut, dünyadaki en önemli işlerden birinin insan davranışını değiştirmek olduğunu ifade etti. Akbulut, genelde de insan davranışlarının değişmesi için eğitimlerin verildiğini dile getirdi.

Trafikte aşırı güvenin en önemli konulardan birisi olduğuna dikkati çeken Akbulut, insanlara yüksek seviyeli, normal sürücü eğitimlerinden daha fazla eğitim verildiği zaman, bu insanların, "her koşulda araç kullanabileceğini" düşünerek gereksiz aşırı bir öz güvene sahip olduklarını vurguladı.

Akbulut, trafik koşullarının her saniye değiştiğine işaret ederek, "Trafikte ilerlerken, yol yüzey pürüzlülüğü her saniye değişir, görüş açınız her saniye değişiyor. Virajlar vardır, yanınızdaki, arkanızdaki, önünüzdeki araçlar sizin güvenliğinizi, sürüş kalitenizi her saniye değiştirir. Her saniye koşulları değişen bir yerde aşırı öz güven, aracınıza ve kendinize çok güvenmeniz, kaza yapmanıza neden oluyor" dedi.

"Aşırı öz güvenle daha fazla hız yapılıyor"

Araçların güvenli olduğu hissinin de öz güveni artırdığını ve kazaya neden olduğunu bildiren Akbulut, şöyle konuştu:

"Araçlarının motor hacmi, fren sistemleri, güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğunu düşünen insanlar, çok daha rahat, güvenlik tedbiratına uymadan aşırı öz güvenle daha fazla hız yapıyorlar. Bazı kişiler de 'Ben istediğim zaman hız yapar, istediğim zaman durabilirim' şeklinde bir öz güvene sahip. Bunlar çok yanlış düşünceler."

Araca ve alınan sürücü eğitimine bağlı öz güvenin, trafik güvenliği açısından tehlike meydana getireceğini aktaran Akbulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sadece Türkiye'de değil dünyada da böyledir. Kazayı siz yapmıyorsunuz ancak koşullar her defasında değişiyor. Devamlı tedbirli gitmek lazım. Öz güven, tedbiri elden bıraktırıyor. Sadece kendinizin nasıl iyi araba kullandığı değil, başkalarının da nasıl kötü araba kullandığını unutmayıp, kendinizi onlara göre de ayarlamanız gerekiyor. Çok iyi araba kullanıyor olabilirsiniz ama yanınızdaki, arkanızdaki çok iyi araba kullanamayabilir. Güvenliğinizi tehlikeye atabilir."

"Saygı eğitimini çocuklara 11 yaşına kadar öğretmek gerekiyor"

Eğitimle kaza oranlarında bir düşüş yaşanmadığına değinen Akbulut, şöyle devam etti:

"Bu akademik bir bilgidir. İnsanları eğiterek kaza oranlarının azaltıldığına ilişkin bir bilgi henüz sağlanamadı. Böyle bir bilgi yok. 'Biz eğiterek kaza oranını azalttık' diyen ülke yok. İnsanoğlunun, 11 yaşına kadar eğitimle karakterini değiştirebilirsiniz. Bu yaştan sonra öğrenir ama yapmaz. Öğrenmek başka bir şey öğrendiğini davranışa dönüştürmek başka bir şeydir. Herkes bilir ki alkollü bir şekilde araç kullanıldığı zaman kontrol kaybedilir, kazaya karışılır. Ama yine de alkollü olarak araç kullanıyorlar. Eğitim, o bilginin davranışa dönmesini sağlamaktır. Eğer bu eğitim bunu sağlayamıyorsa o zaman eğitimin gözden geçirilmesi lazım. Sürücü kurslarında ya da başka bir yerde verilen eğitimle davranışı değiştiremiyorsunuz. Trafikte kimse kimseye saygı göstermiyor. Bu saygı eğitimini çocuklara 11 yaşına kadar öğretmek gerekiyor." - Afyon

Kaynak: AA / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title