Trakya'da Yağış Hayatı Felç Etti
Trakya'da Sağnak Yağış Sebebi ile Nehirler Taştı, Yollar Kapandı, Yüzlerce Evi Su Bastı.
KIRKLARELİ VE LÜLEBURGAZ'DA 100'ÜN ÜZERİNDE EVİ SU BASTI
Kırklareli'nde aralıklarla devam eden sağanak, il genelinde etkili oluyor.
Kırklareli'nde gece başlayan ve sabaha kadar aralıklarla devam eden sağanak nedeniyle il merkezde 10 evi su basarken, Karakaş Mahallesi 100. Yıl Caddesi'nde Su Kanalı'na yakın bölgedeki yolda da çökme meydana geldi.
Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kırklareli'ne son 24 saatte metrekareye 24 kilogram yağış düştü. Yetkililer, sağanağın pazartesi gününe kadar aralıklarla devam edeceğini kaydetti.
Sağanak Lüleburgaz'da da etkili oldu. İlçede yağış ve su kanallarının kapanması sonucu Cumhuriyet, Barış, Güneş ve Yıldırım mahallelerinden 100'ün üzerinde evi su bastı.
Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lüleburgaz Deresi'nin taşma noktasına geldiğini söyledi. Her türlü önlemi aldıklarını ifade eden Halebak, şu anda endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.
PEHLİVANKÖY'DE 25 BİN DÖNÜM ARAZİ SULAR ALTINDA
Ergene Nehri'nin taşması sonucu ise Pehlivanköy'de yaklaşık 25 bin dönüm ekili alanı sular altında.
Pelivanköy Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayalı Baraj kapaklarının açılması ve son yağışlar sonucu nehrin taştığını söyledi.
Kırklareli Valiliğinin kendilerini uyardığını vurgulayan Açıkel, ''Biz de gün boyu halkımızı anonslar yaparak uyarmaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımızdan nehir kenarlarına gitmemelerini istiyoruz. Taşan su, sanayi sitesindeki bir kaç iş yerini bastı. Ancak, çiftçinin hali perişan. Su altındaki ekili 25 bin dönüm alan mevcut'' diye konuştu.
Edirne-Kırklareli yolu kapandı
Edirne'de etkili olan sağanak nedeniyle Oğulpaşa Deresi'nin taşması sonucu Edirne-Kırklareli arasındaki karayolu ulaşıma kapandı.
Edirne Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, son bir haftada metrekareye 76.4, son 24 saatte ise metrekareye 20 kilogram yağış düştü
Aşırı yağışlar nedeniyle Edirne-Kırklareli arasındaki D-20 kara yolu üzerindeki Oğulpaşa Deresi'nin, Umutdere mevkisinde taşması sonucu kara yolu sabah saatlerinde ulaşıma kapandı.
Ulaşım, Hasköy üzerinden D-100, TEM Otoyolu ile Sazlıdere köyünden sağlanıyor.
TUNCA NEHRİ TAŞTI
Bu arada, Edirne merkeze bağlı Değirmenyeni köyünde, dün geceden bu yana Tunca Nehri'nin yaz seddelerini aşarak yerleşim yerindeki ev ve ahırların su altında kalması üzerine başlatılan su tahliye çalışmaları devam ediyor.
Öte yandan taşkından etkilenen iki katlı evinin bir katının sular altında kaldığını söyleyen Ayşe Duran ise zararının yaklaşık 10 bin TL olduğunu belirtti.
Değirmenyeni köyünde su altında kalan evlerde su tahliye çalışmaları su motorları yardımıyla da sürdürülürken, köyde su altında kalan kerpiç bir evde yer yer çökmeler oluşmaya başladı.
Tunca Nehri'nin tehdit ettiği Avarız köyünde ise bazı ahırları su bastı. Üreticiler, yemlerin ve samanların su altında kaldığını ve taşkın karşısında çaresiz olduklarını bildirdi.
Diğer taraftan Süloğlu ilçesine bağlı Büyükgerdelli köyü içinden geçen derenin taşması sunucu da 1 ahır ile 4 evin bahçesini su bastı.
Süloğlu Belediyesine ait iş makineleri sayesinde Büyükgerdelli köyündeki taşkının önüne geçilebildi.
Ayrıca, Tunca Nehri'nin taşması sonucunda sele maruz kalan tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin yapıldığı Er Meydanı'nın bulunduğu alan ile Adalet Kasrı ve Balkan Şehitliği halen sular altında.
MERİÇ TAŞABİLİR!
Edirne'de, Tunca Nehri'nin taşmasından sonra Meriç Nehri'nin de taşma noktasına geldiği bildirildi.
DSİ 11. Bölge Müdürlüğünden edilen bilgiye göre, Meriç Nehri'nin debisi Kirişhane İstasyonu'nda 888 metreküp/saniyeye ulaştı. Karaağaç Mahallesi yakınlarında Meriç Nehri'ne dökülen Arda Nehri'nin debisinin ise 299 metreküp/saniyeyi bulduğunu belirten yetkililer,Bulgaristan'ın Arda Nehri üzerindeki Türkiye tarafındaki son barajındaki savaktan kontrollü olarak su bıraktığını belirtti.
Bulgaristan'da eriyen karların sağanakla birleşerek Edirne'den geçen Meriç, Tunca ve Arda nehirlerine döküldüğünü vurgulayan yetkililer, ''Nehirlerde olması gerekenden daha fazla bir su var. Tunca Nehri Sarayiçi mevkinde 100 metreküp/saniyeye ulaştığında taşkın meydana geliyor. Şu anda Tunca Nehri'nin Suakacağı'ndaki debisi 196 metreküp/saniye olarak ölçüldü. Bu da taşkını beraberinde getirdi'' dedi.
Edirne şehir merkezi ve Karaağaç Mahallesi ile Yunanistan'a ulaşımın yapıldığı Pazarkule Sınır Kapısı'na giden yol güzergahındaki Meriç ile Tunca nehirleri arasında faaliyet gösteren iş yeri sahipleri olası taşkınlara karşı uyarıldı.
Edirne Valiliğinin uyarısı üzerine burada faaliyet gösteren restoran, bar, düğün salonları ve diğer işletmeler malzemelerini toplamaya başladı. Polis ekipleri de mal ve can güvenliği açısından iş yerleri sahiplerini, bölgeye terk etmeleri yönünde uyarıyor.
Yetkililer, Meriç Nehri'nin saat 08.00'de Kirişhane İstasyonunda yapılan ölçüme göre debisinin 888 metreküp/saniyeye ulaştığını ve bu artışın gece 22.00'den sonra daha da artma ihtimalinin bulunduğunu belirtti.
Yetkililer, Meriç Nehri'nin Karaağaç Mahallesi kesiminde taşması halinde bu yolun kapanabileceğini ve Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'na giden yolun araç trafiğine kapanma riskinin ortaya çıkacağını kaydetti.
Karaağaç Mahallesi ulaşımın sağlandığı Tunca Nehri üzerindeki Tunca Köprüsü'nün yakındaki bir restoranın bahçesi, deri atölyesi ve askeriyeye ait bir sosyal tesisin bahçesi su altında kaldı.
Tunca Köprüsü'nün 10 kemeri debinin yükselmesi nedeniyle kısmen kapanırken, yatağından çevreye yayılmaya başladı.
Bu arada, Sivil Savunma ekipleri köprü girişinde kontrollere başlarken, askeri birliklerde olası taşkında halka yardımcı olmak için araç ve gereçlerine hazırlamaya başladı.
Meriç Nehri kenarındaki bazı kamu kurum ve kuruluşlara ait sosyal tesislerinde su altında kalmaya başladığı bildirildi. Tunca Nehri'nin taşması sonucu Gazimihal mevkindeki 2 ev de tahliye edildi.
Tunca ve Meriç nehirlerinin kıyısına gelen pek çok vatandaş, merak ve tedirginlikle dibinin yükselişini izliyor, kimi de fotoğraf ve görüntü çekiyor.
UZUNKÖPRÜ'YE SU VERİLEMİYOR
Bu arada, dün gece sağanak ve fırtına nedeniyle İpsala ilçesindeki Kenar Deresi taştı. Derenin taşması sonucu İpsala Sınır Kapısı-İstanbul D-100 kara yolu yaklaşık 30 dakika ulaşıma kapatıldı. Yoldaki su birikintisi nedeniyle yolda çok sayıda araç kaldı. Su seviyesinin normale dönmesiyle de yol ulaşıma yeniden açıldı.
Sağanak nedeniyle Köprü Mahallesi'ndeki bazı evleri ise su bastı. Vatandaşlar, kovalarla suyu dışarı atmaya çalışıyor.
İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, İpsala bölgesinde şu anda endişe edilecek bir durumun bulunmadığını söyledi.
Uzunköprü'den geçen Ergene Nehri'ndeki su seviyesi sağanak nedeniyle bir metre daha yükseldi. Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ergene Nehri'nin akışında her hangi bir sıkıntının bulunmadığını ifade etti. Sağanak yağış nedeniyle 1 evi su bastığını vurgulayan İşbilen, eve giren suyun pompalarla boşaltıldığını vurguladı.
Dün geceki fırtınada Kırcasalih beldesinde, elektriklerin kesilmesi sonucu Uzunköprü'ye su verilemediğini anlatan İşbilen, şunları söyledi:
''Elektrik arızasının giderilmesi için ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Ancak bu kesintiden dolayı su veremiyoruz. Çünkü, su pompalarımız Kırcasalih beldesinde. Bu pompalar, elektrik olmadığı için çalışmıyor. Uzunköprü'deki depolarda da sular bitmek üzere. Şu anda yüksek kesimdeki mahallelere su verilemiyor.''