Haberler

TRT'den "İki Ülke, İki Mutfak: Japonya'dan Yakın Tatlar" Belgeseli

Abone Ol

TRT Genel Müdürü Şahin: "Mutfağımızın güçlü olması Osmanlı döneminde meczedilen mutfaklardan kaynaklanıyor.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, "İki ülke, İki Kültür: Japonya'dan Yakın Tatlar" belgeselinin Türk-Japon dostluğuna katkı sağlayacağını belirterek, "Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin 90'ncı, TRT'nin kuruluşunun 50'nci yıl dönümünü kutluyoruz. Asya-Pasifik Yayın Birliği Başkan Yardımcılığına yeni seçildim. Benim dönemimde çekilen ilk program olmasından dolayı gururluyum" dedi.

TRT ve Japon televizyonu KHB Higashi Nippon Broadcasting ortaklığı ile çekilen "İki Ülke, İki Kültür: Japonya'dan Yakın Tatlar" belgeselinin galası Türk-Japon Vakfı'nda gerçekleştirildi. Galaya TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Takahimo Katsumata, Türk-Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sadıklar, TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren ve TRT Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çiftçi ve çok sayıda davetli katıldı.

Gecenin sunuculuğunu Ayumi Takano ve Hakan Urgancı üstlenirken, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin konuşmasına, konuklara Türkçe hitap eden Büyükelçi Katsumata'yı kutlayarak başladı. Şahin, Katsumata'nın Türkçe'yi çok güzel konuştuğunu söyledi.

Şahin, Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin 90'ncı, TRT'nin kuruluşunun 50'nci yıl dönümünün kutlandığına işaret ederek, "Asya-Pasifik Yayın Birliği Başkan Yardımcılığına yeni seçildim. Benim dönemimde çekilen ilk program olmasından dolayı gururluyum" diye konuştu.

Ertuğrul Fırkateyni'nin iki ülke arasındaki dostluk köprülerini attığına dikkati çeken Şahin, "Japon dili ve Türkçe aynı dil grubundan. Bir ortaklık da oradan geliyor. Türkiye ve Japonya deprem ülkesi. Deprem olduğunda birbirimize ilk giden ülkeleriz" ifadesini kullandı.

Şahin, Türk mutfağının uluslararası arenada ilk üçte yer aldığını hatırlatarak, "Mutfağımızın güçlü olması Osmanlı döneminde meczedilen mutfaklardan kaynaklanıyor. Benzer içerikli programlara imza atmak istiyoruz. Bu belgesel Türk-Japon dostluğuna katkı sağlayacaktır" dedi.

Japonya Büyükelçisi Katsumata da Türkçe yaptığı konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilerin 90. yılı olduğunun altını çizerek, "Japonya ve Türkiye'nin yemeklerini tanıyacağı tarihi bir program olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık bir araya geldiklerini anımsatan Katsuma, iki ülkenin Marmaray ve Türksat 4A uydusunda ortak çalıştığını ve Japon Türk Bilim Üniversitesi'nin kurulacağını belirtti. Katsumata, iki ülke arasında siyasi, ekonomik, bilimsel ve kültürel alanlarda ortaklıklar kurulduğunu aktararak, "Dünyada en iyi 3 mutfaktan biri olan Osmanlı mutfağı muhteşem bir mutfaktır. Japonların ağız tadına uygundur. Japonya'da 100'e yakın Türk restoranı bulunmaktadır. Japon mutfağı da zarif ve sağlıklı olarak bilinir" diye konuştu.

Türk-Japon Vakfı Başkanı Sadıklar ise vakıflarının bünyesinde 500'e yakın organizasyon gerçekleştirdiklerini ancak bu etkinliğin çok daha önemli olduğunu belirtti.

-TRT ortak yapım sinema filmlerine imza atacak

TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren de Asya-Pasifik Yayıncılar Birliği'nin her yıl ortak projelere imza attığını ve bu yıl da Japonya ile ortak proje yapılmasının gündeme geldiğini dile getirerek, çeşitli öneriler arasından ortak yemek kültürü üzerine belgesel yapılmasının kararlaştırıldığını ifade etti. Eren, sadece batıda değil, doğuda da işbirliği yapılan birçok kuruluş bulunduğuna dikkati çekerek, "Bu da onlardan birinin göstergesi. Bu belgesel fikri iki kültürün yemek konusunda birbirine ne kadar uzak görünse de ortak yanları, birlikleri olduğunu gösteren bir belgesel" dedi.

Yaşantılar, geleneklerin tarihin bir parçası olarak bugüne aksettirildiğine değinerek, "Yemek de bunlardan biridir. Biz, yemek üzerinden her iki ülke arasındaki birlikteliği, beraber yaşamışlığı gösterdik. Bir Türk ve bir Japon ustamız üzerine gerçekleşen belgeselde Türkiye ve Japonya arasındaki ortak yaşanmış tarihi rahatlıkla görebiliyoruz" ifadesini kullandı.

TRT'nin gelecek vizyonunu göstermesi açısından belgeselin önemine işaret eden Eren, "TRT olarak kısa vadede belgesel, uzun vadede de büyük ortak yapım sinema filmlerine imza atma niyetindeyiz" dedi.

Eren, muhtemelen Türk-Fransız ortaklığı ile yapılacak sinema filmi projelerinin bulunduğunu kaydederek, "Los Angeles'ta görüşmelerini yürüttüğümüz stüdyo filmlerimiz var. Bağımsız stüdyoların filmleri var. Bunlarla da görüşüyoruz. Adını vermem doğru olmaz ama yazarı bizim geleneğimize ait, yaklaşık 100 yıl önce yazılmış ve hepimizin heyecanla okuduğu bir romanın Fransızlarla ortak yapımını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Hollywood'da takip ettikleri birkaç proje olduğunu dile getiren Eren, "Bunların gerçekleşmesi 3-5 yıl sürebilir. Önemli olan TRT'nin bu alanda adım atmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyaca ün yapmış starlarla çalışmayı planladıklarını ve filmlerde Türk aktör ve aktristlerin de bulunacağını aktaran Eren, "Lokal bir iş değil, dünya prömiyeri yapılacak işler yapmayı planlıyoruz. Bu filmler, TRT'de sinemalarda ve dünyanın pek çok ülkesinde gösterime girecek" bilgisini verdi.

Galanın sunuculuğunu yapan Ayumi Takano ise belgeseli ilk duyduğunda çok mutlu olduğunu belirterek, Japonya'daki televizyonlara yönelikTürkiye belgeseli çektiğini söyledi. Takano, "Fakat Türk ekibinin Japonya'ya gidip böyle bir şey çekmesi çok hoşuma gitti ve Türk televizyoncuların gözü ile Japonya nasıldır, onu çok merak ediyorum" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

İbrahim Şahin İbrahim Eren Şahin Türk Japonya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title