Haberler

Tse İhtisas Kurulları Bilgilendirme Toplantısı

Abone Ol

ANKARA (İHA) – Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, “Türk standartlarının ayna komiteler marifetiyle Uluslar arası standardizasyona dâhil edilmesi, ürünlerimizin uluslararası piyasada pasaport sahibi olması anlamına gelmektedir” dedi.

ANKARA (İHA) – Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, "Türk standartlarının ayna komiteler marifetiyle Uluslar arası standardizasyona dahil edilmesi, ürünlerimizin uluslararası piyasada pasaport sahibi olması anlamına gelmektedir" dedi.

TSE İhtisas Kurulları 2016-2017 dönemi, 31 Ekim 2016 tarihinde yapılan bilgilendirme toplantısı ile başladı. Toplantıya TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir, ihtisas kurulu başkanları, teknik komite başkanları ve teknik komite üyeleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TSE Başkanı Korkmaz, standardın kimlik bilgilerini yani teknik özelliklerini belirttiğini, uygunluk değerlendirmesinin de ürünün pasaportu olduğunu ifade etti. Uluslararası pazarda teknolojik ürünlerin en yüksek katma değeri sağlayan ürünler olduğunu vurgulayan Korkmaz, şunları söyledi:

"Uluslararası pazarda bu ürünlerin standarda sahiplik yüzdesi yüzde 100'dür. Bir başka konu, bilgi değişim hızıyla teknoloji değişim hızının aynı olmadığıdır. Bilgi değişim hızı teknoloji değişim hızını belki 3-5 kat geçmiştir. Şu anda kullandığımız ürünlerin esasında gelecek 15-20 yıl sonraki versiyonlarının teorik bilgileri elimizde var. Standart hazırlamaya hakim olan kişiler bu ürünleri bir üst basamağa taşımak için standardı yazarken kendi teknolojilerinin gelişebileceği trendlere göre standartları yazarlar. Peki kendi teknolojik gelişmelerine göre standartları yazarlarsa sizin ARGE, inovasyon, patent ve ürünün ticarileşmesi sonrası standart hazırlama süreçlerindeki etkinliğinizin gelecek piyasalara hakim olması açısında önemi kalır mı? Kalmaz. Eğer standart hazırlama çalışmalarında biz ulusal çalışmalarımızın kalitesini uluslararası çalışmalara transfer edebilecek düzeye gelmezsek üzerimize düşen çok önemli, ciddi bir görevi yerine getirmemiş oluruz."

"Ürünlerimizin uluslararası piyasada pasaport sahibi olmasını o oranda sağlarız"

Korkmaz, uluslararası standardizasyon kuruluşlarında etkinliğin sağlanmasının uzun soluklu bir çalışmayı gerektirdiğini belirterek, "Türk standartlarının ayna komiteler marifetiyle uluslararası standardizasyona dahil edilmesi gücünü ne kadar etkin ve verimli kullanırsak, kendi ürünlerimizin uluslararası piyasada pasaport sahibi olmasını o oranda sağlarız" ifadelerini kullandı.

Korkmaz, uluslararası standardizasyon çalışmalarında etkinliğin artırılmasına yönelik çalışmalar sürerken bir yandan da İslam dünyasını kapsayacak yeni vizyon belirlenmesi gerektiğini belirtti.

"Enstitüye yeni bir perspektif kazandırmaya çalışıyoruz"

İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü'nün (SMIIC) bu vizyona yön verecek kuruluş olduğunu kaydeden Korkmaz şunları söyledi:

"SMIIC, İslam İşbirliği Teşkilatının çatısı altında kurulmuş, helal ürün ile ilgili, helal pazarının tek elden yönetilmesini sağlamaya çalışan bir enstitüdür. Biz bu enstitüye yeni bir perspektif kazandırmaya çalışıyoruz. Biz diyoruz ki İslam ülkelerinin kendisine has her alanda standardı olsun."

Kalite Yönetim Sistemleri gibi bir Helal Yönetim Sistemi üzerinde çalışıldığını belirten Korkmaz, bu çalışmanın 2017 yılında SMIIC komitelerinin görüşüne sunulmasının planlandığını söyledi.

Nükleer enerji ile ilgili TSE Teknik Komitesi oluşturulduğunu vurgulayan Korkmaz, "Bu konuyla ilgili standart oluşturursak nükleer enerji inşaatı ile ilgili her türlü gözetim muayeneyi yapabilir, bu alanda o teknolojinin bütün boyutlarını test-muayene ve deney esnasında öğrenebiliriz" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Bozdemir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title