Haberler

TSK'ya Nükleer ve Kimyasal Koruyucu Kıyafet

Abone Ol

Türk Silahlı Kuvvetleri için üretilen kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer koruyucu kıyafetlerin ilk partisi törenle teslim edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri için üretilen kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer koruyucu kıyafetlerin ilk partisi törenle teslim edildi.

ÇAN Ortak Girişim Grubu'nun Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki üretim tesislerinde düzenlenen törende konuşan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı, üretimin Türkiye'de ilk, dünyada 3'üncü olmasının yapılan işin önemini gösterdiğini söyledi.

Abu Dabi Savunma Sanayisi Fuarı'ndan yeni geldiklerini ifade eden Yardımcı, Türkiye'nin fuara 59 firmayla katıldığını bildirdi.

Yardımcı, TSK'nın ihtiyacından yola çıkarak gelişmekte olan savunma sanayilerinin öncelikle yerlileştirme programı dahilinde TSK'ya teslim ettiği ürünlerle birlikte, TSK'nın referansıyla yurt dışına açılabildiğini anlatarak,

"TSK'ya mal teslim edemeyen firmamızın yurt dışına açılma şansı yok. TSK'ya mal satmak kolay değil, savunma sanayimiz kolay kolay mal teslim almaz, başlangıçta biraz zor, sonu hayırlı ve iyi olur. Bu ürünlerin yelpazesinin artarak dünyaya açılmalarını, dünyaya açılırken Milli Savunma Bakanlığı olarak her türlü desteği vereceğimizi iletmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Savunma Sanayisi Müsteşarı Murat Bayar da uzun yıllar uğraş verilen projede teslimat aşamasına gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlattı.

Projeyle Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Özel Kuvvetler Komutanlığı'na, Nükleer Biyolojik Kimyasal (NBC) tehditlere karşı koruma sağlayacak elbiseler üretildiğini dile getiren Bayar, şöyle devam etti:

"Elbise ve konfeksiyon kısmı işin kolay tarafı, burada işin zorluğu ve teknolojisi, aktif karbonun, korumanın üretilmesiydi. En büyük çaba burada harcandı. Çalışmanın başlangıcı, TÜBİTAK ile daha önce başlattığımız bir Ar-Ge çalışmasına gidiyor. TÜBİTAK MAM'da aktif karbonun geliştirilmesi için bir Ar-Ge projesini daha önce tamamlamış ve ön üretimleri o proje içinde yapabilmiştik. Bu bir prototip çalışmaydı. 2007 yılında tamamladığımız bu sözleşmede ÇAN Grubu ihaleyi kazandı ve orada geliştirilen tekniği seri üretime uygulama yükümlülüğünü üstlendi. Bu çalışmalar, uluslararası standartlara tam uygun olarak yapılıyor. NATO standartlarını bire bir uyguladığımız ve uluslararası bir test merkezinde yaptığımız çalışmalardır. Bu çalışmalar uzun bir süre aldı fakat askerimizi emanet edeceğimiz bu elbisenin her türlü performansından emin olmamız gerekiyordu."

-Dünyada üretim yapan 3 ülke-

Murat Bayar, dünyada bu elbiseleri üretebilen 2 ülke bulunduğunu, Türkiye'nin Almanya ve Japonya'dan sonra üçüncü ülke konumunda olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Aktif karbon ise yalnızca Japonya'da üretiliyordu. Türkiye olarak bugün önemli bir teknolojiyi kazanmış oluyoruz. Küresel aktif karbonun üretimi, çok önemli bir teknikle kumaşa laminasyonunu gerçekleştirdik. Askere giydiriliyor, bir muharebe ortamında her türlü hareketi yapıp, 30 gün süresince koruma seviyesini muhafaza etmesi gerekiyor. Buradaki laminasyon, korumayı sağlaması için son derece önemli."

Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak görevlerinin, TSK'nın ihtiyaçlarını ülke sanayisi eliyle karşılamak olduğunu belirterek, "Tanklarımız, savaş gemilerimiz, helikopterlerimiz, insansız hava araçlarımız var. NBC elbise de bu kapsamın içinde" dedi.

Bayar, TSK'nın ihtiyaç duyduğu her türlü teknik ve teknolojik ihtiyacının Türkiye'den karşılamayı hedeflediklerini dile getirerek, bu üretimle birlikte önemli bir eksiği tamamladıklarını ifade etti.

Bu elbiselerin bu güne kadar hep yurt dışından ithal edildiğini anlatan Bayar, "Bu günden sonra kendi teknolojimiz, kendi üreticimizle bu ihtiyacı karşılar durumdayız. 2017 yılına kadar 162 bin elbiseyi buradaki tesisten elde edeceğiz. Bu gün itibariyle de seri üretim başlıyor" şeklinde konuştu.

Bayar, bölgenin savunma sanayisi açısından da önemli olduğuna dikkati çekerek, geçen aylarda Sakarya'da üretilen Altay tankının kamuoyuna lansmanının yapıldığını, Türkiye'nin ilk milli savaş gemisi Milgem'in 2 yıl önce Tuzla'da törenle Deniz Kuvvetleri hizmetine verildiğini, bölgenin, TÜBİTAK MAM ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yakınına kurulacak Teknopark ile birlikte savunma sanayisine hizmet etmeye devam edeceğini kaydetti.

-Üretim aşaması-

ÇAN Ortak Girişim Grubu Ortaklarından Celal Öğütoğulları da proje için firmaların ortak girişimler oluşturduklarını ifade ederek, "NBC Koruyucu elbise takımının, nükleer, biyolojik, kimyasal saldırılara karşı kişiyi koruyan bir sistemdir" dedi.

Öğütoğulları, NBC-KET Projesi'nde maske, NBC elbisesi, iç eldiven ve bot kılıfından oluştuğunu belirterek, maskenin, makina-kimya enstitüsü tarafından üretildiğini bildirdi.

"NBC elbisesi iç ve dış eldiven ile bot kılıfı firmamız tarafından tamamen yerli teknolojiyle üretilmektedir" diyen Öğütoğulları, NBC elbisesinin dış kumaş ve koruyucu tabaka olmak üzere iki katmandan oluştuğunu söyledi.

Öğütoğulları, iç eldivenin tekstilden, dış eldiven ve bot kılıfının ise butil kauçuktan üretildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kasım 2012'de seri üretime başladık. Aralık 2017'ye kadar TSK'nın talepleri belirtilen termik programına göre sağlanacak ve üretilecektir. Ürüne kalifikasyon testleri yapılmıştır. Bir elbiseye yaklaşık 100'ün üzerinde test uygulanmıştır, bu testler başarıyla geçmiştir. Ürettiğimiz NBC elbisesinin silahlı kuvvetleri tarafından 30 gün giyilmiş, 30 gün sonra tekrar teste gönderilmiştir. Muharebe ömrü ile ilgili test sonuçları olumlu olarak karşılanılmıştır."

Öğütoğulları, NBC elbisesi KET Projesi'nde kazandıkları yetenekleri, başka NBC sistemlerinde de kullanmak istediklerini dile getirerek, "Ürettiğimiz NBC elbisesini eksik olan kısmı maskedir, bunun için kendi KBRN (koruyucu elbise, bot kılıfı ve eldiven) maskemizi imal etmek için tasarım çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

Gelecek yıllarda kendi maskelerini de üreteceklerini ifade eden Öğütoğulları, "Bir sonraki hedefimiz de toplu koruma sistemlerinin Türkiye'de yerli olarak üretmektir. Bu projeden sonra mevcut elbiseleri yurt dışında test ettirmekteyiz. NBC elbiselerini ve NBC sistemlerini Türkiye'de test edilmesi için KBRN sistemlerinin laboratuvarlarını Türkiye'de kurmayı planlıyoruz"' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı'ya plaket veren Celal Öğütoğulları, ÇAN Ortak Girişimi ortakları Ali Rıza Çelikel, Saim Demirel, Nurettin Öğütoğulları ile birlikte ilk ürünü teslim etti.

Heyettekiler, daha sonra basına kapalı olarak fabrikayı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Muhabir: Tahir Turan Eroğlu - Kadir Yıldız

Yayıncı: Murat Paksoy - KOCAELİ

Kaynak: AA / Güncel

Murad Bayar Türkiye Tsk Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title