Haberler

Tsüab'dan Eğitime Tam Destek

Abone Ol

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB), tohumculuk sektörünün ihtiyacı olan nitelikli ziraat mühendislerinin yetişmesi için 2010 yılında başlattığı staj programını bu yıl da sürdürüyor.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB), tohumculuk sektörünün ihtiyacı olan nitelikli ziraat mühendislerinin yetişmesi için 2010 yılında başlattığı staj programını bu yıl da sürdürüyor.

Beş yıldan beri Ziraat Mühendisi adaylarına kucak açan TSÜAB'ın 2014 yılı staj programı Ankara'da düzenlenen açılış töreni ile başladı. Staj programının açılışını Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer yaptı.

Staj programının Türkiye tohumculuk sektörü için çok önemli olduğunu vurgulayan TÜRKTOB ve TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer, " Dünya nüfusu hızla artıyor, tarıma ayrılan toprakların sınırları da belli. Bu nedenle bizlerin birim alandan daha fazla verim alacak çalışmalara imza atmamız gerekiyor. İşte TSÜAB olarak 5. düzenlediğimiz bu eğitim-staj programı bu çalışmaların en önemlilerinden biridir" şeklinde konuştu.

Gıda güvenliğinin sağlanmasının temelinin tohum ve tohumculuk olduğunu kaydeden Yıldıray Gençer, stajyer öğrencilerle yurt dışı deneyimlerini de paylaştı. Gençer, " Örneğin Çin'de gıda güvenliğini garanti etmek için tohumculuk silikon vadisi kurulmuş. Özel sektör yatırımlarının önü açılmış. Dünya artık her zamankinden daha fazla tohumculuğun öneminin farkında" dedi.

İşletme ve Ar-Ge yatırımlarının sektör için vazgeçilmez olduğunun altını çizen Yıldıray Gençer, ziraat mühendisi adaylarına şöyle seslendi; " Ne olursa olsun, en önemli yatırım insana ve dolayısı ile eğitime yapılan yatırımdır. Biz TSÜAB Yönetimi olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile birlikte bu gerçekten hareketle size, eğitime, sektörün geleceğine yatırım yapıyoruz. Sizler geleceğin aranan tohumcuları, bilim insanları olacaksınız."

2010 yılında başlattıkları staj programının geri dönüşlerinin çok olumlu olduğunu belirten Gençer " Sizlerden gelen olumlu tepkilerde bizleri çok mutlu ediyor. Burada öğrendiklerinizi arkadaşlarınıza anlatmanız sektörümüz adına büyük kazanım olacaktır. Özellikle Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrenci arkadaşlarıma sesleniyorum. Sizlerin ayrı bir misyonu daha var. Siz aynı zamanda ülkemiz ile Türk Cumhuriyetleri arasında tohumculuk elçilerisiniz, hepiniz gurur kaynağımızsınız" ifadelerini kullandı.

Sektörde her zaman iyi yetişmiş, nitelikli iş gücüne ihtiyaç olduğunu hatırlatan Gençer, " Sizler buraya geldiğinize göre seçilmiş öğrencilersiniz. TSÜAB'ın staj imkanından en iyi şekilde yararlanma gayretinde olun. Teorik ile pratiği birleştirin, sektörde her dönem iş imkanı var, gelecek adına sakın korkmayın" dedi.

Staj programının açılışına katılan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Zahide Kocabaş ise; " Bir meslekte en önemli konu okulda öğrendiğiniz teorik bilgilerle, pratik bilgileri entegre etmek ve bu bilgileri nasıl kullanacağınızı tecrübe etmektir. Staj, eğitimin vazgeçilmez unsurudur. TSÜAB'ı kutluyorum" şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu'da tohumculuk sektörünün kısa zamanda kurumsallaşmasının öneminin altını çizdi.

Kutlu, "Sektör, son dönemde çıkan yasalarla kurumsallaşmasını kısa sürede tamamladı. Ülkemizde tohumculuk uluslar arası kurallara uygun şekilde ve yine uluslar arası kurumlarla eşgüdüm içinde yapılıyor. Şu anda 1 milyar dolarlık işlem hacmine sahip olan Türkiye tohumculuk sektörünün daha da gelişmesi için hep birlikte çalışıyoruz. TSÜAB'ın staj programı başta olmak üzere, benzeri çalışmalar bu gelişmelerin ve kurumsallaşma sürecinin bir sonucudur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak her zaman yanınızdayız" dedi.

Açılışta söz alan Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr Yalçın Kaya ise, 'Tohumun tarımın kalbi olduğunu, bu kalbinde ıslahçı ile attığını' ifade ettikten sonra ziraat mühendisi adaylarına tavsiyelerde bulundu. Doç.Dr. Yalçın Kaya, " Yeni geliştirilen çeşitlerin çok daha her açıdan daha üstün olması gerekiyor. Bunu sağlayacak kişilerde bitki ıslahçılarıdır. Kendinizi bitki ıslahçısı olarak yetiştirirseniz önünüz açıktır. Bitki Islahçıları Alt Birliği bunun güvencesidir" ifadelerini kullandı.

TSÜAB Yönetim Kurulu Üyesi Burhanettin Topsakal'da yaptığı konuşmada özellikle yabancı dil konusuna vurgu yaptı. "Tohumculukta hangi alanda olursa olsun iyi bir noktaya gelmek istiyorsanız mutlaka çok iyi yabancı dil bilmelisiniz" şeklinde konuşan Burhanettin Topsakal, diğer tavsiyelerini şöyle sıraladı; " Gençler, tohumculuğu ve ülkenizi sevmezseniz ve sabırlı olmazsanız bu işi yapamazsınız. Sabır tohumculukta çok önemlidir. Bilimsel çalışmalarda da kariyer planlarınızda da sabırlı olmalısınız."

TSÜAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Atalay ise, üniversitelerimizin tohumculukla ilgili eğitimlerinin çok iyi olduğunu, bu bilgilerin ancak pratik eğitimlerle harmanlanmasıyla sektörün ihtiyacı olan iyi yetişmiş iş gücüne ulaşılabileceğini kaydetti. TSÜAB'ın genç bir kurum olmasına rağmen kısa zamanda çok yol aldığının da altını çizen Atalay, staj programın çok iyi kurgulandığını, stajyerlerin bu imkandan en iyi şekilde yararlanacağından emin olduğunu ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Dairesi Başkanı Veysel Kolcu'da, Bakanlığının 2023 hedeflerine çok daha kısa sürede ulaşacağını söyledi. Kolcu " Sevgili gençler, bakanlığımızın verdiği desteklerle kendi işletmenizi kurabilir, tohumculuk sektöründe önemli bir aktör olabilirsiniz. Sizler cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılının yöneticileri, sektörün uluslar arası anlamda temsilcilerisiniz, kendinizi buna göre yetiştirin. TSÜAB'ın sağladığı bu imkanı en iyi şekilde değerlendirin" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından TSÜAB Genel Sekreteri Tayfur Çağlayan, ziraat mühendisi adaylarına staj programı hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

TSÜAB 2014 Staj programına yurt içinde ve yurt dışından (Kırgızistan ve Azerbaycan) toplam 24 öğrenci katılıyor.

İki ay sürecek staj programının ilk iki haftası Ankara' da uygulanacak. Bu aşamada TSÜAB tarafından öğrencilere tohumculuk endüstrisine genel giriş bilgileri verilecek.

Stajyerler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tohumculuk konusunda faaliyet gösteren birim ve kuruluşlarını ve bazı tohumculuk firmalarını ziyaret edip ve ilgililerden bilgi aldıktan sonra TSÜAB üyesi firmalarda eğitimlerini tamamlayacaklar.

Staj Programı toplam 2 ay sürecek. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Yalçın Kaya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title