Haberler

TTK Başkanı Hülagü: "Fişleme diye bir şey yok, o bizim haddimize de değil" -

Abone Ol

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, "Bugün bir gazete, internet sayfamızdaki çalışmalarımızı fişleme olarak nitelemiş, fişleme diye bir şey yok, o bizim haddimize de değil. Bizim görevimiz de değil, işimiz de değil. Bunu fişleme diye nitelendirmek kesinlikle yanlıştır" dedi.

FATİH ÇAKMAK- Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, "Bugün bir gazete, internet sayfamızdaki çalışmalarımızı fişleme olarak nitelemiş, fişleme diye bir şey yok, o bizim haddimize de değil. Bizim görevimiz de değil, işimiz de değil. Bunu fişleme diye nitelendirmek kesinlikle yanlıştır" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Hülagü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir basın organında yer alan Ermeni konusu üzerine yüksek lisans ve doktora tezi hazırlayan öğrencilerin fişlendiğine yönelik haberin yönlendirici ve çarpıtıcı bir haber olduğunu, iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

TTK olarak akademik kuruluş olduklarını, kitaplar yayınladıklarını, dergi çıkarttıklarını, makaleler yayınladıklarını, konferanslar düzenlediklerini hatırlatan Prof. Dr. Hülagü, "Bugün de TTK'nın kendi binasında Abdülaziz Sempozyumu var, 2 gün sürecek örneğin akademik bir çalışmadır. Akademik faaliyetlerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Basında gündeme gelen bir külliyat oluşturma projeleri olduğunu vurgulayan TTK Başkanı Hülagü, açıklamasına şöyle devam etti:

"Çalışma alanlarımızdan bir tanesi de Türk tarihini ilgilendirdiği için Ermeni meselesidir. Tabii ki o alanda da bugüne kadar çalışma yapılmıştır, bundan sonra da yapılacaktır. Ama sadece Ermeni konusu değil, birçok alanda çalışma yapıyoruz. Biz de çıkan bir hayli Ermeni konusuna dair kitaplar vardır. Bu anlamda yakın zamanda internet sayfamızda ilan ettiğimiz, bir külliyat oluşturma projemiz var. Türk Ermeni ilişkileri tarihi adıyla bir külliyat oluşturmak istiyoruz. Duyurusunu yaptık, akademisyenlere duyurduk, paylaştık. Bunu yapabilmemiz için akademisyenlerden bize makalelerin gelmesi lazım. Hem bu külliyatı gerçekleştirebilmemiz için, hem de TTK logosu altında Ermeni konusuna dair kitap yayınlayabilmemiz için kimin ne çalıştığını bilmemiz lazım. O anlamda, YÖK'e bir yazı yazdık, dedik ki; 'Ermeni meselesinde kim, doktora, yüksek lisans çalışması yapmıştır, lütfen bunların bilgisini bize verir misiniz veya bunların PDF'lerini izin varsa verebilir misiniz' dedik. Zaten bu konu gizli bir konu değil, YÖK de anladığım kadarıyla üniversitelere yazmış."

-"TTK'nın internet sayfasında 'Aves' diye bir programımız var"

Yapılan çalışmaların öğrencilere çalışacakları konuları belirleme noktasında karar alabilmeleri için yürütüldüğünü belirten Hülagü, "Bir de ayrıca üniversitelere bir yazı yazdım, 'tarih konusuyla ilgili yapılan sizdeki yüksek lisans ve doktora konuları nelerdir, bize iletir misiniz' dedim. Niçin istedim? TTK'nın internet sayfasında 'Aves' diye bir programımız var, herkese açıktır. Şu anda 2 bin kadar da üyesi vardır. Tarihçi olan akademisyenler veya tarihle ilintili akademisyenler buraya CV'lerini giriyorlar, bir havuz oluşuyor. Bilgi havuzu oluşuyor, tarih alanında kimler ne çalışıyor diye. Her hangi bir konuyu çalışıyorsanız o konu çalışılıyor mu, çalışılmıyor mu bunu ordan sorgulayabiliyorsunuz" diye konuştu.

Kitap yayınladıklarını, proje hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Hülagü, internet sayfalarından bütün herkese böyle bir çalışma yapacaklarını ilan ettiklerini, herkesin buna katkı sunabileceklerini belirttiklerini, YÖK'ün tezler sayfasında kimin hangi meseleyi çalıştığının aleni olarak var olduğunu bunun gizlisi saklısı olduğu olmadığını söyledi.

-Burslar

"TTK burs verirken Ermeni konusunda Türkiye aleyhinde çalışma yapacaklara burs vermiyor muşuz" gibi bir iddiada bulunduklarını kaydeden Hülagü, buna cevap olarak da şöyle konuştu:

"Biz bunu nasıl tespit edeceğiz? Biz TTK olarak yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs veriyoruz. Ama biz sadece bursu veriyoruz, destek çıkıyoruz, öğrenciler çalışmayı bize yapmıyorlar, başka üniversitelerde yapıyorlar. Danışmanı nezaretinde yapıyorlar, tez tamamlanınca jüri oluşuyor, öğrenci jüri huzurunda tezini savunuyor, jüri kabul ederse ediyor, bizimle hiçbir alakası yok. Biz sadece burs veriyoruz, içeriğini şöyle yazacaksın böyle yazacaksın deme şansımız yok. Bunu da çarpıtmışlar, ne yapmak istiyorlar bilmiyorum ama üzücü bir şey. İnşallah bundan sonra iki toplumu birleştirici adımlar atarlar. Uzlaştırıcı bir adım atmamız gerekiyor, bu anlamda biz bir çalışma yapıyoruz, çalışmamız herkese açıktır. Üye olurlarsa biz onlara faaliyetlerimizi iletiriz, lütfen gerçekçi olalım."

Kaynak: AA / Güncel

Türk Tarih Kurumu Sultan Abdülaziz Metin Hülagü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title