Ttk'da Maden İşçisinin Yüzde 11'i İcralık
Zonguldak'ta, iş verimini düşürdüğü ve iş güvenliği riski oluşturduğu gerekçesiyle icralık maden işçilerine borçlarını kapatmaları için 1 yıl süre tanınan Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK), 9 bin 991 işçiden bin 51'inin icralık olduğu ortaya çıktı.
Zonguldak'ta, iş verimini düşürdüğü ve iş güvenliği riski oluşturduğu gerekçesiyle icralık maden işçilerine borçlarını kapatmaları için 1 yıl süre tanınan Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK), 9 bin 991 işçiden bin 51'inin icralık olduğu ortaya çıktı.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan imzasıyla 9 Ocak'ta kuruma bağlı Kozlu, Karadon, Üzülmez, Armutçuk ve Amasra Müessese Müdürlükleri'ne gönderilen genelgede, ücretleri üzerinde haciz bulunan maden işçilerinin belirlenmesi istendi. Genelgede, yer altında çalışan ve icralık duruma düşen işçilerin, akıllarının iş dışı konularla meşgul olması sonucu konsantrasyon problemi yaşayabilecekleri, işlerini dikkatli yapamama olasılığı bulunan icralık işçilerin bu durumunun, kendilerinin ve yanında çalışanların sağlığı ve iş güvenliği açısından büyük risk oluşturduğu, iş verimini olumsuz etkilediği ifade edildi.
Genelge ile borçlarını kapatmaları ve ücretleri üzerindeki hacizleri kaldırmaları için işçilere 1 yıl süre verilirken, bu sürenin sonunda icra ve hacizleri kaldırmaya yönelik işlem yapmayan veya yeni hacizlere maruz kalanların 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 18'nci ve 19'uncu maddeleri uyarınca iş akitlerinin feshedileceği bildirildi.
BİN İŞÇİ İCRALIK
Genelgenin ardından kuruma bağlı 5 müessese müdürlüğü, icralık işçilerle ilgili çalışmasını tamamlayarak genel müdürlüğe gönderdi. Yapılan incelemede kurumda çalışan işçilerin yüzde 11'inin icralık olduğu ortaya çıktı. Bin 787'si yer üstü, 8 bin 204'ü yer altında çalışan toplam 9 bin 991 işçiden bin 51'inin icralık olduğu belirlendi. Toplam icra dosyası 4 bin 613 olarak belirlenirken, işçilerden bazılarının 3'er, 4'er icra dosyanın bulunduğu belirtildi.
GENELGE GERİ ÇEKİLMEYECEK
Kurum yetkilileri, çeşitli nedenlerle işçilerden yeterli verimin alınmadığını, verimi artırmak için de bazı önlemler aldıklarını söyledi. Günde ortalama 1000 civarında işçinin mazeret bildirmeden işe gelmediğini belirten yetkililer, kamuoyundaki tepkilere rağmen 2.5-3 yıldır icralık işçilerle ilgili uygulanması düşünülen genelgenin geri çekilmeyeceğini söyledi. Kuruma 2 bin 450 yeni işçi alınması için hazineye başvuruda bulunulduğunu hatırlatan kurum yetkilileri, verimliliği artırmak için alınan kararların uygulanacağını kaydetti.
MADEN İŞÇİSİ NEDEN İCRALIK?
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, bin 500 ile 4 bin lira arasında değişen miktarlarda ücret alan maden işçisinin icralık duruma düşmesinin farklı nedenlerinin olduğunu söyledi. Madencilerin genç yaşta işe girdiğini belirten Alabaş, "Özellikle 2006 ve 2009 sonrası işe giren arkadaşlarımız genç ve bekar arkadaşlarımız. Çoğu yeni düğün yaptı, yeni evlendi, borçlandı. Bunlarla ilgili sebepleri olabilir. Bir çoğu arkadaşına kefil oldu. 2006 ve 2009'dan sonra işe giren arkadaşlarımız düşük ücretle işe başladılar. Dolayısıyla bunu tek bir sebebe bağlamak doğru değil" dedi.
'İŞ KAZALARI İCRALIK İŞÇİYE BAĞLANAMAZ'
Kurumdaki iş kazalarının da icralık işçilere bağlanmasının doğru olmadığını vurgulayan Alabaş, şöyle devam etti:
"Özellikle 8 madencinin öldüğü kazadan sonra, 'Bu arkadaşlar icralıktı, böyle kazalara sebebiyet verdi, bu yüzden oluyor' gibi bir açıklama doğru bir açıklama, doğru bir yaklaşım açısı değil. Hangi psikolojik testten geçirdiniz de böyle bir sonuca vardınız. Kimsenin maden işçisini bu şekilde yaklaşımlarla hafife alma hakkı yok. Madencilik zor bir meslek. Kimse icra ya da başka sebeplerle işini hafife alma ya da işini aksatma gibi bir yaklaşım içerisinde olmayacağını bilir. Kendi can güvenliğini ve arkadaşlarının can güvenliğini her şeyin üstünde tutar. Kimsenin de bu konuları gündeme getirerek maden işçisini hafife almaya hakkı yok."
DS,GG(EE/BT) - Zonguldak