Tüba - Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (Gebip) Yıllık Değerlendirme...
Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP) Yıllık Değerlendirme Toplantısı Açılış Töreni ve GEBİP Konferansına katılmak üzere Erzurum’a gelen, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve akademi yöneticileri, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.
TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP) Yıllık Değerlendirme Toplantısı Açılış Töreni ve GEBİP Konferansına katılmak üzere Erzurum'a gelen, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve akademi yöneticileri, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı'yı makamında ziyaret etti.
TÜBA asli üyesi, Cumhurbaşkanı başdanışmanı ve Ak Parti Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay'ın da yer aldığı ziyarette, Atatürk Üniversitesi olarak, TÜBA'nın Yıllık Değerlendirme Toplantısına ev sahipliği yaptıkları için mutluluk duyduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, bilimsel anlamda gerçekleştirilen her türlü program ve projenin içerisinde yer almayı öncelikli hedef seçtiklerini ifade etti.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise Atatürk Üniversitesi gibi kadim bir üniversiteyle iş birliği içinde bulunmanın ayrı bir gurur kaynağı olduğunu söyleyerek, destekleri için Rektör Çomaklı ve ekibine teşekkür etti.
Ziyaretin ardından, TÜBA - Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP) Yıllık Değerlendirme Toplantısı Açılış Töreni ve GEBİP Konferansının gerçekleşeceği, Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür Merkezi'ne geçildi.
İlk gün gerçekleştirilen açılış töreni ve GEBİP konferansına; TÜBA asli üyesi, Cumhurbaşkanı başdanışmanı ve Ak Parti Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, TÜBA yöneticileri ve akademisyenler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan TÜBA asli üyesi, Cumhurbaşkanı başdanışmanı ve Ak Parti Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay, konuşmasında 18. yüzyılın ünlü bilim adamlarından Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri hakkında bilgi verdi. Astronomi alanında ün salmış İbrahim Hakkı Hazretlerinin bilim dünyasında saygın bir yeri olduğunu ifade eden Aktay, Marifetname eserinin ise başlı başına bir şaheser olduğunu söyledi.
TÜBA GEBİP ödüllerini özenle sürdüklerini ifade eden TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, şimdiye kadar 400 ödül verildiğini belirterek, bu yıl ise yaklaşık 35 genç bilim insanına ödül verileceğini söyledi. GEBİP ödüllerinin Türkiye kaynaklı çalışmaları artırmak ve seçkin bilim insanlarını maddi ve bilimsel olarak desteklemek için verildiğini ifade eden Acar şöyle devam etti: " Bu ödül, Türkiye'de ve dünyanın çoğu yerinde benzeri olmayan bir ödül olarak karşımıza çıkıyor. Biz yine bunu özenle sürdürmeye devam edeceğiz. İnşallah bizden sonraki arkadaşlar da bunu geliştirerek sürdüreceklerdir. Özellikle üyelerimize buradan teşekkür etmek istiyorum. Çünkü üyelerimizle biz iş ilişkisiyle bağlı değiliz. Üye olan veya olmayan bilim insanlarımız zorunlu değilde gönüllü olarak çalışıyorlar. Bizimle buraya kadar gelen ve çaba sarf eden herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Erzurum, Bin Yıllık Bir Bilim ve Eğitim Merkezidir
"Dünyanın bilinen en eski üniversitesi bu topraklardadır. Bugün mühendislikte, sağlıkta, sosyal bilimlerde Batı biliminin temel referansları olan isimlerin çoğu coğrafyamızın, medeniyetimizin mensuplarıdır" sözleriyle konuşmasına başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum'un 1000 yıllık bir bilim ve eğitim merkezi olduğuna işaret etti. Kaynakların, 1913 yılında şehirde 38 medrese ve 54 caminin varlığını tespit ettiğini ve bu bakımdan TÜBA'nın, Türk İslam Bilim Kültür Mirası Projesi'ni bilim, kültür ve sanat tarihimizin önemli eserlerini yeni nesillerle buluşturmasının heyecan verici olduğunu söyledi.
"Ali Kuşçu'yu Farabi'yi, İbn-i Sina'yı, hatta günümüzden örneklersek Nobel Ödülü sahibi bilim adamımız Aziz Sancar'ı yetiştiren bir medeniyetin mensupları olarak bilim ve teknolojideki kaybımızı gidererek, kendi bilim ve teknolojik potansiyelimizi dünyanın çağdaş anlayışına uygun hale getirmeliyiz" diyen Rektör Çomaklı şöyle konuştu.
Hep Birlikte İnşa Edeceğimiz "Yeni Bir Türkiye" Önümüzdeki En Büyük Hedeftir
"Bu bağlamda bilimi üretip teknoloji ile buluşturan, kısacası ürettiği bilgiyi ürüne dönüştüren Üniversitelere büyük sorumluluklar düşmektedir. Üniversite-Sanayi birlikteliği ve AR-Ge çalışmaları bu bağlamda oldukça önemlidir. Atatürk Üniversitesi'nin 16. Rektörü olarak göreve başladığımız günden bugüne çok kısa bir mesafe içinde köklü geçmişimizden gelen yapıyı daha da ileriye taşıyacak birçok çalışmaya imza attık. Bilimden sanata, eğitimden kültüre geniş bir alanda mücadele etmek, var olmak, öncü olmak gerekir. Her medeniyet kendi varlık kültürünü inşa eder. Akleden, düşünen, merak eden, araştıran, soran, sürekli gelişmeyi hedef alan öğrenciler yetiştirmek için Üniversitelerimize ve Bilimler Akademisine büyük sorumluluklar düşmektedir.
Bilimin, ilmin, araştırmanın, geliştirmenin, inovasyonun aydınlığında hep birlikte inşa edeceğimiz "Yeni bir Türkiye" önümüzdeki en büyük hedeftir. Gayretleriyle, emekleriyle, birikimleriyle, eserleriyle bilim dünyasına, ülkemize ve tüm insanlığa katkılar sağlayan bilim insanlarımıza ve TÜBA'ya teşekkür ediyorum" dedi.
Son olarak konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, akademik çalışma yapan ve bilgi üreten genç bilim insanlarını ödüllendirmenin hizmetlerin en büyüğü olduğunu ifade etti. Sekmen: "Gençlerin teşvik edilmesi lazım. Bin yıllık tarihi olan bir ülke olmamıza rağmen yarıştan bir müddet geri kalmışız. Bu devletler yarışında tekrar yerimizi almamız, bilime vereceğimiz önemle orantılı. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunları hep görüyor ve biliyoruz. Terörle mücadele eden ülkemiz düne kadar, insansız keşif uçaklarını birilerinden alırken istediği bilgilere yeterince ulaşamıyordu. Ne zaman bunu kendimiz üretmeye başladıysak başarı da kendiliğinden geldi" şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, TÜBA Asli Üyesi ve TÜBA Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Akıllı Enerji Çözümleri konulu konferansını verdi. - ERZURUM